REVIEW

Simțul umorului poate spune multe despre inteligența ta – La ce concluzii au ajuns cercetătorii

roberthalf.com.au

Simțul umorului este una dintre principalele calități pe care le căutăm la partenerul de cuplu, dar și la prietenii cu care ne înconjurăm.

Din păcate, sunt și persoane care nu prea știu „să guste” o glumă. Iar asta ar putea fi un semn că… nu prea le duce capul. Cu alte cuvinte, nu sunt suficient de inteligente pentru a pricepe ce e amuzant într-un banc.

IQ mai mare

În schimb, cei care au simțul umorului dezvoltat sunt mai creativi, au un IQ mai mare și sunt capabili să lege mai ușor prietenii și relații de cuplu, arată un nou studiu publicat în revista Cognitive Processing.

Una dintre cele mai remarcabile personalități cu un simț al umorului foarte dezvoltat a fost nimeni altul decât Albert Einstein. Se pare că mintea lui sclipitoare s-a datorat abilității sale de a gândi ca un copil, neconstrâns de toate normele sociale care ne transformă pe majoritatea în niște pudici „scorțoși”.

CITEȘTE ȘI: Tainele IQ-ului: Ora la care te trezești spune ceva despre inteligența ta

Cine are simțul umorului este mai deștept

O cercetare realizată de oamenii de știință austrieci a arătat că există o corelație puternică între inteligență și umorul negru, potrivit iflscience.com.

Specialiștii au rugat 156 de persoane (femei și bărbați), cu vârsta medie de 33 de ani, să rezolve un test de inteligență care implica aspecte legate de raționament verbal și non-verbal. Ulterior, participanții au fost rugați să privească și să reacționeze la niște desene realizate de Uli Stein, un caricaturist german.

Ce au observat savanții? Că acele persoane care au înțeles și au apreciat glumele din desene au înregistrat scoruri mai ridicate la testul IQ. În plus, au notat că participanții „glumeți” sunt mai puțin agresivi și au o stare de spirit mai bună. Cu alte cuvinte, sunt mai optimiști și mai puțin defensivi.

Pe de altă parte, non-glumeții care au rămas indiferenți la desenele amuzante au obținut rezultate medii la testul IQ. Iar comportamentul lor denota o agresiune și furie nejustificate.

Așadar, o glumă nevinovată se poate transforma într-un adevărat test care să indice personalitatea persoanei din fața voastră.

Studii precedente arată că simțul umorului este asociat cu relații de cuplu mai bine sudate, încredere în sine crescută și mai puține relații conflictuale cu prietenii sau, de ce nu, cu șefii.

CITEȘTE ȘI: Trăsătura de caracter care ne ajută să fim mai sănătoși – Se dezvoltă în copilărie, dar nici pentru adulţi nu e prea târziu

În plus, simțul umorului este și o bună strategie de a face față situațiilor stresante.

Persoanele care au simțul umorului dezvoltat au mai multă încredere în competențele lor, comunică foarte bine și mesajul lor este bine perceput de audiență, care este pur și simplu fermecată. De aceea se spune că un lider bun este cel care are simțul umorului dezvoltat.

„Vinovata” pentru aceste beneficii ar putea fi dopamina secretată în creier atunci când ne amuzăm și ne simțim bine. Acest neurotransmițător este de asemenea asociat cu plăcerea, creativitatea, memorarea și procesul de învățare.

Comentarii: