SANATATE

De ce să nu stai la soare când iei antibiotic

Foto: Pinterest.com

De ce să nu stai la soare când iei antibiotic. Diferite motive pot duce la fenomenul așa-numitei „fotosensibilități” sau la o sensibilitate crescută a pielii la lumina soarelui. Această afecțiune se manifestă prin roșeață, erupții cutanate și mâncărimi pe față și pe corp.

Factorii care pot provoca fotosensibilitatea sunt mulți și pot fi adesea neașteptați. Haideți să vedem ce poate provoca fotosensibilitatea:

Contraceptivele orale

Contraceptivele hormonale, inclusiv contraceptivele orale, pot crește sensibilitatea pielii la soare. Expunerea la razele UV poate activa melanocitele, celulele responsabile de sinteza pigmentului din piele, ceea ce poate duce la o pigmentare permanentă.

Aceste medicamente cresc, de asemenea, riscul de apariție a tumorilor maligne ale pielii. Prin urmare, în timpul tratamentului cu contraceptive hormonale, se recomandă evitarea expunerii la soare, în special pe plajă.

CITEȘTE ȘI: Leguma cu puternic efect antibiotic – Ajută la vindecarea infecțiilor urinare şi eliminarea pietrelor de la rinichi

Analgezicele

Luarea analgezicelor poate necesita, de asemenea, restricții privind expunerea la soare, deoarece acestea pot provoca reacții fototoxice. Aceste reacții pot fi grave, provocând arsuri și roșeață prelungită. În cazul arsurilor deja formate, analgezicele pot ajuta la ameliorarea durerii și la reducerea procesului inflamator.

Retinoizi

Derivații vitaminei A, numiți retinoizi, fac parte din multe medicamente utilizate pentru combaterea acneei și ca agenți antiîmbătrânire a pielii. Cu toate acestea, aceste ingrediente pot fi periculoase în timpul lunilor de vară sau la plajă, deoarece chiar și expunerea pe termen scurt la soare poate provoca forme severe de arsuri solare sau reacții alergice prelungite.

De ce să nu stai la soare când iei antibiotic

Administrarea anumitor antibiotice poate crește sensibilitatea pielii la razele ultraviolete (UV). Expunerea la lumina puternică a soarelui în timpul tratamentului cu aceste medicamente poate provoca reacții fotoalergice și fototoxice, manifestate prin simptome precum arsuri, mâncărimi, erupții cutanate și roșeață. Este important să fiți atenți și să evitați expunerea prelungită la soare în timp ce luați astfel de medicamente.

Filtre UV

Unele filtre de protecție solară utilizate în produsele cosmetice pot provoca fotodermatită. În special pentru persoanele cu pielea sensibilă, inclusiv pentru copiii cu vârsta sub trei ani, se recomandă utilizarea produselor de protecție cu filtre fizice, cum ar fi dioxidul de titan sau oxidul de zinc.

Acestea oferă o protecție eficientă împotriva razelor UV, dar, în același timp, pot fi observate pe piele datorită densității lor ridicate.

Se recomandă ca acestea să fie aplicate după baie și reaplicate după un anumit timp pentru a-și menține eficiența.

CITEȘTE ȘI: Supranumit ”cel mai puternic antibiotic natural”: Combinația care te ajută când ești răcit

Parfumul

Atunci când stați la plajă sau în timpul vacanței, este bine să evitați utilizarea produselor parfumate. Multe dintre ele conțin uleiuri naturale și extracte din diverse plante, ceea ce crește semnificativ sensibilitatea pielii la razele UV și poate duce la formarea de roșeață și pigmentare prelungită, potrivit actualno.com.

Comentarii: