REVIEW

De ce se ciocnesc ouă de Paşti: Un preot explică semnificaţia acestui gest

digi24.ro

Unul dintre cele mai importante obiceiuri al creştinilor în perioada Paştelui este ciocnirea ouălor. Oul de Paşti îl simbolizează pe Iisus în mormânt, iar coaja oului este piatra mormântului din care Iisus a ieşit înviind. Ciocnirea ouălor semnifică deschiderea Sfântului Mormânt şi Învierea.

„Semnificaţia adevărată a ouălor de Paşte este aceasta a ouălor roşii, care amintesc de sângele lui Hristos, sânge cu care, iată, noi ne împărtăşim. Şi ciocnirea ouălor, în care noi salutăm cu Hristos a Înviat! şi Adevărat a Înviat!, semnifică deschiderea mormântului din care a înviat Hristos”, explică preotul Marian Vătămănescu.

CITEȘTE ȘI: Vezi CÂTE ouă poţi mânca în ziua de Paşte, fără să îţi dai FICATUL peste cap

Potrivit tradiţiei, Maica Domnului, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a aşezat lângă cruce un coş cu ouă, iar acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Astfel, în amintirea răstignirii, femeile vopsesc ouă roşii în preajma Paştelui.

Prima persoană care ciocnește oul în ziua de Paște

Primul care ciocneşte este cel mai vârstnic bărbat de la masă sau o persoană mai în vârstă, care ciocneşte capul oului de capul oului ţinut în mână de un comesean, în timp ce rosteşte formula „Hristos a Înviat!”, la care se răspunde cu: „Adevărat a înviat!”.

CITEȘTE ȘI: Ce e bine să faceți în prima zi de Paște. Care sunt obiceiurile păstrate din strămoși

În tradiţia populară românească se crede că ouăle de Paşti sunt purtătoare de puteri miraculoase: ele vindecă boli şi protejează animalele din gospodărie. În dimineaţa primei zile de Paşti, copiii sunt puşi să se spele pe faţă cu apa dintr-un vas în care s-au pus înainte un ou roşu şi un ban de argint, pentru ca astfel copiii să fie tot anul sănătoşi şi rumeni la faţă, precum oul de Paşti şi curaţi precum argintul, scrie bzi.ro.

Comentarii: