SANATATE

De ce tot mai mulți oameni au nevoie de ochelari în ultimii ani

În prezent, lumea se confruntă cu o „epidemie” a problemelor oculare, iar din ce în ce mai mulți oameni au nevoie de ochelari de vedere.

Termenul de „epidemie” se referă de obicei la răspândirea necontrolată și periculoasă a unei boli infecțioase. Câteva exemple sunt virușii HIV/ SIDA și Ebola, care au curmat multe vieți într-un timp relativ scurt. Dar acest termen poate desemna și orice afecțiune care se răspândește rapid de la o regiune la alta. De aceea cercetătorii1 consideră că ne confruntăm cu o epidemie a miopiei, având în vedere că bolile oculare au crescut spectaculos în ultimele decenii.

Aproximativ 22% din populația totală a globului are o formă mai ușoară sau mai severă de miopie

Hipermetropia afectează 8% dintre copiii sub 6 ani, iar astigmatismul între 30 și 60% din vârstnici, potrivit doc.ro. De aceea și piața ochelarilor de vedere a crescut vertiginos, ajungând la un capital global de peste 130 de miliarde de dolari americani.

Miopia – un efect al țărilor dezvoltate

Miopia este o afecțiune oculară în care ochiul este alungit, iar razele de lumină nu se întâlnesc pe retină, ci în fața acesteia. Fasciculele care trec prin cornee, pupilă și cristalin ar trebui să se întâlnească într-un singur punct pe partea din spate a ochiului, numită retină. De acolo, informația pleacă spre creier prin nervul optic, și este descifrată drept o imagine încețoșată, mai ales dacă obiectul privit se află la distanță de privitor.

CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să știi despre ochelari și îngrijirea lor: Un specialist în optică medicală arată o greșeală frecventă

Miopia se corectează cu lentile concave, ce vor focaliza undele de lumină

O altă opțiune, pentru persoanele cu miopie mai severă, este intervenția chirurgicală asupra corneei, pentru a modifica factorul de refracție. Cazurile foarte severe de miopie pot duce la alte afecțiuni oculare, precum glaucomul, detașarea retinei sau cataracta.

Deși cauzele exacte nu sunt cunoscute, factorii de risc pentru miopie sunt atât factorii genetici, cât și factorii de mediu, precum „munca de aproape”. Prin acest termen se înțelege efectuarea de activități ce necesită o bună vedere de aproape (până la nivelul brațelor întinse), precum cititul, scrisul, jocurile video, studiatul, cântarea la un instrument etc. În trecut, munca de aproape era învinovățită pentru miopie; cu cât o persoană își concentra vederea pe obiectele din imediata apropiere, cu atât avea mai mari dificultăți în a vedea lucrurile din depărtare. Însă noile cercetări indică spre alți factori corelați.

Nici factorii genetici nu sunt singurii luați în calcul de cercetători

Dacă doi părinți ai miopie, șansele sunt mari ca și copilul lor să dezvolte aceeași afecțiune. Însă factorii genetici nu ar putea rapiditatea cu care se propagă diagnosticul de miopie peste tot în jurul lumii.

Dacă în Statele Unite ale Americii rata miopiei atinge 40-50% în cadrul tinerilor, în unele părți din Asia de est (în special Singapore, China, Japonia și Coreea de Sud) acest procent trece de 80%. În timp ce unii cercetători dau vina pe exigențele școlare, notorii pentru acele zone, alții iau în calcul prevalența tehnologiei în rândul copiilor.

Educația

Un nou studiu indică spre o nouă cauză, lăsând la o parte factorii genetici și munca de aproape. Educația ar putea fi o cauză, întrucât primii născuți ai unei familii au cu 10% mai multe șanse de a dezvolta miopie față de frații lor mai mici. Cercetătorii au descoperit că pretențiile educaționale ale părinților a fost unul din factorii decisivi pentru care micuții petreceau mai mult timp învățând și mai puțin timp la joacă în natură. Mezinii sunt de obicei scutiți de critica părinților, ceea ce ar putea explica de ce sunt mai puțin predispuși la miopie.

Un alt studiu efectuat în Australia, a observat că deși educația este corelată cu miopia, cauza ar putea fi timpul mai scurt petrecut în natură. Țările asiatice au o tradiție în încurajarea educației cu orice preț, dar în ultimele decenii timpul petrecut de copii în casă a crescut, probabil și datorită dezvoltării tehnologice.

CITEȘTE ȘI: Ai putea avea nevoie de ochelari: Ai grijă la aceste opt simptome

Miopia se poate preveni?

Miopia nu se poate preveni, dar progresul său se poate încetini. În cazul în care o familie are istoric de miopie sau alte afecțiuni oculare, există câteva soluții care se pot aplica în cazul copiilor, precum:

Joaca în aer liber

Pe lângă un aport bogat de vitamina D, razele soarelui îi vor oferi copilului oportunitatea de a-și învăța mușchii ochiului să reacționeze la obiectele aflate la distanță.

Mai puțin timp petrecut în fața ecranelor

Televizorul nu are un impact asupra miopiei întrucât se află de obicei la o distanță relativ mare de ochii privitorului. Dar calculatorul, tableta și telefonul pot obosi ochii și cauza vedere încețoșată, înrăutățind simptomele miopiei.

Vizite regulate la oftalmolog

Dacă micuțul se plânge că nu vede bine tabla la școală sau are dureri de cap, ar putea fi necesară o vizită la medicul oftalmolog. Corectarea vederii, în special a miopiei, are efect doar dacă ochelarii sunt purtați pe tot parcursul zilei, pentru a evita oboseala ochilor.

Comentarii: