SANATATE

Decalogul sănătății: Ce să faci înainte de culcare pentru a fi mai sănătos

terrycralle.com

Ni se intampla tuturor sa ne trezim mai obositi si lipsitit de energie decat inainte de culcare, chiar daca dormim un numar de ore ce par suficiente pentru refacere si odihna. Ceea ce afecteaza calitatea diminetilor este atat rutina dinainte de culcare, cat si obiceiurile care tin de trezire.

E important sa nu mergi la culcare stresat(a), cu gandul la activitati care iti vor ocupa timpul a doua zi, la fel cum e important sa dormi intr-o incapere bine aerisita, curata, cu asternuturi si perne din materiale care sa nu provoace alergii. Iata cateva detalii care te pot ajuta sa ai un somn mai odihnitor si o dimineata mai plina de energie.

1. Foloseste apa de gura inainte de culcare

Poti avea impresia ca periajul zilnic e suficient, dar atat ata dentara, cat si apa de gura au rolul lor bine stabilit. Folosind apa de gura scazi riscul de a face paradontoza, dar reduci cu ajutorul ei si nivelul de tartar, ceea ce contribuie la senzatia de respiratie proaspata. Cauta una mentolata, fara alcool, pentru a evita senzatia de arsura, recomandă doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Cum să ai parte de un somn bun și odihnitor: Poziția cea mai bună de dormit, potrivit experților

2. Ai grija sa te demachiezi cu produse cu efect degresant

In timpul somnului, glandele sebacee isi fac in continuarea treaba si secreta sebuum, asa ca dimineata te poti trezi cu tenul incarcat, chiar daca te-ai spalat pe fata inainte de culcare. Foloseste un demachiant cu efect degresant sau un sapun facial cu extract de plante, cum sunt albastrelele. Excelente sunt produsele pe baza de carbune sau faimosul sapun negru, care desfunda porii si nu lasa reziduuri in urma, astfel ca pielea ta va respira mai usor in timpul noptii.

3. Bea o infuzie de plante inainte de culcare

Ai grija sa nu mergi la culcare lasand stresul sa puna stapanire pe gandurile tale. Exista multe amestecuri de plante special create pentru a te ajuta sa ai un somn linistit. Acestea pot contine musetel, valeriana, lavanda, tei, passiflora, roinita, radacina de kava, hamei, toate menite sa aiba un efect destresant, de calmare. Iti poti prepara si singura un astfel de amestec, dupa preferinte, astfel incat sa poti decide daca doresti un efect de relaxare sau sa induci si senzatia de somnolenta.

Ai grija! Daca ai acasa pliculete sau cutii de ceai pe care scrie ceai de iasomie sau lavanda, citeste cu atentia eticheta la capitolul ingrediente. In afara de faptul ca nu se poate numi ceai decat o bautura pe baza de frunze de ceai (camellia sinensis) , celelalte fiind infuzii, exista pe piata ceaiuri verzi cu adaos de plante sau arome de lavanda ori iasomie, pe care distribuitorii nu mentioneaza ca au si ceai verde, ci scriu generic ceai de iasomie sau lavanda. Ceaiul verde contine teina care in niciun caz nu te va lasa sa dormi.

4. Hidrateaza-ti pielea

Daca ai pielea uscata, vei avea o senzatie de mancarime si iritatie in timpul somnului, ceea ce, evident, te va impiedica sa te odihnesti. Ideal e sa folosesti dupa dus o lotiune cu efect hidratant si cu o aroma placuta, linistitoare, nu energizanta, cum ar fi cea de lavanda, ylang-ylang sau iasomie. In plus, daca pieleta ta e foarte uscata, ai grija ca lotiunea de corp si crema de fata sa contina vitaminele A si E, care redau elasticitatea pielii.

5. Foloseste lenjerie de pat din fibre naturale, non-alergice

Ideale sunt matasea, bumbacul si inul (daca nu cumva ai alergie la vreunul dintre ele), sau materialele special create pentru persoane care dezvolta alergii. E important ca materialul sa iti lase pielea sa respire, altfel risti sa te trezesti transpirat(a). Nimic nu e mai placut decat sa te cuibaresti intr-un pat cu lenjerie curata, care nu face cute, nu se strange si mai ales nu se lipeste de corp, cum se poate intampla cu cele din poliester. Daca rezonezi cu aromoterapia, pe perna poti pune doua picaturi de ulei esential. Pont: daca vrei sa te simti ca la hotel, in vacanta, foloseste exclusiv lenjerie alba si cumpara un topper pentru saltea, pentru extra-confort.

CITEȘTE ȘI: De ce nu e sănătos să bei apă cu lămâie după ora 19:00: Cum îți este afectat somnul

6. Tine aproape caietul de vise si idei

Multi specialisti recomanda sa ai langa pat un carnet sau caiet si un obiect de scris, pastrate la indemana pentru ideile care iti vin peste noapte sau pentru a-ti nota visele. Strict legat de somn, daca iti vine o idee care incepe sa te macine, dupa ce ai scris-o in caiet nu ar mai trebui sa te bantuie deloc, intrucat stii ca o vezi scrisa a doua zi si poti dezbate atunci problema.

7. Inlatura sursele de zgomot si lumina

Zgomot inseamna televizor, muzica agitata, masini si activitatile celor din afara casei, pe care le auzi si tu cand locuiesti intr-un oras mare. Investeste in draperii groase si inchise la culoare, care tin luminile la distanta, sau in ochelari pentru somn. Melatonina, hormonul somnului, e secretata pe intuneric. Investeste si in aparate la care poti pune muzica linistitioare in surdina. Nu telefonul mobil si nu laptopul! Poate fi un CD-player sau un aparat special. In functie de preferinte, poti selecta muzica pentru adormit copiii, cum ar fi selectii din Mozart, jazz usor, cafe concert sau, de ce nu, valurile marii sau picaturi de ploaie. Gasesti astfel de CD-uri sau DVD-uri si in diverse magazine unde se comercializeaza obiecte decorative pentru casa sau in librarii.

8. Evita proteinele inainte de culcare

Evita orice fel de mancare cu doua ore inainte de somn, daca vrei sa te poti odihni, mai ales alimentele care contin proteine. Sistemul digestiv e pus la treaba de indata ce ai mancat si asta nu te lasa oricum sa dormi bine, insa mancaruruile cu continut mare de proteine sunt mult mai greu de digerat fata de alte mancaruri. Consuma-le in timpul zilei, cu cateva ore inainte de ora de culcare. In schimb, poti bea apa inainte de somn, cu inghituri mici, incet. Altfel, va fi nevoie de trezire special pentru a merge la toaleta in timpul noptii.

9. Planuieste un mic dejun delicios

Daca esti o persoana pofticioasa din fire, gandul ca la trezire te vei rasfata cu un mic dejun gustos te va binedisppune si te va face sa te trezesti fericita, stiind ca urmeaza o zi frumoasa, care incepe bine. Planuieste si activitati care iti plac pentru prima parte a zilei, din acelasi motiv: sa te trezesti cu chef de actiune. E un fel de efect placebo, insa, pana la urma, totul porneste de la creier, mai exact de la ganduri. Noi setam in mare parte felul in care ne simtim.

10. Da-te jos din pat de cand suna alarma ceasului

Multi oameni au obiceiul de a seta ceasul sa sune din jumatate in jumatate de ora sau chiar din 10 in 10 minute, cu o ora sau doua inainte de ora necesara trezirii propriu- zise. Poti face asta daca vrei sa te trezesti lent si sa mai visezi, iar ora de trezire nu e chiar batuta in cuie si nu trebuie sa te grabesti sa ajungi undeva. Daca vrei insa sa ajungi undeva anume sau ai ceva de facut, amanarea iti poate da dureri de cap si risti sa te trezesti si mai greu pe masura ce alarma suna a treia sau a patra oara. Specialistii spun ca pentru trezire matinala si program organizat e bine sa te dai jos din pat de la prima alarma si sa mergi direct la baie, unde te speli pe fata cu apa rece. Restul detaliilor de trezire te vor prinde astfel mai fresh.

Comentarii: