SANATATE

Deficitul de fier: Care sunt simptomele care te pot ajuta să o recunoști

megri.co.uk

Deficitul de fier: Care sunt simptomele care te pot ajuta să o recunoști. Insuficiența de fier este o afecțiune a sângelui în care celulele roșii din sânge sunt afectate. Aceasta este cea mai răspândită varietate de anemie și apare atunci când organismul nu are suficient fier pentru a produce hemoglobină, substanța care permite globulelor roșii să transporte oxigenul în tot corpul.

O consecință a unei deficiențe de fier este oboseala și respirația îngreunată.

Apariția acestor simptome are loc treptat. Un diagnostic de deficiență de fier poate duce la recomandarea de suplimente de fier. În plus, vor fi efectuate teste și anchete de către cadrele medicale pentru a stabili cauza deficienței de fier.

Deficitul de fier: Cum îmi afectează anemia feriprivă organismul?

Simptomele anemiei prin deficit de fier apar treptat. Inițial, este posibil să ai niveluri scăzute de fier și să te simți normal sau simptomele pot fi atât de benigne încât să nu le observi. Cu toate acestea, anemia feriprivă poate provoca oboseală și slăbiciune dacă nu este tratată.

CITEȘTE ȘI: Ce să mănânci dacă suferi de anemie: Alimentele care conțin fier și ajută organismul să-l asimileze

Simptomele anemiei prin deficit de fier pot include, de asemenea, vertij sau amețeală. Tenul palid și mâinile și picioarele reci pot deveni evidente. Uneori poate provoca dureri în piept, puls rapid și dificultăți de respirație. O deficiență de fier poate duce la aversiuni față de alte substanțe decât alimentele, inclusiv față de gheață, pământ sau hârtie.

Simptomele deficitului de fier se dezvoltă în timp și pot fi inițial ușoare, dar se pot agrava în timp dacă nu sunt tratate. Simptomele comune ale deficitului de fier includ:

  • Oboseală.
  • Frisoane.
  • Dificultăți de respirație (dispnee).
  • Slăbiciune.
  • Dureri în piept.
  • Dificultăți de concentrare.
  • Amețeli.
  • Vânătăi.
  • Pica (o afecțiune în care oamenii poftesc la produse nealimentare, cum ar fi gheața, creta, vopseaua, lutul sau amidonul).
  • Dureri de cap.
  • Sindromul picioarelor neliniștite.

Printre semnele comune ale acestei afecțiuni se numără:

  • Unghiile tale sunt fragile sau cu lingurița. Aceasta este o afecțiune numită koilonichie. Unghiile tale arată concave, ca niște linguri, în loc să crească plate.
  • Crăpături la colțurile gurii.
  • Ai pielea palidă, sau pielea ta este mai palidă decât de obicei.
  • Te doare limba sau o simți inflamată.
  • Mâinile tale par reci pentru ceilalți.

Deficitul de fier: Cum se dezvoltă anemia feriprivă?

În mod normal, fierul este absorbit de organism în mod constant din alimentele consumate. Fierul este stocat în organism ca rezervă pentru a fi utilizat în producția de hemoglobină. Anemia datorată carenței de fier apare atunci când rezervele de fier ale organismului se epuizează mai repede decât pot fi refăcute sau când aprovizionarea cu fier a organismului a încetat, potrivit Cleveland Clinic. Aceasta progresează prin următoarele trei etape:

Prima etapă

Rezervele de fier sunt epuizate. În această fază, aportul de fier necesar pentru a produce hemoglobină și globule roșii noi scade, dar acest lucru nu are încă niciun efect asupra globulelor roșii.

A doua etapă

Atunci când rezervele de fier sunt scăzute, procesul normal de producere a globulelor roșii este alterat. Deficitul latent de fier este un alt nume pentru eritropoieza cu deficit de fier, pe care o dezvoltați. Termenul medical pentru procesul de generare de noi celule roșii din sânge este eritropoieză. În această fază, măduva osoasă produce globule roșii, dar hemoglobina este insuficientă.

A treia etapă

Se dezvoltă anemia prin deficit de fier, deoarece nu există suficient fier pentru a produce hemoglobină pentru celulele roșii din sânge. Concentrația de hemoglobină va scădea sub limitele normale în această fază. În această perioadă, este posibil să dezvoltați simptome de anemie prin deficit de fier.

Deficitul de fier: Cine are un risc crescut de a dezvolta anemie feriprivă?

Un factor de risc aproape universal este anemia feriprivă. Cu toate acestea, femeile care se află la menopauză sau bărbații prezintă un risc mai mic de a dezvolta anemie feriprivă decât femeile care au cicluri menstruale, sunt însărcinate sau alăptează. Următoarele populații suplimentare prezintă un risc sporit de a dezvolta anemie feriprivă:

  • Anumiți sugari cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 luni: La naștere, fierul este transferat la sugari de la persoana care i-a născut în timpul gestației. Rezerva de fier se epuizează într-un interval de patru până la 6 luni. Bebelușii care sunt alăptați exclusiv la sân sau care consumă lapte praf neîndulcit pot prezenta deficiență de fier.
  • Copii cu vârsta cuprinsă între 1 an și 2 ani: În mod frecvent, copiii mici care consumă o cantitate excesivă de lapte de vacă pot avea deficiență de fier.
  • Adolescenți: Un puseu de creștere poate consuma mai repede rezervele de fier, provocând deficiență de fier.
  • Adulții cu vârsta de peste 65 de ani: Este posibil ca persoanele în vârstă să nu primească atât de mult fier cât au nevoie, deoarece consumă mai puține alimente.
  • Persoanele cu anumite afecțiuni medicale cronice, tulburări ale măduvei osoase sau tulburări autoimune.

Deficitul de fier: Care este cea mai frecventă cauză a anemiei prin carență de fier?

Hemoragia este principala cauză a anemiei prin carență de fier la om. Cele mai comune cauze sunt:

  • Hemoragia tractului gastrointestinal, care se poate manifesta prin sânge purpuriu strălucitor sau fecale de culoare închisă, cu aspect gudronat sau lipicios. Infecțiile colonului, polipii, ulcerele și cancerul sunt cauze frecvente de hemoragie a tractului gastrointestinal. Hemoragia gastrointestinală acută poate apărea la anumite persoane care au luat în mod constant și pentru o perioadă de timp îndelungată aspirină sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.
  • Sângerare în tractul urinar.
  • Pierderea de sânge din cauza unei răni sau a unei intervenții chirurgicale.
  • Perioade menstruale abundente.
  • Donarea frecventă de sânge.
  • Teste de sânge frecvente. Acest lucru este valabil mai ales pentru sugari și copii mici care au multe teste de sânge.

Deficitul de fier: Ce condiții îngreunează absorbția de fier a organismului?

Absorbția fierului poate fi îngreunată de diverse afecțiuni, cum ar fi probleme intestinale sau digestive, infecții ale stomacului, intervenții chirurgicale gastrointestinale sau afecțiuni genetice rare. Aceste afecțiuni pot provoca anemie prin deficit de fier, colită ulcerativă, colită ulcerativă sau boala Crohn. În plus, infecțiile cu Helicobacter pylori, intervențiile chirurgicale pentru pierderea în greutate și anumite afecțiuni genetice rare pot contribui, de asemenea, la probleme de absorbție a fierului.

CITEȘTE ȘI: Te scapă de anemie! Băutura preparată acasă care rezolvă deficitul de fier din organism

Deficitul de fier: Diagnostic

Anemia feriprivă este diagnosticată prin analize de sânge, care pot include examinarea globulelor roșii la microscop, măsurarea nivelului de fier, măsurarea nivelului de transferrină și feritină și, eventual, recomandarea unei colonoscopii sau a altor teste pentru a determina cauza. Globulele roșii pot apărea palide și mai mici decât de obicei, iar nivelurile de transferrină și feritină din sânge pot fi, de asemenea, măsurate. Este posibil să fie necesare teste suplimentare pentru a determina cauza nivelului scăzut de fier.

Comentarii: