NUTRITIE SANATATE

Un medic a dezvăluit ce se întâmplă cu ficatul tău dacă mănânci ouă la micul dejun

goodtoknow.co.uk

Un medic a dezvăluit ce se întâmplă cu ficatul tău dacă mănânci ouă la micul dejun. Mulți oameni includ ouăle în micul dejun. Dar cum afectează acest lucru ficatul?

Nutriționistul rus Dr. Natalia Zubareva definește acest obicei ca fiind util pentru prevenirea bolilor ficatului, inimii și sistemului nervos.

Ouă la micul dejun

Doctorul Zubareva a explicat de ce recomandă consumul de ouă de găină la micul dejun – fierte moi sau sub formă de omletă, prăjite fără a folosi ulei.

CITEȘTE ȘI: Omleta pe care Reginei Elisabeta o prefera mai ales când avea invitați la micul dejun: Conține două ingrediente mai puțin obișnuite

Specialistul notează că alegerea acestui produs la micul dejun este utilă pentru prevenirea apariției hepatozei grase – obezitatea hepatică. Această boală este foarte frecventă în rândul oamenilor moderni, dezvoltarea ei fiind strâns legată de consumul de alimente nesănătoase și de un stil de viață sedentar.

„Hepatoza grasă este asociată cu o încălcare a metabolismului grăsimilor în organism, în urma căreia este dificil pentru ficat să facă față funcției de curățare a organismului. Gălbenușul de ou conține colină, a cărei deficiență duce la formarea de depozite de grăsime în el”, explică Dr. Zubareva.

Specialistul adaugă că prezența ouălor de găină în alimentație are un efect pozitiv asupra activității creierului și a sistemului nervos. Acestea conțin lecitină, principalul material de construcție al membranelor celulare.

Sub influența acestei substanțe, se îmbunătățește alimentarea cu sânge a creierului și se normalizează funcțiile sistemului nervos central.

„Lecitina din ou controlează, de asemenea, descompunerea colesterolului, favorizează o digestie și o absorbție mai eficientă a grăsimilor și ajută pancreasul să funcționeze mai bine”, notează expertul.

Potrivit Dr. Zubareva, mulți oameni se tem de efectele nocive ale acestui produs asupra nivelului de colesterol, dar consumul lor ajută de fapt la creșterea nivelului de colesterol „bun”, datorită căruia se reduce riscul de ateroscleroză și, în consecință, se îmbunătățește protecția împotriva bolilor vasculare. și a bolilor de inimă.

CITEȘTE ȘI: Care este legătura dintre micul dejun și apariția diabetului

Efectul pozitiv al oului asupra organismului se datorează compoziției sale bogate: produsul este saturat cu proteine de înaltă calitate și acizi grași valoroși (omega-3), vitamine și oligoelemente.

„Acestea sunt fosforul, seleniul, zincul, acidul folic, calciul, sodiul, magneziul, vitaminele A, B2, B5, B12, E, K. Toate aceste substanțe sunt implicate în procesele vitale importante ale organismului”, rezumă medicul, potrivit actualno.com.

Comentarii: