SANATATE

Demența cu debut precoce: Simptomul care apare la persoanele sub 65 și este pus pe seama oboselii sau a stresului

Foto: Pinterest.com

Demența cu debut precoce: Simptomul care apare la persoanele sub 65 și este pus pe seama oboselii sau a stresului. În timp ce vârsta este cel mai mare factor de risc pentru demență, afecțiunea nu se întâmplă doar persoanelor în vârstă.

Demența cu debut precoce este atunci când simptomele se dezvoltă înainte de vârsta de 65 de ani, de obicei între 30 și 65 de ani. Acesta reprezintă aproximativ 2 până la 8% din toate cazurile de demență.

Dar, deoarece demența este adesea considerată o afecțiune asociată cu vârsta înaintată, simptomele timpurii ale demenței cu debut tânăr nu sunt întotdeauna recunoscute.

CITEȘTE ȘI: Demența: Oamenii de știință au descoperit 11 factori care cresc riscul de apariție a bolii

Abbas Kanani, farmacist la Chemist Click Online Pharmacy, a subliniat primele semne pe care trebuie să le urmăriți.

Demența cu debut precoce: Probleme de memorie

El a spus: „De obicei, unul dintre primele semne este lipsa memoriei care întrerup viața de zi cu zi.

Uitând informațiile nou învățate, datele importante, repetarea aceleași întrebări mereu și din ce în ce mai mult nevoia să se bazeze pe mementouri, cum ar fi note sau dispozitive electronice.

Provocările legate de planificarea sau rezolvarea problemelor și dificultățile în îndeplinirea sarcinilor pot crește, de asemenea, în frecvență.”

Unele simptome precoce obișnuite, cum ar fi uitarea și problemele de memorie, pot apărea cu ceva timp înainte de un diagnostic de demență și acest lucru poate duce la omiterea simptomelor sau atribuite altor factori de stil de viață, cum ar fi stresul sau oboseala, a avertizat Kanani.

El a adăugat: „Este posibil să nu observați aceste simptome dacă le aveți, iar familia și prietenii s-ar putea să nu le observe sau să nu le ia în serios pentru ceva timp”.

Demența nu este o parte naturală a îmbătrânirii

Demența nu este o parte naturală a îmbătrânirii, așa că este important să vorbești cu un medic de familie mai devreme decât mai târziu dacă ești îngrijorat de problemele de memorie sau de alte simptome.

Cauzele demenței cu debut tânăr sunt similare cu bolile care de obicei provoacă demența la persoanele în vârstă, spune Societatea Alzheimer din UK.

Cu toate acestea, unele cauze, cum ar fi demența frontotemporală (FTD), sunt mai frecvente la persoanele mai tinere.

CITEȘTE ȘI: Simptomul care trădează o viitoare demență: Are de a face cu cititul

Organizația de caritate explică: „Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de demență cu debut precoce și poate afecta aproximativ unul din trei persoane mai tinere cu demență.”

Dar adaugă: „Oamenii mai tineri sunt mult mai susceptibili de a avea o formă „atipică” (neobișnuită) a bolii Alzheimer”

Comentarii: