REVIEW

Descoperire inedită a cercetătorilor: Factorul care influențează înălțimea și nivelul de testosteron în cazul bărbaților

Foto: Pinterest.com

Un nou studiu arată că nivelul de testosteron nu este determinat de factori ereditari sau de rasă, aşa cum se crede de multe ori, ci de locul în care a trăit în copilărie.

Cercetătorii de la Durham University din Anglia au comparat diferite grupuri de bărbaţi în funcţie de locul în care şi-au petrecut copilăria – în Bangladesh sau în Londra – şi în funcţie de strămoşii lor, scrie Live Science.

CITEȘTE ȘI: PARADOXUL bărbaţilor din România: De ce sunt mai nefericiţi fără parteneră decât femeile aflate în aceeaşi situaţie

Importanța mediului copilăriei

Rezultatele lor, publicate recent în jurnalul Nature Ecology & Evolution, arată că mediul copilului a fost un factor mai important în determinarea multor aspecte, precum nivelul de testosteron, înălţimea şi vârsta la care au ajuns la pubertate.

Cercetătorii au comparat cinci grupuri de bărbaţi: cei născuţi în Bangladesh care încă trăiesc acolo, cei născuţi în Bangladesh care s-au mutat la Londra când erau copii, bărbaţi născuţi în Bangladesh care s-au mutat în Londra ca adulţi, bărbaţi născuţi în Marea Britanie ai căror părinţi au emigrat acolo din Bangladesh şi bărbaţi care au fost născuţi în Marea Britanie şi care au strămoşi europeni.

CITEȘTE ȘI: Oamenii de știință au descoperit: Când și de ce trag femeile mai multe vânturi decât bărbații

Studiul a scos la iveală unele diferenţe importante între populaţii. Cei născuţi ori în Marea Britanie ori Bangladesh, dar care au fost crescuţi în Marea Britanie, păreau să aibă un nivel de testosteron apropiat şi, de asemenea, înălţimea şi vârsta la care au atins pubertatea era asemănătoare. Bărbaţii născuţi şi crescuţi în Bangladesh – inclusiv cei care s-au mutat în Marea Britanie ca adulţi – au atins pubertatea mai târziu, erau mai scunzi şi aveau un nivel de testosteron mai scăzut decât cei din prima categorie.

Comentarii: