MOMS

Descoperire majoră despre sănătatea copiilor: Cei patru factori care influenţează tensiunea

videoblocks.com

Un studiu recent, efectuat cu subiecţi din şase ţări, a ajuns la concluzia că factorii de mediu influenţează riscul unei presiuni arteriale crescute în cazul copiilor.

Un studiu efectuat cu subiecţi din şase ţări a ajuns la concluzia că există o serie de factori de mediu care pot fi corelaţi cu riscul creşterii tensiunii arteriale în cazul copiilor, notează Medicalxpress.

4 factori esențiali cu impact asupra tensiunii arteriale

Aceast studiu a inclus 1.277 de perechi mamă-copil din şase ţări: Marea Britanie, Franţa, Spania, Lituania, Norvegia şi Grecia, cu precizarea că copiii selectaţi aveau la începutul studiului între 6 şi 11 ani şi 10% dintre aceştia au fost clasificaţi prehipertensivi sau hipertensivi. În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă s-au concentrat pe studierea a 128 de factori de mediu postnatali, dintre aceştia în cazul a patru factori a fost identificată o legătură clară cu tensiunea arterială. Aceşti factori sunt: spaţiul în care mama a locuit în timpul sarcinii, temperatura exterioară, consumul de peşte şi expunerea la diferite substanţe chimice.

CITEȘTE ȘI: Studiul despre care ar trebui să afle toți părinții: Capacitatea uimitoare a copiilor

„Acest studiu este primul care ia în calcul impactul a sute de factori de mediu cu care copiii intră în contact la începutul vieţii în ceea ce priveşte sănătatea cardio-vasculară”, explică dr. Charline Warembourg, de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona şi autoare a studiului.

Oamenii de ştiinţă au observat că mamele care trăiau într-un mediu urban, cu acces la parcuri, magazine, restaurante şi transport public dădeau naştere unor copii cu tensiune arterială care se încadrează în limitele normale. Pornind de la această observaţie, cercetătorii au teoretizat că o tensiune arterială scăzută în cazul copiilor ale căror mame au trăit în mediul urban este asociată cu un nivel crescut de activitate fizică în timpul sarcinii.

Temperaturile exterioare crescute tind să fie asociate cu cu o tensiune arterială distolică mai scăzută în cazul copiilor. În ceea ce priveşte consumul de peşte în timpul sarcinii, s-a observat că atât un consum ridicat, cât şi un consum scăzut, conduc la o creştere a tensiunii. Astfel, acizii graşi din peşte se dovedesc benefici pentru sănătatea cardio-vasculară, dar consumul unor cantităţi de peşte contaminat tinde să reducă acest aspect pozitiv.

CITEȘTE ȘI: Descoperire ŞOC a cercetătorilor olandezi: Cum este afectat comportamentul copiilor de vârsta părinţilor

Cercetătorii admit faptul că studiul lor are parte şi de o serie de limitări, printre acestea se numără o posibilă clasificare eronată a expunerii la diferiţii factori de mediu sau eşantionul redus în comparaţie cu numărul de factori studiaţi. Totuşi, cei care au lucrat la acest studiu ţin să sublinieze faptul că investigarea factorilor de mediu se dovedeşte importantă pentru înţelegerea şi prevenirea hipertensiunii în cazul copiilor.

Comentarii: