LIFESTYLE NUTRITIE

Dezlegarea la peşte în post. Rostul şi semnificaţia

Astăzi, de Buna Vestire, zi din Marele Post care precede Învierea, e dezlegare la peşte în calendarul creştin-ortodox. Adică, credincioşii care postesc au putut şi pot încă să mănânce peşte.

Se ştie că rolul posturilor este acea de a curăța sufletește și trupește, astfel încât aceștia să poată întâmpina cu bucurie marea sărbătoare a Învierii lui Hristos. Sunt interzise alimentele ”de dulce” și băuturile alcoolice, cu o singură excepție: atunci când sunt zile cu „dezlegare”.

Citeşte şi: TESTUL SIMPLU care îți indică dacă bei suficientă apă

Dezlegarea înseamnă mângâiere

Însemnătatea acestei dezlegări ne este explicată, din punct de vedere teologic, de către părintele Ioan Valentin Istrati pe portalul „Doxologia”.

„În primul rând, este privită ca o mângâiere acordată credincioşilor prin prezenţa în Biserică a Mântuitorului Hristos, o bucurie şi o celebrare a Mântuitorului, care a fost simbolizat în primele veacuri ca Peşte, literele acestui cuvânt în limba greacă ICHTIS – fiind iniţialele expresiei „Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul”. Apoi, Hristos şi-a ales apostolii dintre pescari, a asemănat misiunea creştină cu o prindere de peşte, aşa că peştele are o semnificaţie teologică remarcabilă în creştinism”, scrie preotul Istrati.

„Zilele de post cu dezlegare la peşte nu sunt nicidecum zile de încălcare a postului, ci zile de post cu mângâiere, în care postirea ca jertfă ascetică se combină cu bucuria prezenţei Mântuitorului în mijlocul credincioşilor.”, completează părintele.

Doar două zile de mângâiere în Postul Paştelui

Postul Paștelui durează 40 de zile și este cel mai greu întrucât credincioșii trebuie să respecte o serie de restricții, inclusiv alimentare. În Săptămâna Mare, cea premergătoare Sfintelor Paști, postul este și mai aspru, iar în Vinerea Mare, creștinii sunt îndemnați să țină post negru, fără apă și mâncare între răsărit și asfințit, în amintirea patimilor Mântuitorului.

Sunt doar două zile cu dezlegare la pește: Buna Vestire, care a fost astăzi, și Floriile, duminica dinaintea Paștelui.

Citeşte şi: Șniţelele de SOIA. Din ce sunt făcute și care sunt contraindicațiile

Dacă nu puteţi posti, nu vă mâncaţi aproapele!”

Părintele Constantin Necula, una dintre vocile cele mai ascultate ale ortodoxiei din Mitropolia Ardealului, spunea în perioada de dinainte de Crăciun că a posti înseamnă a iubi.

„A iubi pe Dumnezeu şi pe tine, omul, trup si suflet. A iubi pe om, aproapele şi departele tău. A nădăjdui că iubirea aceasta nu te confuzează, nu te asează îndoielnic în colţurile confuze ale lumii.”, au fost vorbele domniei sale.

Însă pe lângă explicaţii, este de evidenţia un sfat pe care părintele Necula l-a dat tuturor credincioşilor, valabil în toate aceste perioade de reculegere şi curăţire sufletească şi nu numai.

Dacă nu puteţi posti de mâncare, refuzaţi să vă mâncaţi aproapele. Fiţi sinceri cu Dumnezeu. Atât. „, i-a îndemnat Constantin Necula pe creştini.

Comentarii: