NUTRITIE SANATATE

Dieta cu banane sau cum să ai un abdomen suplu

mylrh.org

Bananele nu sunt numai aromate și gustoase, ci și o excelentă sursă de vitamine. Deși cei mai mulți le asociază cu deserturile sau gustările, există și persoane care le folosesc ca aliat în lupta cu kilogramele în plus.

Ce beneficii au bananele?

Sunt bogate în fibre

Deși bananele conțin mai multe calorii decât fructele citrice, cum ar fi grepfrutul, de exemplu, ele conțin nutrienți de calitate, esențiali pentru sănătate. O banană medie are puțin peste 100 de calorii, dar conține trei grame de fibre alimentare, ceea ce reprezintă aproximativ 12% din necesarul zilnic de fibre. Fibrele solubile, care se găsesc în fructe, legume, ovăz și leguminoase, ajută la încetinirea ratei cu care carbohidrații sunt absorbiți de organism și pot ajuta la scăderea colesterolului.

Scad pofta de dulce

Un lucru mai puțin știut despre banane este că acestea scad pofta de dulce. Când lucrezi sau trăiești într-un mediu stresant, nivelul de cortizol este ridicat, ceea ce te face să poftești la alimente bogate în zahăr. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care anumite persoane încep să se îngrașă și să mănânce în mod necontrolat dulciuri și bomboane, atrag atenția specialiștii. Bananele ajută la prevenirea acestor pofte, oferind mai întâi organismului niveluri ridicate de magneziu, ajutându-te astfel să controlezi nivelul de stres, precum și să te simți sătul, potrivit doc.ro.

Pe lângă acest nutrient esențial, bananele galbene conțin doze mari de vitamina B6, mangan și chiar vitaminele A, C și D. Bananele conțin și antioxidanți care ar putea fi capabili să protejeze organismul de diferite maladii, precum bolile de inimă pe măsură ce îmbătrânești.

CITEȘTE ȘI: Specialiștii recomandă: Cât de coapte trebuie să fie bananele pentru a ne bucura de proprietățile lor

Îmbunătățesc sensibilitatea la insulină

Bananele îmbunătățesc sensibilitatea la insulină, ceea ce ajută organismul să proceseze mai eficient glucoza, reducând astfel greutatea. De altfel, bananele sunt o sursă excelentă de amidon rezistent, care are un impact pozitiv asupra rezistenței la insulină.

De ajutor când practicăm exerciții fizice

Nimic nu poate elimina grăsimea de pe abdomen fără un set adecvat de exerciții fizice, dar dacă nu furnizăm corpului nostru ceea ce are nevoie, eforturile noastre ar putea fi în zadar. Antrenamentele pot fi mai eficiente și datorită lipsei crampelor musculare, spus specialiștii. Cramele musculare pot fi asociate cu un dezechilibru electrolitic, în special din cauza potasiului, iar bananele conțin din plin acest mineral.

Bananele au un indice glicemic ridicat?

Nu este un secret pentru nimeni că alimentele cu indicele glicemic scăzut pot satisface apetitul mai eficient decât alimentele rafinate. Indicele glicemic sau IG reprezintă, în esență, relația dintre alimentele consumate și creșterea rezultată a nivelului de zahăr din sânge după consum. Cei cu probleme de sensibilitate la insulină, cum ar fi diabeticii, sunt familiarizați cu acest concept.

Multe lucruri influențează indicele glicemic al unei mese, cum ar fi tipul de preparat consumat, metoda de preparare și ceea ce mâncăm și bem. Alimentele cu indice glicemic scăzut oferă mai multă energie pentru o perioadă susținută de timp decât alimentele cu indice glicemic mai mare, iar cei care aleg cereale integrale și alimente integrale tind să mănânce mai puțin mai târziu după ce au făcut această alegere sănătoasă.

Bananele coapte, în medie, au indicele glicemic 54, iar bananele necoapte au indicele glicemic 42. Spre deosebire de alimentele cu indice glicemic ridicat și alte fructe cu conținut ridicat de zahăr, amidonul rezistent din banane nu este metabolizat în intestine la fel de repede ca în cazul altor fructe, precum mandarinele. Acest lucru are ca rezultat scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Cum ții o dietă bazată pe banane ca să ai un abdomen suplu?

Există mai multe variante:

1. Mănânci o banană pe post de gustare

Fibrele din banane ajută și chiar grăbesc digestia, ceea ce duce la reducerea senzației de balonare, dar și la pierderea kilogramelor în plus. Bogate în potasiu, care ajută atât la întărirea oaselor, cât și la forța mușchilor, bananele sunt minunate și pentru că ajută la eliminarea toxinelor din organism. Ele pot, practic, să topească grăsimea, dacă sunt ajutate de anumite ingrediente cheie. De asemenea, pot trata și diverse alte afecțiuni.

În această primă variantă a dietei, ar trebui să mănânci cele trei mese pe zi formate din alimente cât mai sănătoase, iar una dintre cele două gustări obligatorii trebuie să fie o banană. Ar trebui să ții cont de asta pentru două săptămâni.

2. Începi ziua cu un smoothie pe bază de banane

O altă variantă ar fi să consumi o băutură energizantă ce conține banane în fiecare zi, tot timp de două săptămâni. Banana previne reținerea apei în organism și, datorită acestei calități, ajută la reducerii grăsimii de pe abdomen. Un smoothie cu banane, dar și cu alte ingrediente contribuie la reducerea numărului de kilograme.

Nu numai că prin adăugarea altor câteva ingrediente, băutura cu banane devine mai gustoasă, dar te ajută și să ai un abdomen suplu. Va da rezultate bune dacă este consumată pe stomacul gol. Poți consuma băutura și după ce ai băut un pahar cu apă călduță dimineața devreme.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă dacă consumi zilnic banane. TOP 5 efecte benefice, inclusiv reducerea riscului de cancer

Iată o rețetă care promite să te ajute să arzi rapid grăsimea, în special cea din zona abdominală, cea mai periculoasă, pentru că afectează organele vitale.

Ai nevoie de:

  • o banană
  • o portocală sau câteva căpșuni sau fructe de pădure – o jumătate de ceașcă
  • două lingurițe de pudră proteică
  • două lingurițe de pudră de semințe de in
  • o linguriță rasă de pudră de ghimbir
  • o linguriță de ulei de cocos
  • 100 de grame de iaurt slab

Mod de preparare:

Amestecă toate ingredientele cu ajutorul unui blender sau smoothie maker. Bea în fiecare dimineața amestecul obținut, chiar după preparare. Dacă îl lași la frigider, riști ca acesta să oxideze rapid și să dezvolte bacterii.

3. Înlocuiește micul dejun cu o banană

Tipul acesta de dietă a fost promovată de un cuplu de japonezi, ambii cu activități în domeniul medical. Presupune consumul unei banane în fiecare dimineață, pe stomacul gol. În restul zilei poți manca ce dorești (fără exagerări, evident) pentru celelalte două mese ale zilei și gustări. Ai voie să bei exclusiv apă plată, la temperatura camerei, minimum doi litri pe zi.

Este strict interzis consumul de alcool pe întreaga durata a dietei. Nici produsele lactate nu sunt permise, mai ales după cină. Ultima masa a zilei ar trebui să fie înainte de ora 20:00. Dieta cu banane nu trebuie să depășească două săptămâni, indiferent de tipul pe care îl adopți. E important ca la finalul ei să încerci să menții un stil de viață sănătos, ca să nu revină kilogramele pe care ai reușit să le dai jos.

4. Dieta cu banane verzi

Cele mai multe dintre beneficiile bananelor verzi pentru sănătate studiate au fost legate de simptomele/bolile gastrointestinale, urmate de metabolismul glicemic/insulinei, controlul greutății și complicațiile renale și hepatice asociate diabetului.

Cercetătorii au studiat gradul de coacere al bananelor în legătură cu glicemia. Ei au descoperit că bananele necoapte sau verzi tind să aibă un impact mai mic asupra glicemiei, deoarece conțin mai puțin zahăr decât bananele coapte. Totodată, bananele mai crude conțin un amidon „rezistent”, pe care corpul nu îl poate descompune cu ușurință, iar rezultatul este o creștere mai lentă a glucozei în sânge.

Bananele verzi există și pot să fie consumate ca atare- se numesc plantains și fac parte din familia bananelor, dar sunt mai amidonoase și mai scăzute în zahăr, ceea ce înseamnă că atunci când sunt coapte, vor avea în continuare culoarea verde. Aceste banane se folosesc în bucătăria orientală sau sud-americană.

Dacă sunt prea coapte, este posibil să fi început să devină galbene sau negre, dar chiar și așa pot oferi nutrienți și beneficii suplimentare pe care bananele galbene nu le oferă. Sunt bogate în amidon rezistent și pectină, care cresc sațietatea, îmbunătățesc sănătatea digestivă și ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge1.

Un studiu experimental care și-a propus să investigheze efectul amidonului rezistent din banana verde asupra steatozei și producției de acizi grași cu lanț scurt (în obezitatea indusă de dieta bogată în grăsimi) la șoareci a obținut rezultate remarcabile 2.

Grupul de banane verzi a prezentat câștiguri mai mici în masă corporală; în comparație cu grupul cu dietă bogată în grăsimi și a prezentat o reducere a steatozei hepatice cu o reducere de 93% a triacilglicerolului hepatic în comparație cu șoarecii hrăniți cu dieta cu grăsimi. În concluzie, s-a demonstrat că amidonul rezistent din bananele verzi au îmbunătățit parametrii metabolici prin modularea expresiei proteinelor cheie implicate în metabolismul lipidelor hepatice.

Bananele verzi, în special, s-au dovedit că ajută și la gestionarea diareei. Bananele sunt, de asemenea, bogate în fibre, prebiotice și probiotice, toate acestea ajută la digestia. Pentru persoanele cu afecțiuni digestive, cum ar fi sindromul de colon iritabil, consumul de alimente care ajută la digestie poate fi deosebit de important.

Comentarii: