MOMS NUTRITIE

Dieta pentru mamele care alăptează

 

Micuțul tău este la începutul unui drum, organismul lui depinde de organismul tău, tot ce ce faci având repercursiuni asupra sa. Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le știi este ce ai voie sau ce nu ai voie să mănânci după nașterea copilului. Nu te speria, dieta pentru mamele ce alăptează are și avantajul de a slăbi într-un timp record!

De la început trebuie să înțelegi așadar că orice  mănânci ajunge în sângele tău, apoi în laptele matern cu care îți alăptezi bebelușul. Sistemul digestiv al nou-născutului încă nu este format pe deplin, de aceea fermenții existenți în laptele matern, care se găsesc și în unele produse, pot crește flatulența. În acest caz copilul va simti dureri de burtică, colicii de care tot ai citit su auzit, iar tu vei avea parte inevitabil de nopți nedormite.

Alimentele diuretice, printre care castraveții, merele, pepenii verzi sau prunele, sunt deasemenea interzise. Produsele din patiserie și dulciurile nu doar fermentează, dar pot provoca și constipație.

Trebuie să iei în considerație și faptul că nou-născuții sunt foarte sensibili și predispusi la alergii sau reacții adverse la foarte multe alimente. O astfel de problemă este extrem de serioasă. Este un alt motiv pentru care tu trebuie să respecți o dietă strictă în cazul în care alăptezi.

Printre cele mai periculoase produse care pot provoca reacții adverse, chiar dacă sunt consumate în cantități foarte mici, se numără dulciurile și ciocolata, condimentele și mirodeniile, murăturile și conservele, mezelurile, prăjeli, unele legume, citricele, peștele roșu și fructele de mare, fructele de pădure de culori aprinse, mai ales de culoare roșie,, care au și multe semințe etc.

Prin urmare, în lista alimentelor pe care este indicat să NU le consumi în perioada în care alăptezi se includ: lactatele fermentate, produsele de patiserie, fructele crude, legumele crude  sau cele care produc fermentație, carnea grasă și de vânat, dulciuri, ciocolată, băuturi carbogazoase. Pare straniu, însă aceste produse trebuie să fie limitate în această perioadă. Deasemenea, ceaiurile stimulante (ceaiul negru, verde sau alb, unele ceaiuri de fructe), precum și cafeaua sunt contraindicate. Înlocuiește-le cu ceaiuri de plante (mușetel, sunătoare, tei) sau cafea fără cofeină.

Desigur, apare următoarea întrebare, oare ce este permis să consumi? Foarte multe alimente! Legume și fructe fierte (la abur sau în apă), lactate fără grăsimi sau cu un conținut redus de grăsime (în cantități mici însă), piept de pui sau curcan (fără piele, la abur sau la cuptor), supe de legume.

O dietă corectă impune un regim atent timp de 3 luni de zile. După ce copilul dumneavoastră împlinește aproximativ 3 luni, veți putea reveni treptat la o alimentație ce va conține și alimentele interzise mai sus. Specialiștii ne sfătuiesc să introducem în meniul zilnic câte un produs nou, astfel încât să putem observa dacă micuțul îl tolerează sau nu. Metoda este extrem de importantă inclusiv pentru a putea identifica, din timp, eventualele alergii sau intoleranțe alimentare ale micuțului nostru.

Nu în ultimul rând, dieta indicată mamelor ce alăptează este o veritabilă dietă de slăbire. Este însă o dietă sănătoasă, care va duce la pierderea într-un timp record a kilogramelor acumulate pe parcursul sarcinii. Așadar, nu te înfometa, mai ales că bebelușul tău are nevoie de o alimentație hrănitoare, plică de vitamine și minerale. Mănâncă de trei ori pe zi, iar, dacă vei repecta meniul de mai sus, garantat, la sfârșitul celor trei luni vei constată cu plăcere că hainele purtate înainte de sarcină îți vor fi mari!

Sursa foto: pediatriya.info

Comentarii: