REVIEW

Diferențele mai puțin cunoscute dintre jocurile de blackjack și ruletă

Pentru unii, practicarea jocurilor de noroc reprezintă un stil de viață. Asta nu reprezintă ceva rău, dacă această obișnuință este ținută la nivel de distracție și nu devine o obsesie. La fel de adevărat este că experiența este cu atât mai plăcută în caz de câștig, iar pentru mai multe șanse trebuie cunoscut regulamentul fiecărui joc în parte.

Are Blackjack reguli pentru câștig diferite față de ruletă? Cu siguranță, sunt două jocuri total diferite, dar există și diferențe mai puțin cunoscute, pe lângă cele evidente. Ți le prezentăm, ca să știi la ce masă „să te așezi” atunci când intri într-un cazino stradal sau, și mai recomandat, atunci când accesezi un cazino online.

Ruleta generează multă adrenalină

Ruleta a continuat să câștige în popularitate de la prima „atestare”, în secolul al XVIII-lea, într-un stabiliment de pe teritoriul Franței. Cu timpul, „casa” a încercat să o facă mai interesantă prin tot felul de tertipuri, variind viteza de învârtire a roții sau forța cu care este lansată bila, introducând un nou simbol „00” (în cazul ruletei americane), adăugând noi tipuri de pariuri pe table de plată ș.a.

Regulamentul este cât se poate de simplu: jucătorul plasează jetoanele pe pariul dorit, apoi dealerul pune ruleta în mișcare și aruncă bila în direcția opusă rotirii. La un moment dat, bila se oprește într- un buzunar asociat cu un număr și o culoare. Este un joc exclusiv de noroc, pentru că nimeni nu poate anticipa care este numărul câștigător, nici jucătorul și nici crupierul – care nu are poate calcula forța rotirii și aruncării astfel încât bila să poposească într-un anumit buzunar.

Probabilitatea de câștig diferă în funcție de tipul jocului. În timp ce la ruleta europeană avantajul casei este de 2,7%, acest avantaj ajunge la 5,26% în cazul ruletei americane. Ce nu se schimbă este emoția trăită cu ocazia fiecărei runde. Cercetătorii au descoperit că, din momentul lansării bilei până în cel al stabilirii rezultatului rotirii, creierul uman secretă endorfină, un hormon al fericirii. Procesul este favorizat de faptul că evenimentul are un deznodământ necunoscut, existând perspectiva unei recompense. Cu alte cuvinte, ruleta este un joc care generează multă adrenalină.

Blackjack-ul oferă o probabilitate mai mare de câștig

Ca și ruleta, jocul de cărți numit Blackjack s-a jucat pentru prima oară în Franța la începutul secolului al XVIII-lea, sub denumirea de „Vinght-et-Un”, adică „21”. Această denumire sintetizează și obiectivul jucătorului.
„Casa” este reprezentată de dealer, care nu este altceva decât un jucător foarte bun, dar care poate avea ghinion.

Inițial, atât dealerul cât și clientul primesc câte două cărți. Cărțile de la 2 la 10 au valoarea scrisă pe ele, cărțile J, Q și K au valoarea 10, iar A are valoarea 1 sau 11. În funcție de suma valorilor celor două cărți primite la prima împărțire, jucătorul decide dacă mai cere cărți sau dacă se oprește, în încercarea de a realiza 21 sau o valoare totală cât mai apropiată de aceasta.

Blackjack nu mai este un joc care ține exclusiv de noroc, ci implică și judecata. Pariorul ia decizia de a mai cere sau nu cărți în funcție de valorile primelor două cărți, iar nivelul de adrenalină este mult mai scăzut, întrucât următoarea carte este primită imediat după luarea deciziei. Nu vorbim despre un suspans care se întinde pe mai mult secunde, ca la ruletă.

În timp ce pentru ruletă nu există încă strategii care s-au dovedit câștigătoare, la Blackjack se poate practica metoda numărării cărților, prin care pariorii geniali la matematică au luat milioane de dolari. Totuși, este tot mai greu de pus în practică o asemenea strategie, pentru că și cazinourile și-au luat măsuri de precauție, cum ar fi eliminarea unor cărți din pachetele folosite la joc.

O altă diferență importantă față de ruletă este că pariorul poate câștiga și în cazul în care are o mână la slabă, când „dealerul” are cărți și mai proaste. De exemplu, 17 vs 16. Așadar, probabilitatea de a câștiga la Blackjack este mai mare, lucru reflectat și în ratele de câștig ale celor două jocuri, în cazinourile online.

Comentarii: