SANATATE

Disfonia sau răgușeala gâtului: Când reprezintă un simptom al cancerului

afcurgentcarefountaincitytn.com

Disfonia, răgușeala, este un simptom normal după răceli sau infecții la nivelul gâtului. Însă aceasta poate să fie un simptom al altor boli, inclusiv al cancerului laringian ori al infectării cu HPV.

”Disfonia reprezintă o tulburare a timbrului și intensității vocii. Poate să apară brusc, de exemplu după un strigăt puternic, la un meci, sau se poate instala lent, în timp, cum apare la fumătorii cronici, unde laringita cronică va dezvolta în final un cancer de laringe.

Disfoniile pot să apară solitar, ca singur simptom sau pot fi însoțite și de alte manifestări. În episoadele infecțioase, inflamatorii, sunt însoțite de febră, de frisoane, de stare generală alterată. În altă patologie pot fi însoțite de dureri la nivelul gâtului, fie spontane, fie în timpul alimentației, sau pot fi însoțite de tulburări respiratorii, de insuficiență respiratorie, de dificultate în a inspira aerul”, a explicat dr. George Mincu, medic primar ORL, la Digi 24.

CITEȘTE ȘI: Tușești cu flegmă chiar dacă e vară? Culoarea mucusului dezvăluie afecțiunile de care ai putea suferi

Potrivit medicului, disfoniilor pot să apară la orice vârstă, inclusiv la copii, la cei ”care sunt hiperactivi, care vorbesc mult cu voce tare, țipă, pot dezvolta polipi la nivelul corzilor vocale”, a subliniat medicul. De asemenea, disfoniile pot să apară la persoanele care prin specificul profesiei vorbesc foarte mult: actori, cântăreți sau profesori.

Câte tipuri de disfonii există

Medicul Mincu a explicat câte tipuri de disfonii există, dar și ce înseamnă o diagnosticare precoce a răgușelii.

Astfel, pot fi:

  • disfonii malformative, care apar de la naștere, din cauza glotei palmate care lipește cele două corzi vocale,
  • disfonii traumatice, fie prin inhalarea de lichide fierbinți, gaze toxice sau prin traume externe, accidente de muncă, accidente de circulație sau accidente sportive
  • disfonii nervoase, prin paralizia nervilor care asigură mobilitatea corzilor vocale. Acestea apar în special în patologia glandei tiroide, gușile tiroidiene foarte mari sau cancerul tiroidian, care înglobează nervii laringieni, care ajută la mobilitatea corzilor vocale.
  • disfonii produse de diverse tumori, atât tumorile benigne, polipii laringieni sau papilomatoza laringiană sau disfoniile produse de cancerul laringian.

”Ce este important de reținut, deoarece în această formă de cancer, cel laringian, disfonia apare foarte precoce, poate fi diagnosticat foarte de timpuriu, în situația în care pacientul este conștient și se prezintă la un examen medical. Și atunci cancerul laringian poate fi tratat în ziua de astăzi în procent de aproape 100 la sută. Este un cancer vindecabil, cu cât este descoperit mai precoce”, a subliniat medicul ORL.

Răgușeala și prezentarea la medic

”Răgușeala trebuie să ne îngrijoreze când apare fără fără o cauză evidentă, deci nu am avut o gripă, o viroză, nu am fost răciți, nu am țipat, nu am avut traume laringiene, am fost poate cel mult fumător și se instalează această răgușeală care persistă mai mult de două-trei săptămâni. În această situație, pacientul va trebui neapărat să efectueze un examen clinic ORL.

Este o examinare relativ ușoară, facilă, iar modern acest examen se face endoscopic, mai exact fibroscopic, cu un tubuleț foarte fin, subțire, racordat la un ecran-cameră video, care se introduce prin fosa nazală și care permite vizualizarea corzilor vocale, atât a structurii lor, cât și a mobilității corzilor vocale”, a explicat dr. Mincu la Digi 24.

Cum se tratează disfoniile

Tratamentul disfoniilor se face în funcție de diagnosticul primit. Astfel, dacă este necesară, în cazul polipilor se face intervenție chirurgicală.

În cazul unei răgușeli ca urmare a oboselii corzilor vocale este suficient repausul vocal și administrarea de de vitamine.

CITEȘTE ȘI: Tusea te poate chinui și vara: Remediile naturale la care să apelezi – Se găsesc ușor în orice gospodărie

Tratamente naturiste și mituri

Cel mai important tratament naturist al disfoniei este hidratarea. Nu se recomandă băuturile carbogazoase, nici cele fierbinți sau foarte reci. Mitul conform căruia ”lichidele fierbinți ajută în caz de răceală” este foarte greșit, deoarece un aliment foarte cald este un factor iritant.

Astfel, pentru hidratarea corecta, cele mai bune lichide sunt apa plată, ceaiurile sau sucuri naturale. Lichidele reci sunt o ”cerința” a organismului atunci când temperatura externă este ridicată, însă nu este recomand abuzul.

De asemenea, cu toate că există numeroase mituri în ceea ce privește consumul de miere, propolis sau gălbenuș pentru îmbunătățirea vocii, nu există studii concrete în acest sens.

Comentarii: