LIFESTYLE REVIEW

Dorințele de Revelion, o tradiție despre care nu știm mai nimic… Cum să le îndeplinim, mici trucuri de la psihologi

Un procentaj infim din cei care-și propun obiective îndrăznețe sau pur și simplu doar obiective în noaptea de Anul Nou reușesc să le îndeplinească. Psihologii explică enumerând cauze diverse, de la inconstanţă, la stabilirea unor scopuri nerealiste, ușor fanteziste. Un lucru este însă cert: şi rezoluţiile de Anul Nou au nevoie de un plan.

Legenda spune că dorințele de Revelion își au originea în trecutul nostru extrem de îndepărtat. Mai exact, în calendarul roman ziua de 31 decembrie îi era consacrată lui Janus, o zeitate cu două feţe, una privind spre trecut, cealaltă spre viitor. În această zi, romanii îşi planificau activităţile viitoare, făceau daruri şi îşi iertau inamici. Astfel, sperau ca Janus să se îmbuneze şi să le aducă auspicii mai bune în anul următor, scrie portalul ”Ce se întâmplă, doctore?”.

Citește și: Bolile care pot fi ‘citite’ în palmă: La ce trebuie să fii atent

Sfaturile experților

În primul rând, majoritatea eșecurilor sunt puse pe seama faptului că dorințele sunt, cum ziceam mai sus, ușor fanteziste. Și uneori cam multe. În al doilea rând, motivația trebuie să fie clară și puternică. Adică ne propunem să mai slăbim câteva kilograme pentru că este util pentru sănătate. Iar în al treilea rând, nimic nu merge fără să avem la îndemână și un plan, o idee despre cum să ne organizăm, în cel fel ne propunem să ne îndeplinim obiectivul.

Apoi, următorul pas este să identificăm și să știm cum să ne confruntăm cu îndoiala. Este foarte bine să nu apară sau să o gestionămi gândindu-ne că e normal să începiem să avem dubii dacă și cum va funcționa planul elaborat. Important e să avem răbdare.

Un alt aspect important constă în ajutor. E bine să-l cerem, să vorbim în anumite situații. Putem fi sursă de inspirație pentru un coleg de birou, iar acest fapt ar fi un stimulent pentru noi. De asemena, e bine să ne inspirăm din eșecuri, să învățăm din greșeli. Dacă ne-am mai pus dorințe care au rămas doar la acest stadiu, ar fi corectă o evaluare critică, să vedem unde nu a funcționat, de ce.

Ce este extrem de important este să ne aflăm principalul inamic, iar acesta este propriul creier. El va începe să transmită semnale că nu mai poate, e obosit sau nu e momentul. Treceți peste asta și treceți peste faptul că rezultatele întârzie să apară. Aveți încedere, ele vor apărea, iar ca să vă fie mai ușor încercați sistemul cu recompensa, la orice pas mic înainte. Va funcționa. Și va funcționa și mai bine dacă evitați vampirii energetici, persoanele hiperanalitice și oamenii pesimiști, invidioși. Ce li s-a întâmplat lor li s-a întâmplat lor…

 

 

 

 

Comentarii: