SANATATE

Dr. Cornelia Preda, mărturisiri emoţionante: ‘Cele mai importante și frumoase momente din amintirile mele sunt legate de pacienții noștri prematuri’

FOTO qmagazine.ro

Dr. Cornelia Preda, unul dintre cei mai buni medici din România, explică într-un interviu pentru QMahazine de ce a ales Spitalul Clinic SANADOR.

„Am început să lucrez la Spitalul Clinic SANADOR în anul 2014. Am luat această decizie pentru că acest spital îmi oferea condiții mult mai bune de lucru și, de ce să mint, un salariu mai bun.

Primele luni au fost destul de grele, deoarece diferența între un spital de stat și un spital privat este destul de mare, atât ca mod de abordare a pacienților, ca circuite și ca ierarhii în spital. Ca atitudine a personalului medical față de pacienți, într-un spital privat se comunică mai mult cu aceștia, poate și pentru că nu sunt atât de mulți.

De asemenea, spitalul privat îți oferă tot ceea ce ai nevoie pentru a practica o medicină de top

Și personalul, ca număr, este mult mai mare în spitalul privat. Raportul între asistente și copiii îngrijiți în Terapie Intensivă este net superior într-un spital privat. Este clar că o asistentă la un copil asigură o îngrijire mult mai bună decât o asistentă la 10 sau la 20 de copii.

Nu este ușor să treci prin momente grele ale pacienților, mai ales copii. Întotdeauna am avut compasiune față de ei și față de părinții lor. Până la urmă este vorba de un copilaș care nu poate să spună prea multe, în schimb părinții suferă enorm. Întotdeauna am rămas cu un gol foarte mare în suflet după ce a murit un copilaș, gândindu-mă dacă mai puteam face ceva, dacă am făcut tot.

Important e să fii alături de părinți

Important este să fii alături de părinți pentru că ei trebuie ajutați să înțeleagă tot ce s-a întâmplat și, în momentul în care știi că nu mai e nimic de făcut, trebuie pregătiți să accepte acest moment extrem de greu. În general, faptul că și eu am suferit alături de ei a contribuit la construirea unei legături bune cu ei.

Deși am avut cazuri grave, nu am refuzat vreodată un pacient de teama unui eșec.

Din fiecare caz am învățat câte ceva și am încercat, dacă am greșit cu ceva, să nu mai repet greșeala. De fiecare dată am încercat să mă perfecționez, mă duc în fiecare an la congrese și conferințe, sunt deschisă oricărui tip de aparatură, încerc să învăț din fiecare câte un pic pentru a face mai mult bine pacienților mei.

Cele mai importante și frumoase momente din amintirile mele sunt legate de pacienții noștri prematuri

În Spitalul Clinic SANADOR au fost salvați prematuri foarte mici (aveau 24-25 de săptămâni) care au plecat acasă cu bine și care ne-au învățat ce înseamnă să te lupți pentru ceva. Faptul că la un spital privat am reușit să ducem la bun sfârșit niște cazuri atât de grave m-a ajutat să înțeleg că venirea mea aici, cu experiența mea de 20 de ani într-un spital de stat, a adus un plus. De asemenea, spitalul m-a susținut foarte mult, de când am venit, prin achiziționarea de aparatură modernă și prin creșterea numărului de asistente și asta a dus la creșterea calității actului medical. Mi-am dat seama că multe s-au schimbat de când am venit aici.

După ce am lucrat 20 de ani în sistemul de stat aș zice că sistemul privat de sănătate e mai sănătos, în sensul că un spital reușește să trateze pacienți și să câștige niște bani pe care poate să-i investească în medici, aparatură, dezvoltare. Pe când la un spital de stat nu poți să știi niciodată pe ce poți să te bazezi: o dată vin fondurile, altă dată întârzie, banii pe proiectele de sănătate se lasă așteptați.

La un spital privat investițiile se fac în funcție de necesități, de numărul de nașteri și de patologii pe care le tratezi, pentru a preveni orice risc. De exemplu, chiar dacă noi avem un număr mare de cezariene și avem foarte puține cazuri de hipoxie la naștere, spitalul a fost de acord să investească pentru a lua un aparat de hipotermie controlată pentru copiii cu hipoxie severă la naștere.

Dacă se întâmplă un caz, noi suntem pregătiți pentru orice tip de patologie

De asemenea, într-un sistem privat, încrederea și libertatea unui șef de secție este mult mai mare pentru că el este răspunzător de ce se întâmplă pe secția lui. Când ți-ai asumat răspunderea conducerii unei secții, totul îți revine ție.

Ca minus, în sistemul privat, aș spune că este experiența doctorilor. Medicii care au experiență la stat ani în șir au avut cazuri foarte grave și au văzut diverse patologii, e clar că sunt mult mai pregătiți decât cei care intră direct în sistemul privat.”

CITEŞTE AICI POVESTEA INTEGRALĂ SALVATORI LA SANADOR

Comentarii: