SANATATE

Dr. Ovidiu Grămescu, neurochirurg la Sanador: ‘Medicina trebuie făcută de oameni care au o chemare’

FOTO qmagazine.ro

Unul dintre cei mai buni medici neurochirurgi din ţară dezvăluie, într-un interviu pentru QMagazine, de ce a ales Spitalul Clinic SANADOR şi ce înseamnă activitatea într-un spital privat din România. După ce a lucrat mulţi ani în SUA, dr. Ovidiu Grămescu ridică uşor perdeaua şi lasă să se vadă o frântură din viaţa incredibilă a unui neurochirurg.

„Aventura cu Spitalul Clinic SANADOR a început chiar de la inaugurare, în anul 2011. Am venit la evenimentul de deschidere, am văzut spitalul, sălile de operație și mi-a plăcut. Eu am făcut prima operație de neurochirurgie în SANADOR, chiar după deschiderea spitalului.

O perioadă, până în septembrie 2016, am lucrat în paralel și la Spitalul Universitar și la SANADOR, unde aveam consultații și operații. Decizia de a veni definitiv aici am luat-o în urma unei discuții cu conducerea care mi-a făcut o impresie deosebită, bineînțeles, împreună cu spitalul.

Știu ce înseamnă cu spital bine dotat

Mulți ani am lucrat în Statele Unite ale Americii și aveam termen de comparație pentru ceea ce înseamnă un spital bine dotat, și într-adevăr, Spitalul Clinic SANADOR s-a dovedit a fi foarte competitiv, din punct de vedere al dotărilor tehnice, al aparaturii medicale, al sălilor de operație, condițiilor de cazare, totul este de top.

Primele luni aici au fost plăcute, dar mi-a trebuit o scurtă perioadă de adaptare. După 19 ani petrecuți la un alt spital, ai nevoie de acomodare, dar totul a fost facil, m-am împrietenit repede cu oamenii, pe unii îi știam deja, pe alții îi cunoșteam încă de la primele mele intervenții, de când eram mai tânăr. În continuare colaborarea este ireproșabilă.

Pot face comparații pentru că am lucrat în numeroase spitale și Spitalul Clinic SANADOR poate fi considerat un spital de top și v-o spun rece, obiectiv. Are o calitate superioară, deosebită, o dotare foarte bună: sistem de neuronavigație cerebrală, sistem CUSA – aspirator cu ultrasunete al tumorilor cerebrale, microscop operator Zeiss Kinevo de ultimă generație.

Avem două microscoape acum, trusele chirugicale sunt foarte bune, sală cu suprasaturație asigurând protecție împotriva infecțiilor intraspitalicești, personalul instruit, echipe medicale omogene, asta face ca toate operațiile să fie foarte reușite, fără probleme.

Mulți străni aleg spitalul SANADOR

De exemplu, sunt foarte mulți străini care se operează la SANADOR, optează pentru acest spital în locul celor din țara din care provin. Sunt pacienți din SUA, Franța, Anglia, Suedia. Ce înseamnă asta? Că apreciază spitalul, că acesta este net superior altor spitale ca dotare medicală, înzestrare tehnică, personal medical, cazare etc. Toate acestea duc la eficiență maximă, la prețuri rezonabile.

Se lucrează cu decontări de la Casa Națională de Sănătate, pacienții stau puțin în spital, una-două nopți. De exemplu, ieri am operat 3 pacienți, astăzi sunt acasă (unul dintre ei este pe drum, probabil, la această oră). Operez chiar și 5-6 pacienți pe zi, de multe ori îmi este greu să găsesc loc la sală, de aceea vin de multe ori duminica, împreună cu toată echipa. Mă mai ceartă soția, dar înțelege pentru că și ea este medic anestezist.

Nu suntem dumnezei. Pacientii trebuie ajutați eficient

Nu cred că există neurochirurg care să fi trăit doar experiențe fericite, toți cei care operează și o fac în mod frecvent se confruntă și cu unele cazuri dificile, nefericite. Aici, la SANADOR, nu am avut probleme vitale, evenimente tragice, decese. Asta nu înseamnă că nu avem cazuri grave. Avem, nu ne limităm doar la cazurile medicale simple, operăm tumori cerebrale grele, profunde, hematoame, tot ce înseamnă patologie cap și coloană.

Dar trebuie să simți (și aici te ajută experiența) care îți sunt limitele, trebuie să analizezi, să nu te angajezi în niște cauze care sunt dincolo de potențialul uman. Nu suntem dumnezei. Pacientul trebuie ajutat, eficient.

Neurochirurgia este la limită. Trebuie explicat pacientului, familiei, tot ce se poate întâmpla, fiecare pas, care sunt riscurile, iar această posibilitate ți-o dă experiența. Ca medic ai controlul, dar familia trebuie informată.

Atât timp cât există o șansă, mergem până în pânzele albe

Am tratat și cazuri foarte complicate, multe cu succes. Ca medic, ești obligat să-i găsești pacientului o variantă în limita capacităților tale, poate chiar în altă zonă medicală. De exemplu, pentru patologia oncologică, avem suportul colegilor din Centrul Oncologic SANADOR, ei pot găsi cea mai bună soluție în cazul unui pacient cu cancer, inclusiv neurochirurgia, dacă se pretează.

Cu majoritatea pacienților rămân în relații foarte bune. Îmi scriu de sărbători, cu diferite ocazii. Eu așa am fost educat. Mă uit la pacientul din fața mea și mă gândesc la mine. Ce mi-aș face mie? Sau mamei mele? Ce operație? Astfel, știu unde să forțez nota și unde să mă opresc. Dacă știi să le dai oamenilor dragoste, asta vei primi și tu. Omul simte…

Medicina trebuie făcută de oameni care au o chemare, de oameni care iubesc oamenii, care vor să ajute, astfel lucrurile se întorc către tine, în bine.

Ar trebui ca spitalele particulare de referință să fie ca niște vase-amiral, un port drapel în ceea ce privește calitatea actului medical – dotare, cazare, competențe, performanțe medicale, chirugicale, repere care să tragă și să alinieze și celelalte spitale – particulare sau de stat, acestea fiind majoritatea deficitare (oamenii sunt foarte buni, dar condițiile s-au degradat, nu sunt bani).

Avem nevoie de repere. În străinătate majoritatea spitalelor sunt particulare. De curând, m-au rugat și am accept să fiu reprezentantul întregului sistem de servicii private neurochirurgicale din țară.”

CITEŞTE AICI POVESTEA INTEGRALĂ SALVATORI LA SANADOR

Comentarii: