MOMS SANATATE

Durerile la copii care nu trebuie să te sperie: Despre ce este vorba

scholastic.com

Durerile la copii care nu trebuie să te sperie: Despre ce este vorba. Peste 25% dintre copii au dureri de creștere. Acestea apar, de obicei, în două perioade: între 3-5 ani și apoi între 8-12 ani. Iată cum recunoști aceste dureri și ce poți face pentru a atenua suferința celui mic!

Durerile de creștere sunt, de fapt, crampe care se resimt la nivelul musculaturii picioarelor. Acestea apar de regulă după-amiaza sau seara, însă există și situații în care aceste dureri debutează noaptea și trezesc copilul din somn. E bine de știut că durerile de creștere sunt comune în rândul copiilor și, de obicei, nu reprezintă o problemă serioasă de sănătate.

Cauze dureri de creștere

În ciuda denumirii acestor dureri, nu există nicio dovadă științifică potrivit căreia durerile de acest tip sunt asociate în vreun fel cu creșterea copilului. Cu alte cuvinte, nu sunt dovezi cum că creșterea ar fi un proces dureros. Mai degrabă, medicii suspectează că ar putea fi vorba despre dureri musculare cauzate de activitățile intense din punct de vedere fizic pe care le desfășoară copiii. Printre aceste activități se numără alergatul, săritul și cățăratul, potrivit doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Copil răsfățat sau neascultător? Pașii pe care trebuie să îi urmeze părinții în formarea celor mici

Și postura incorectă a corpului poate contribui la apariția durerilor de creștere. Statul prelungit în picioare, statul în șezut ore în șir ori adoptarea unei poziții atipice, mai ales la nivelul picioarelor, pot favoriza durerile de creștere.

Și stresul emoțional poate determina apariția durerilor de creștere. Acestea sunt în general asociate cu alte manifestări precum durerile de burtă, încordarea ori tulburările de somn.

Simptome dureri de creștere

Aceste dureri se manifestă în mod diferit la fiecare copil. Unii copiii au dureri mai intense, alții mai ușoare. Rareori durerile apar zilnic. Durerile se concentrează în zona musculară, nu la nivel articular. De multe ori, acestea apar în spatele genunchilor ori în zona gambelor.

Îți poți da seama dacă cel mic suferă de dureri de creștere sau de altceva mai grav prin masarea picioarelor – copilul cu dureri de creștere te va lăsa să îi atingi sau masezi picioarele, însă copilul cu probleme mai grave nu îți va permite să îi atingi picioarele, întrucât durerile sunt foarte mari. Durerile de creștere nu cauzează nicio modificare vizibilă a membrelor și nu sunt asociate cu febră sau alte simptome de boală.

Diagnosticare dureri de creștere

Dacă cel mic se plânge constant de dureri la nivelul picioarelor, este important să îl duci la medic, pentru un consult de specialitate. Medicul va face anamneză, va examina picioarele și poate chiar să facă o radiografie pentru a verifica dacă există vreo fractură.

După ce va elimina alte posibile cauze ale durerii, medicul va stabili diagnosticul de dureri de creștere și va face recomandările necesare. Printre afecțiunile pe care trebuie să le elimine medicul în stabilirea cauzei durerilor de picioare la copii se numără: artrita, infecțiile precum osteomielita sau fracturile osoase.

Tratament dureri de creștere

Tratamentul pentru durerile de creștere este stabilit în funcție de intensitatea durerii.

Tratament medicamentos

În situațiile în care durerea este severă, medicul poate recomanda paracetamol sau ibuprofen pentru calmarea acesteia. Nu i se va da aspirină copilului sau adolescentului, întrucât aceasta crește riscul celor mici de a dezvolta sindromul Reye.

Remedii pentru acasă

Altfel, se folosesc remedii precum:

  • Masarea picioarelor copilului
  • Comprese calde aplicate pe zonele dureroase
  • Exerciții de stretching

Recomandarea medicilor este să nu li se spună copiilor mici că durerile sunt cauzate de creștere sau de activitățile desfășurate, astfel încât să nu dezvolte vreo teamă cu privire la acestea. Dacă cel mic este foarte sensibil la durere și are reacții neplăcute, ai putea să îl duci la un consilier psihologic, care să îl ajute să facă față mai bine durerii și neplăcerilor.

Dietă

Nu există anumite alimente care să genereze dureri de creștere, însă este evident că o hrană nesănătoasă, bazată de dulciuri și fast food, prăjeli, făinoase pot duce la creșterea în greutate iar cel mic să experimenteze dureri la nivelul genunchilor, cauzate de suprasolicitarea acestora.

În schimb, poți introduce în dieta copilului alimente antiinflamatoare pentru a susține dezvoltarea armonioasă și sănătoasă. Alimentele antiinflamatoare pe care le poți încorpora în hrana zilnică sunt migdalele, roșiile, uleiul de măsline, avocadoul, legumele și frunzele verzi (salată, spanac, iceberg, ruccola, valeriană) și peștii grași.

Pe de altă parte, alimentele care ajută la o creștere în înălțime corespunzătoare sunt cele bogate în aminoacizi, vitamine și minerale, cum ar fi oul, carnea de pasăre, iaurtul, urda, brânzica de vacă, leguminoasele (fasole, năut, linte, mazăre) dar și quinoa, ciupercile și fructele.

Dacă cel mic refuză gustul peștelui, îi puteți suplimenta hrana cu nutraceutice, acele suplimente naturale, care au și un aport substanțial de vitamina D3, ulei de luminița nopții care susține dezvoltarea hormonală armonioasă sau fosfatidilserină, care ajută la concentrare, reduce oboseala și regularizează somnul.

CITEȘTE ȘI: Concluzii-surpriză ale unui studiu din SUA: De ce părinții preferă să fie mințiți de copiii lor

Când e cazul să mergi cu cel mic de urgență la medic dacă acuză dureri la nivelul picioarelor?

  • Durerea este însoțită de umflarea și înroșirea zonei.
  • Articulațiile sunt rigide.
  • Durerea apare în urma unei leziuni provocate de un accident (căzătură, accidentări la sport sau joacă).
  • Copilul schiopătează.
  • Cel mic face febră sau are stări subfebrile, repetate.
  • Apar erupții la nivelul pielii, care însoțesc durerile de picioare.
  • Observi o pierdere în greutate.

Simptomele de mai sus exclud posibilitatea de a fi vorba despre durerile de creștere, iar părintele trebuie să meargă cu cel mic la medic pentru a afla cauza durerilor.

Comentarii: