NUTRITIE SANATATE

Efectul benefic al cafelei: Cum le protejează pe femei de cancer

healthline.com

Un consum mare de cafea este asociat, la femei, cu un risc reduc de a face un anumit tip de cancer, arată o analiză a mai multor studii relevante legate de acestă băutură. Cafeaua aduce anumite beneficii pentru sănătate care pot explica efectul neașteptat:

Cancer endometrial

Consumul mai mare de cafea este legat de un risc mai mic de cancer endometrial, un tip de cancer care debutează în mucoasa uterului, potrivit unei analize a studiilor relevante publicate până în prezent (link direct analiză). De asemenea, cafeaua cu cofeină poate oferi o protecție mai bună decât cafeaua decofeinizată.

Analiza, care a fost publicată în Journal of Obstetrics and Gynecology Research, a inclus 24 de studii observaționale privind consumul de cafea, cu 9.833 de cazuri noi de cancer endometrial care au apărut la o populația analizată de 699.234 de persoane, scrie dcmedical.ro.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care consumau cea mai mare cantitate de cafea au avut un risc relativ mai mic de a dezvolta cancer endometrial, mai exact cu 29% mai mic decât femeile care consumau puțină cafea.

CITEȘTE ȘI: Ce să adaugi în cafea pentru a slăbi: Ingredientul care îi dă un gust deosebit

Autorii analizei evidențiază câteva mecanisme care au fost asociate cu potențialele efecte anticancerigene ale cafelei.

„Cafeaua conține multe componente bioactive, cum ar fi compușii fenolici. Acești polifenoli pot crește concentrațiile de homocisteină din plasmă și pot inhiba metilarea ADN-ului într-o manieră dependentă de doză, ceea ce previne reglarea în jos a proteinelor supresoare de tumori și a enzimelor de reparare a ADN-ului implicate în carcinogeneză.

Meta-analiză actuală a demonstrat o asociere inversă semnificativă a riscului de cancer endometrial cu cafeaua cu cofeină, dar nicio asociere semnificativă cu cafeaua decofeinizată. În plus, concentrațiile multor compuși bioactivi din cafea s-ar putea modifica pe baza metodei de preparare a băuturii. Cafeaua fiartă, de exemplu, are efectul benefic al unui nivel mult mai mare de diterpene și efectul negativ al nivelurilor mai ridicate de colesterol.

Cu toate acestea, asocierea dintre riscul de cancer endometrial și metodele de preparare a cafelei nu a fost observată în meta-analiză actuală. Acest rezultat ar putea fi explicat prin prezența multor factori de confuzie, cum ar fi alegerea boabelor de cafea și complexitatea în timpul procesului de preparare a băuturii. Sunt necesare studii stratificate suplimentare pentru a verifica acest rezultat.

În plus, s-a demonstrat că aportul de cofeină afectează în mod direct nivelurile globulinei care leagă hormonii sexuali, modulează testosteronul și estrogenul biodisponibil în țesuturile periferice și modulează homeostazia glucozei. Aceste modificări hormonale ar putea inhiba în mod favorabil riscul de cancer endometrial. (….)

CITEȘTE ȘI: Înainte sau după micul dejun? Când e cel mai sănătos să bei cafeaua

Femeile cu un IMC mai mare sunt mai susceptibile de a avea tulburări ale metabolismului hormonal și al glucozei. Cu toate acestea, componentele bioactive din cafea au efecte benefice asupra metabolismului, ceea ce poate duce la reducerea riscului de cancer endometrial. Aceste beneficii sunt mai evidente la femeile cu un IMC mai mare”, au notat autorii.

Comentarii: