NUTRITIE SANATATE

Efectul benefic al lactatelor: Boala gravă de care te protejează

Foto: Pinterest.com

Noile cercetări prezentate în cadrul reuniunii anuale a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului de la Stockholm, Suedia (19-23 septembrie), arată că produsele lactate, în special cele cu conținut scăzut de grăsimi și iaurtul, sunt asociate cu un risc mai mic de apariție a diabetului de tip 2 (T2D).

Carnea roșie și carnea procesată au fost asociate cu un risc mai mare de T2D, dar în locul lor ar putea fi consumate cantități moderate de pește și ouă, spun cercetătorii italieni, potrivit eurekalert.org.

T2D este cea mai frecventă formă de diabet și apare atunci când pancreasul nu poate produce suficientă insulină (hormonul care favorizează absorbția glucozei din sânge în celulele organismului, menținând un nivel normal al glicemiei) și/sau insulina pe care o produce nu funcționează corespunzător (sensibilitate scăzută la insulină).

Supraponderabilitatea și obezitatea sunt principalii factori de risc, iar incidența T2D este prevăzută să crească. Complicațiile comune includ boli de inimă, boli renale, pierderea vederii și probleme circulatorii care pot duce la amputarea piciorului.

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă: Cum să consumi lactate chiar dacă ai intoleranță la lactoză

Dietă pe baze de plante

Orientările dietetice existente pentru prevenirea T2D recomandă consumul de alimente specifice pe bază de plante, cum ar fi cerealele integrale, legumele, fructele, leguminoasele, uleiul de măsline și, de obicei, recomandă limitarea consumului majorității produselor de origine animală.

Cu toate acestea, nu toate sursele de proteine animale sunt egale din punct de vedere nutrițional. Cunoașterea modului în care diferitele produse de origine animală sunt asociate cu T2D ar permite actualizarea ghidurilor, facilitând alegerea celor mai bune alimente pentru a reduce riscul de diabet.

Pentru a face acest lucru, Dr. Annalisa Giosuè, de la Departamentul de Medicină Clinică și Chirurgie, Universitatea Federico II din Napoli, Napoli, Italia, și colegii săi au efectuat o analiză a meta-analizelor existente privind legăturile dintre diferite alimente de origine animală și diabet. Acest tip de „analiză a analizelor” oferă unul dintre cele mai înalte niveluri de dovezi disponibile în medicină.

În bazele de date PubMed, Web of Science, Scopus și Embase au fost căutate meta-analize doză-răspuns ale studiilor privind relația dintre diferite alimente și T2D.

Cele 13 meta-analize care au fost adecvate conțineau 175 de estimări privind cantitatea a 12 produse animale diferite (carne totală, carne roșie, carne albă, carne procesată, pește, produse lactate totale, produse lactate integrale, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, lapte, brânză, iaurt și ouă) care pot crește sau reduce riscul de a dezvolta T2D. (Carnea roșie include carnea de vită, de miel și de porc, în timp ce carnea albă include carnea de pui și de curcan. Carnea procesată include șunca, cârnații și mezelurile).

S-a înregistrat o creștere substanțială a riscului de T2D odată cu consumul a 100 g/zi de carne totală (creștere de 20% a riscului) și 100g/zi de carne roșie (creștere de 22%) și cu 50g/zi de carne procesată (creștere de 30%). Calitatea dovezilor a fost moderată.

Consumul de 50g/zi de carne albă a fost asociat cu o creștere mai mică a riscului de T2D (4%).

Dr. Giosuè spune: „Există mai multe motive potențiale pentru acest lucru. De exemplu, carnea roșie și carnea procesată sunt surse importante de componente precum acizii grași saturați, colesterolul și fierul hem, toate cunoscute ca favorizând inflamația cronică la nivel scăzut și stresul oxidativ, care, la rândul lor, pot reduce sensibilitatea celulelor la insulină.

„Carnea procesată conține, de asemenea, nitrați, nitriți și sodiu care, printre alte efecte adverse, pot afecta celulele producătoare de insulină din pancreas.

„Carnea albă, în comparație, are un conținut mai mic de grăsimi, un profil mai favorabil de acizi grași și o cantitate mai mică de fier hem.”

Alimentele lactate, în schimb, păreau să protejeze împotriva T2D sau aveau o relație neutră cu dezvoltarea afecțiunii.

Laptele (200g/zi) a fost asociat cu o reducere de 10% a riscului, lactatele totale (200g/zi) cu o reducere de 5% a riscului și lactatele cu conținut scăzut de grăsimi (200g/zi) cu o reducere de 3%. Iaurtul (100g/zi) a fost asociat cu o reducere de 6% a riscului.

S-a constatat că brânza (30 g/zi) și lactatele integrale (200 g/zi) nu au avut niciun efect asupra riscului de T2D. Calitatea dovezilor a fost moderată spre scăzută.

Dr. Giosuè spune: „Produsele lactate sunt bogate în nutrienți, vitamine și alți compuși bioactivi care pot influența favorabil metabolismul glucozei – procesarea zahărului de către organism.

„De exemplu, se știe că proteinele din zer din lapte modulează creșterea nivelului de zahăr din sânge după masă.

„Probioticele sunt, de asemenea, cunoscute ca exercitând efecte benefice asupra metabolismului glucozei, ceea ce poate explica de ce am constatat că un consum regulat de iaurt este asociat cu un risc redus de diabet de tip 2.”

Ea adaugă că, deși rezultatele sugerează că produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi sunt mai benefice decât cele cu conținut integral de grăsimi, constatarea trebuie tratată cu prudență, din cauza dimensiunii reduse a reducerii riscului și a calității scăzute a dovezilor.

CITEȘTE ȘI: Băutura de care diabeticii să nu se ferească: Ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge

100 g/zi de pește și un ou/zi au avut, de asemenea, o asociere neutră cu riscul de T2D, cu o calitate scăzută a dovezilor.

Dr. Giosuè afirmă: „Diabetul de tip 2 este una dintre cauzele majore de deces legate de alimentație la nivel mondial. Aflarea mai multor informații despre modul în care diferitele componente ale alimentației cresc sau scad riscul de diabet de tip 2 este esențială pentru prevenirea acestuia.

„Deși este nevoie de mai multe cercetări bine realizate pentru a obține o calitate ridicată a dovezilor necesare pentru a oferi recomandări solide, analiza noastră extinsă a dovezilor științifice arată că un consum regulat de alimente lactate în cantități moderate, în special produse cu conținut scăzut de grăsimi, lapte și iaurt, poate contribui la reducerea riscului de diabet de tip 2.

„De asemenea, este clar că, deși carnea roșie și carnea procesată ar trebui consumată cu moderație, cantități moderate de pește și ouă ar putea fi înlocuitori buni.”

Comentarii: