NUTRITIE SANATATE

Esenţial pentru sănătatea sângelui: Care sunt alimentele bogate în fier

coach.nine.com.au

Esenţial pentru sănătatea sângelui: Care sunt alimentele bogate în fierFierul este un mineral foarte i. mportant pentru viaţă. El ajută la producerea hemoglobinei – celulele roşii din sânge – a mioglobinei – pigmentul roşu din muşchi – precum şi a unor enzime. Doar 8% din aportul total de fier este absorbit în organism şi intră în fluxul sanguin.

Un adult care cântreşte 75 de kilograme, are în corp circa 4 grame de fier. Hemoglobina – care conţine cea mai mare parte a acestui mineral – este reciclată şi reutilizată pe măsură ce celulele sanguine sunt înlocuite la fiecare 120 de zile, potrivit dr. Earl Mindell, autorul cărţii „Noua biblie a vitaminelor“.

Fierul ajută creşterea, rezistenţa în faţa bolilor şi previne oboseala. Fierul tratează şi previne anemia feriprivă şi este responsabil de culoare sănătoasă a pielii, scrie adevarul.ro.

CITEȘTE ȘI: Efectele grave ale lipsei de fier în organism. Primele semne care trebuie să te alarmeze

Cuprul, cobaltul, manganul şi vitamina C sunt necesare pentru asimilarea fierului în organism. Fierul este necesar pentru metabolizarea vitaminei B. Cantităţi excesive de zinc şi vitamina E interferează cu absorbţia de fier. Prea mult fier în sânge poate contribui la formare radicalilor liberi şi poate creşte riscul de atac de cord, mai ales la bărbaţi.

Esenţial pentru sănătatea sângelui: Care sunt alimentele bogate în fier

Fierul se găseşte mai ales în carne şi organe. Astfel, cele mai bune surse naturale de fier sunt ficatul, scoicile, creveţii, carnea roşie, carnea de pui, piersicile uscate, făina de cartofi, gălbenuşul de ou, nucile, fasolea, sparanghelul, fulgii de ovăz.

Deşi spanacul fiert conţine, printre altele, şi potasiu, calciu, fier şi magneziu, absorbţia acestor minerale în organism este diminuată de conţinutul crescut de acid oxalic. Comparativ, organismul reţine 50% din calciul conţinut de broccoli şi doar 5% din calciul conţinut în spanac.

Cafeaua şi ceaiul sunt potenţiali inhibitori ai absorbţiei de fier din organism.

Lipsa de fier, prezentă mai ales la pacienţii cu boli digestive

Fierul din organism poate interacţiona cu o serie de medicamente printre care antitiroidienele – pot scădea şi mai mult funcţia tiroidiană, amiodarona- poate duce la prea mult iod în sânge – şi litiul care, luat împreună cu fierul, poate scădea de asemenea prea mult funcţia tiroidiană.

Carenţa de fier este prezentă mai ales la pacienţii cu boli digestive – hemoragiile digestive duc la pierderi mari de fier – la femeile care suferă de sângerări menstruale abundente, precum şi la vârstnici. Totodată, lipsa de fier este o comorbiditate prezentă la unu din doi pacienţi cu insuficienţă cardiacă.

CITEȘTE ȘI: Fierbi, prăjești sau faci la cuptor? Cum trebuie gătite alimentele pentru a nu-și pierde nutrienții

Potrivit specialiştilor din domeniu, aparatul digestiv are o capacitate redusă de absorbţie a fierului administrat pe cale orală, iar acest mineral este, în general, greu de suportat. Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, carenţa de fier afectează 30% din populaţia lumii, fapt care reduce în proporţie similară performanţa muncii fizice.

Comentarii: