NUTRITIE SANATATE

Este salata de roșii cu castraveți dăunătoare pentru sănătate? Ce spun medicii

veganglutenfreelife.com

Este salata de roșii cu castraveți dăunătoare pentru sănătate? Ce spun medicii. Beneficiile pentru sănătate ale îndrăgitei salate de vară cu castraveți crocanți și roșii suculente sunt puse sub semnul întrebării de zeci de ani. Unii experți susțin că este o combinație „nocivă” și chiar „periculoasă”. Se spune că cele două legume sunt antagoniste și creează un „conflict” atunci când sunt consumate împreună, privându-se reciproc de beneficiile lor.

Gastroenterologul rus Dr. Andrei Kharitonov răspunde la această întrebare.

Salata de roșii și castraveți – este benefică sau dăunătoare?

Expertul afirmă că afirmația privind nocivitatea acestei salate se bazează pe două aspecte:

  • Roșiile creează un mediu acid, iar castraveții creează unul alcalin – astfel încât se spune că, în combinație, acestea provoacă fermentație în stomac.
  • Castraveții conțin o enzimă care distruge principala vitamină din roșii, și anume vitamina C.

CITEȘTE ȘI: Nutriționist: Cine NU ar trebui să mănânce roșii și de ce

Andrey Kharitonov respinge complet teoria „conflictului de medii”. Stomacul nostru este un mediu acid foarte puternic (datorită acidului clorhidric), iar alimentele care intră în el nu sunt capabile să-i modifice radical pH-ul. Organismul face față bine digestiei alimentelor mixte.

„Castraveții conțin enzima ascorbinază (ascorbate oxidază), care descompune vitamina C”, confirmă Kharitonov.

Aici se află „sâmburele de adevăr” din care a crescut un mit uriaș. Dar, după cum adaugă gastroenterologul, este important să înțelegem că activitatea acestei enzime și contribuția sa la descompunerea vitaminei sunt extrem de scăzute.

De ce ascorbinaza nu este un motiv de panică?

Vitamina C (acid ascorbic) este un compus extrem de instabil. Este distrusă de mulți factori, iar enzima din castraveți este departe de a fi principalul factor. Principalul dușman al vitaminei C este oxigenul. Imediat ce tăiați o roșie, procesul de oxidare a început și vitamina a început deja să se descompună.

Contactul cu anumite metale (cum ar fi atunci când se taie cu un cuțit metalic) accelerează descompunerea vitaminei. Cu cât o salată stă mai mult pe masă, cu atât conține mai puțină vitamina C, indiferent dacă conține castraveți sau nu.

„Contribuția ascorbinazei în contextul tuturor acestor procese este nesemnificativă. Beneficiile fibrelor, ale altor vitamine, minerale și, în cele din urmă, plăcerea gustului salatei depășesc de multe ori acest minus teoretic”, spune medicul.

CITEȘTE ȘI: De ce sunt buni castraveții pentru sănătate: Efectul pe care îl au asupra colesterolului și glicemiei

Cum să profitați la maximum de salată? Trei sfaturi simple

Dacă doriți totuși să păstrați cât mai multe vitamine, medicul recomandă respectarea următoarelor reguli:

  • Pregătiți și consumați salata imediat. Nu pregătiți salata în avans. Cu cât este mai puțin în contact cu aerul, cu atât mai bine.
  • Folosiți dressing cu lămâie. Mediul acid (suc de lămâie sau oțet de bună calitate) dezactivează enzima ascorbinază. De asemenea, veți adăuga o doză suplimentară de vitamina C în salată.
  • Turnați uleiul. Vitaminele A și E, care se găsesc în roșii, sunt liposolubile. Fără ulei, ele pur și simplu nu vor fi absorbite de organism.

Comentarii: