SANATATE

Experții răspund: Te poți reinfecta cu SARS-COV-2?

revista22.ro

Este posibil ca o persoană care s-a infectat la un moment dat cu noul coronavirus să se poată reinfecta? Dar o persoană vaccinată anti-COVID-19? Răspunsul este da, acest lucru este posibil.

Oamenii de știință susțin că reinfectarea cu SARS-CoV-2 este posibilă și virusul poate fi transmis mai departe, către alte persoane. Chiar dacă simptomele bolnavului pot să nu fie la fel de severe ca la prima infectare, în cazul celor care au mai avut COVID-19 cândva în timpul acestei pandemii, reinfectarea nu este exclusă.

Acest aspect devine cu atât mai tulburător pe perioada sezonului rece, când gripa și răceala își reintră în drepturi, iar boala COVID-19 poate fi ușor confundată cu acestea. Din acest motiv, testarea devine necesară, în cazul prezenței simptomelor de infecție respiratorie, pentru a se putea lua măsurile necesare de prevenție a răspândirii SARS-CoV-2.

Este posibilă reinfectarea cu aceeași variantă a virusului SARS-CoV-2 sau cu altă tulpină după vaccinare?

Oamenii de știință susțin că reinfectarea este posibilă. Potrivit mai multor cercetări efectuate în cazul altor virusuri respiratorii, similar cu noul coronavirus, reinfectarea cu aceeași variantă virală se poate întâmpla, precum și reinfectarea cu altă variantă. Chiar dacă te-ai infectat deja o dată cu SARS-CoV-2, riscul de a te reinfecta există, așadar este important să îți iei toate măsurile de siguranță, chiar și după ce te-ai vindecat și vaccinat, recomandă doc.ro.

Dacă reinfectarea cu aceeași variantă a virusului se produce, șansele să se manifeste la fel de puternic ca prima dată sunt scăzute, în cazul în care prima dată ai manifestat simptome severe. Din cercetările efectuate până în prezent, reinfectarea vine la pachet cu simptome mai puțin pregnante, deoarece sistemul imunitar a dezvoltat, deja, o serie de anticorpi împotriva virusului.

Marea preocupare a oamenilor de știință se îndreaptă către cei cu care intră în contact persoana reinfectată, deoarece riscul de contagiere este la fel de ridicat ca la prima infectare. Pe scurt, te poți infecta de două ori și poți fi asimptomatic la a doua infectare, dar poți, în continuare, purta și transmite virusul către alte persoane, mai vulnerabile, din jurul tău. Acest fenomen este deosebit de periculos, deoarece o bună parte din populație nu cunoaște riscul reinfectării și, în acest caz, nu menține măsurile de siguranță necesare după ce s-a vindecat, punând în pericol persoanele apropiate.

CITEȘTE ȘI: Medicul Mihai Craiu explică: De ce mor tinerii sănătoși de COVID-19

Vaccinurile protejează și împotriva noilor variante SARS-CoV-2, dar protecția poate fi mai mică

La începutul pandemiei nu se cunoștea capacitatea SARS-CoV-2 de a evolua prin mutații, cum se întâmplă în cazul virusurilor responsabile pentru gripă sau hepatită, de exemplu. În prezent, se cunoaște că virusul este la fel de instabil precum cele amintite. Astfel, de-a lungul pandemiei de COVID-19 au apărut mai multe variante virale, dintre care unele au fost catalogate drept variante de îngrijorare: Alpha, Beta, Gamma și Delta.

Unele studii efectuate după apariția acestor variante au arătat că persoanele vaccinate anti-COVID-19 pot fi în continuare protejate de infectarea cu aceste tulpini, însă nu există o siguranță 100% că unii oameni nu se vor îmbolnăvi, totuși, de COVID-19, mai ales pe măsură ce trece timpul de la data vaccinării. S-a constatat, de asemenea, că este posibil ca unele persoane să nu fi dezvoltat anticorpi și atunci să rămână vulnerabile în fața virusului.

Deoarece vaccinurile Pfizer și Moderna au o eficacitate mare în prevenirea formelor grave de COVID-19, potrivit experților, chiar și o eficacitate mai scăzută a acestora în fața variantelor recent apărute ar putea fi utilă. Sistemul imunitar face o treabă foarte bună în controlul microorganismelor care pătrund în fluxul sangvin, dar, în ceea ce privește virusurile care rămân la nivelul mucoasei, acesta nu poate acționa la fel de eficient. Din acest motiv, vaccinul rămâne foarte important.

De asemenea, prevenirea îmbolnăvirii este la fel de importantă, deoarece chiar și în cazul infectării, simptomele pot fi mai puțin severe și mai ușor de gestionat. În acest sens acționează și vaccinurile. Așadar, precum vaccinul antigripal ajută la reducerea severității infecțiilor viitoare, un vaccin anti-COVID-19 poate reduce considerabil și eficient severitatea bolii.

Ce s-a observat clar de-a lungul pandemiei de COVID-19 este că SARS-CoV-2 nu afectează la fel pe toată lumea și nu se știe cum va răspunde sistemul imunitar al fiecărei persoane la atacul viral și ce complicații pot apărea. De aceea este bine să acționăm cu toții în mod preventiv, și să respectăm normele de sănătate impuse de autorități.

Chiar dacă, la începutul crizei sanitare, s-a observat o incidență mai crescută în rândul populației vârstnice și una aproape inexistentă în rândul copiilor, iată că, la momentul actual, există numeroase cazuri de copii și de tineri infectați mai ales cu varianta Delta – aceștia fiind în majoritate nevaccinați.

Vaccinarea este cea mai bună metodă de protecție împotriva COVID-19, dar nu este infailibilă

Important de reținut este că vaccinarea scade extrem de mult riscul reinfectării și riscul de a face o formă gravă de boală, dar nu anulează complet aceste riscuri. Ce putem face este să respectăm schema de vaccinare completă, deoarece dovezile din studii sugerează că persoanele care nu au fost complet vaccinate au un risc de 10 ori mai mare risc de mortalitate din cauza COVID-19.

Cel mai bun mod de a încetini răspândirea COVID-19 și de a preveni infecția cu varianta Delta sau alte variante rămâne în continuare vaccinarea, potrivit Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Pentru persoanele care sunt vaccinate și totuși se infectează („infecție revoluționară”), există riscul transmiterii către alții, chiar dacă ele nu au niciun simptom vizibil și deci nu știu că sunt infectate.

De aceea, e indicat ca atât persoanele vaccinate cât și cele nevaccinate să poarte în continuare mască de protecție atunci când se află în interior (mijloace de transport, instituții publice etc.) și în zone aglomerate, cum sunt piețele alimentare în aer liber.

CITEȘTE ȘI: Specialiștii au stabilit: Cine riscă să facă forma lungă de COVID-19

Este posibil ca persoanele care sunt imunocompromise să nu construiască întotdeauna niveluri adecvate de protecție după vaccinarea anti-COVID-19 cu două doze, deci ar trebui să ia în continuare toate măsurile de precauție recomandate persoanelor nevaccinate. Mai mult, CDC recomandă ca persoanele imunocompromise moderat până la sever să primească o doză suplimentară de vaccin. De altfel, o a treia doză ar putea deveni necesară pentru toată lumea.

În concluzie, vaccinurile anti-COVID-19 sunt eficiente în prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, a unei forme grave de boală și a decesului, rezultatul fiind că majoritatea persoanelor care fac COVID-19 nu sunt vaccinate. Cu toate acestea, deoarece vaccinurile nu sunt 100% eficiente în prevenirea infecției și deoarece în anumite cazuri poate fi vorba de o imunitate aproape inexistentă, chiar și unii oameni complet vaccinați vor face în continuare COVID-19.

Comentarii: