NUTRITIE SANATATE

Fructele dulci-acrișoare care pot fi consumate și în salate: Conțin 10 vitamine și te feresc de constipație

onceuponachef.com

Piersicile sunt o gustare perfectă în perioada verii. Dulci-acrișoare, piersicile au și o serie de beneficii surprinzătoare pentru organism. Piersicile pot fi consumate ca atare, sau pot fi incluse în diferite preparate alimentare.

Mai mult, piersicile sunt nutritive și pot oferi o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv digestie îmbunătățită, piele mai netedă și ameliorarea alergiilor.

Conținut ridicat de vitamine

În compoziţia piersicilor intra nu mai puţin de 10 vitamine, precum A, C, E şi K şi alte 6 tipuri de vitamina B (tiamina, riboflavina, vitamina B6, niacin, acid pantotenic, acid folic). Piersicile conţin fibre şi carbohidraţi, o piersică mare conţinând 17 g de carbohidraţi din care 3 g provin din fibre.

Fibrele ajută la prevenirea la tratarea constipaţiei, la menţinerea în cote normale a colesterolului, prin urmare fiind importante în menţinerea unei bune sănătăţi cardiovasculare.

În plus, piersicile sunt necesare și la prevenirea apariţiei cancerului de colon şi a altor afecţiuni la nivelul colonului. În plus, sunt esenţiale pentru o digestive optimă. O femeie până în 50 de ani ar trebui să consume 25 g de fibre în fiecare zi, în timp ce unui bărbat adult până în 50 de ani îi sunt recomandate zilnic 38 g de fibre.

CITEȘTE ȘI: ‘Obligatorii’ vara: Fructele care păstrează oasele sănătoase și mențin sistemul imunitar sănătos

Ajută la digestive

Piersicile pot contribui la o digestie sănătoasă. Un fruct de dimensiuni medii oferă aproximativ 2 grame de fibre – dintre care jumătate sunt fibre solubile, în timp ce cealaltă jumătate este insolubilă. Fibrele insolubile ajută la mișcarea alimentelor prin intestin, reducând probabilitatea de constipație.

Pe de altă parte, fibrele solubile oferă hrană pentru bacteriile benefice din intestine. La rândul lor, aceste bacterii produc acizi grași și hrănesc celulele intestinului, potrivit Healthline.

Sursă de antioxidanți

Piersicile sunt o sursă bogată de antioxidanţi. Antioxidanții importanţi sunt prezenţi în pulpa şi pielita piersicii. Acidul chlorogenic, unul din antioxidanţii de seamă din compoziţia piersicii, ajuta la combaterea efectelor nocive ale radicalilor liberi. Acest antioxidant are şi un efect anticancerigen şi antiinflamator.

Astfel, piersicile pot contribui la încetinirea procesului de îmbătrânire şi la prevenirea instalării bolilor cronice. Pe de altă parte, licopenul şi luteina conţinute de piersici sunt importante în prevenirea degenerării maculare. Aceste substanţe previn apariţia cancerului şi scad riscul apariţiei bolilor de inimă, mai notează Healthline.

Optime în diete

Piersicile nu conţin grăsimi şi au foarte puţine calorii. Zahărul din piersici este natural şi nu are efecte adverse asupra sănătăţii. Dacă urmaţi o dietă, consumul de piersici vă poate ţine departe de gustările nesănătoase şi pline de calorii. Ele pot fi consumate crude, coapte, la grătar, sau sote și sunt ușor de încorporat în mâncăruri calde sau reci deopotrivă.

De exemplu, piersicile proaspete fac o gustare foarte bogată în nutrienți și pot fi consumate fie pe cont propriu, fie acoperite cu iaurt și o mână de nuci, mai notează Healthline.

Previn apariţia cancerului

Datorită conţinutului crescut de antioxidanţi, piersicile previn multiplicarea celulelor canceroase. Aceste fructe protejează împotriva apariţiei cancerului de plămâni, colon, precum şi a cancerelor bucale. În plus, datorită polifenolilor conţinuţi, piersicile pot opri creşterea celulelor canceroase de la nivelul sanului, fără a deteriora celulele sănătoase.

Polifenolii din piersici pot avea capacitatea de a ucide și celulele canceroase, fără a provoca daune celulelor sănătoase.

Cercetătorii au raportat că o persoană ar trebui să mănânce aproximativ două-trei piersici pe zi pentru a consuma o cantitate de polifenoli echivalentă cu cea utilizată în studiu, mai arată Healthline.

Reduc simptomele alergiilor

Piersicile pot reduce simptomele alergiei. Când corpul tău este expus la un alergen, acesta eliberează histamine, sau substanțe chimice făcute de sistemul imunitar pentru a ajuta la a scăpa corpul tău de alergen.

Histaminele fac parte din sistemul de apărare al organismului tău şi declanşează simptome de alergie precum strănutul, mâncărimile sau tusea.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care îmbunătățesc acuitatea vizuală: Ajută la prevenirea problemelor de vedere

Îmbunătăţesc aspectul pielii

Aceste fructe sunt bogate în vitaminele A şi C, fiind esenţiale pentru sănătatea pielii. Vitamina A hidratează, rezultând o piele suplă şi catifelată. Vitamina C este un antioxidant puternic care protejează pielea de acţiunea radicalilor liberi.

Acest beneficiu este adus atât de consumul piersicilor, cât şi de aplicarea locală a tratamentelor cosmetice. Este recomandat să aplicaţi direct pe ten piersica proaspătă, pentru a ameliora ridurile şi cearcănele.

Comentarii: