NUTRITIE SANATATE

Fructele toamnei: Reduc tensiunea arterială, protejează împotriva cancerului și stabilizează glicemia

pinterest

Prunele au un aport caloric redus si totodata, sunt extrem de bogate in nutrienti valorosi. Mai mult decat atat, prunele nu iti cresc nivelul de glucoza din sange, ceea ce inseamna ca sunt o gustare ideala, mai ales daca esti la dieta.

Prunele sunt deja prezente in piete si sunt printre fructele noastre preferate. Insa stii exact ce beneficii au pentru sanatate? Iata principalele 8 motive pentru care ar trebui sa mananci cat mai multe prune proaspete!

1. Una sau doua prune (aproximativ 70 de grame) iti asigura 8% din necesarul zilnic de vitamina C, 5% din cel de vitamina K, 4% din cupru, 4% din fibre si 3% din potasiu.

2. Prunele pot reduce riscul de infarct si reduc tensiunea arteriala, datorita continutului de potasiu. O pruna de marime medie contine peste 100 mg de potasiu.

3. Prunele contin antocianine (antioxidanti naturali), care le ofera pigmentul rosu-violet. Acesti antioxidanti distrug radicalii liberi si protejeaza impotriva cancerului, potrivit doc.ro.

CITEȘTE ȘI: De ce să iei în considerare dieta cu prune: Remarcabilă, are rezultate rapide și se ține numai 7 zile

4. Prunele contin fibre, ceea ce inseamna ca sustin o digestie sanatoasa. Combina o pruna taiata bucatele cu un iaurt grecesc si cu o lingurita de fulgi de ovaz si ai micul dejun perfect pentru sistemul tau digestiv, care combate eficient constipatia!

5. Pot ajuta pacientii cu diabet, fiindca au capacitatea de a normaliza nivelul de glucoza din sange. Substantele active din prune pot intarzia absorbtia glucozei dupa o masa. In plus, fibrele solubile au si ele efecte benefice asupra sensibilitatii insulinei.

6. Prunele, chiar si in varianta uscata, pot imbunatati sanatatea oaselor. Un studiu realizat pe femei aflate la menopauza a indicat o crestere a desitatii osoase in cazul femeilor care consumau multe prune. Puteti citi mai multe pe aceasta tema aici.

7. In cazul persoanelor care consuma 3-4 prune pe zi, s-a observat o imbunatatire a memoriei, ca urmare a reducerii radicalilor liberi care afecteaza acest proces.

8. Prunele sustin absorbtia fierului in organism datorita continutului de vitamina C. Astfel, se dovedesc utile atat in tratarea anemiilor, cat si in imbunatatirea sistemului imunitar.

Cum sa selectezi, sa depozitezi si sa consumi prunele

O pruna bine coapta are o textura ferma, insa se simte usor moale la atingerea cu buricul degetului. Poti alege prunele mai ferme intrucat in cateva zile se vor coace. Nu cumpara niciodata prune foarte moi intrucat se vor strica extrem de repede.

Prunele pot fi depozitate in frigider daca vrei sa le opresti procesul de coacere sau in fructiera, la temperatura camerei, daca vrei sa se mai coaca putin.

Ideal este sa consumi pruna cand este coapta in totalitate, intrucat atunci atinge concentratia maxima de antioxidanti.

CITEȘTE ȘI: Magiunul de prune, cine nu-l iubeşte? Este delicios, dar face şi minuni pentru sănătate

Inainte de consum, spala prunele cu apa rece. Coaja contine o serie de fibre si antioxidanti, de aceea este recomandat ca prunele sa fie consumate cu tot cu coaja.

In ceea ce priveste consumul, prunele pot fi mancate ca atare, pe post de gustare, dar si sub forma de compot, gem sau in diverse preparate si deserturi gustoase.

Daca vrei sa folosesti prunele in retete de deserturi si doresti sa le indepartezi coaja, iata un truc eficient care va usura acest proces: opareste prunele in apa clocotita timp de maximum 30 de secunde, apoi pune-le sub un jet de apa rece. Vei observa ca indepartarea cojilor va fi extrem de rapida dupa ce supui prunele acestui proces.

Contraindicatii prune

Prunele sunt bogate in continutul de oxalati, care se pot acumula si cristaliza – asta inseamna ca e indicat sa fie evitate de persoanele care au probleme renale sau la nivelul vezicii biliare. Pietrele la rinichi sunt favorizate de consumul de prune.

Comentarii: