NUTRITIE REVIEW

Magiunul de prune, cine nu-l iubeşte? Este delicios, dar face şi minuni pentru sănătate

S-a dat start deja la sezonul conservelor. Murături, compoturi, zacuscă şi dulceţuri, gospodinele încep de acum să facă aprovizionarea pentru iarnă. Ei bine, de la mine din cămară nu lipseşte niciodată magiunul de prune, pe care mama mi-l face din producţie proprie, acasă, la tuci, şi pe care fiica mea îl adoră în clătite sau peste orezul cu lapte.

Dar magiunul de prune este şi un produs recomandat chiar de nutriţionişti ca având efecte benefice asupra sănătăţii. Reduce riscul constipaţiei, determină scăderea colesterolului, previne apariţia maladiilor cardiovasculare şi obezitatea, previne apariţia îmbătrânirii precoce şi a celulitei şi diminuează stresul. Secretul preparării lui ţine de cât de coapte sunt prunele, iar pentru o aromă cât mai bună preparatul trebuie fiert destul de mult, scrie ziarul Adevărul.

Citeşte şi: Cum alegem CEL MAI BUN peşte din magazinele din România

Cum se prepară magiunul de prune

Se spală prune bine coapte, se scurg şi li se scot sâmburii. Se pun într-un tuci sau într-un cazan mai mare. Se ţin pe foc domol până încep să fiarbă şi să se moaie. Se trec printr-o sită mai rară şi se pun din nou pe foc, amestecând mereu, până se leagă magiunul cât trebuie. Prunele trebuie să fie bine coapte, pentru ca magiunul să nu fie acru. Magiunul trebuie să fie bine legat, ca să nu mucegăiască în timpul iernii. Se toarnă cald în borcanele bine spălate, punând deasupra, după ce borcanele s-au răcit, o cârpă muiată în rom. Se leagă cu hârtie pergament.

Gospodinele spun că principalul risc în prepararea magiunului de prune este afumarea. Pentru a preveni acest inconvenient trebuie ţinut cont că magiunul se fierbe la foc mic dar constant şi trebuie să amestecaţi continuu, în special spre final.

Comentarii: