Fructul bogat în potasiu care are grijă de inima ta. Acest fruct roșu suculent oferă antioxidanți , fibre și multe altele pentru a vă menține sănătoși. Rodiile sunt delicioase, iar semințele lor roșu rubiniu sunt un plus frumos pentru rețete.
Și în timp ce popularitatea lor în America este relativ nouă, potrivit unui studiu din 2020 publicat în Foods, rodiile au fost un aliment de bază în alte culturi de mii de ani. Originar din Iran și nordul Indiei, fructul dulce a fost mult timp cultivat și consumat în regiunile mediteraneene din Asia, Africa și Europa. Fructele sunt prezente în arta și mitologia Egiptului antic și sunt menționate chiar și în Vechiul Testament al Bibliei.
Pe lângă o istorie bogată, rodiile au câteva beneficii serioase pentru sănătate.
CITEȘTE ȘI: Fructul cel mai înșelător pentru ficat: Noi toți îl consumăm
Fructul bogat în potasiu care are grijă de inima ta – Rodia
Atât sucul de rodie, cât și arilsul de rodie (aka semințele suculente) oferă unele beneficii nutriționale impresionante. Iată o defalcare a valorilor nutriționale pentru o porție din fiecare.
Conform USDA, 1 cană de suc de rodie conține
- 134 calorii
- 0 g proteine
- 0,7 g grăsime
- 33 g carbohidrați
- 0 g fibre
- 533 mg potasiu
- 60 ug folat
- 22 mg sodiu
Nutriția semințelor de rodie
Conform USDA, 3/4 cană de arils de rodie conține
- 120 de calorii
- 2 g de proteine
- 2 g grăsimi
- 26 g carbohidrați
- 6 g fibre
- 15 mg vitamina C
- 280 mg potasiu
- 0 mg sodiu
Beneficiile rodiilor pentru sănătate
Iată doar câteva dintre beneficiile pe care le veți primi dacă includeți în mod regulat rodiile în dieta dumneavoastră.
Sănătate digestivă
„Rodiile sunt bogate în fibre”, spune Dr. Pathak MS RD , un dietetician înregistrat și specialist certificat în îngrijirea și educarea diabetului. Ghidurile dietetice 2020-2025 pentru americani recomandă ca femeile adulte să mănânce 22-28 de grame de fibre pe zi, iar bărbații adulți să mănânce 28-34 de grame. Având în vedere că 1/2 ceașcă de semințe de rodie conține 3,5 grame de fibre, vă puteți atinge în mod semnificativ obiectivul în materie de fibre adăugând rodii la bolul de iaurt de dimineață.
Unul dintre cele mai imediate beneficii ale consumului suficient de fibre este îmbunătățirea sănătății digestive. Potrivit resursei MedlinePlus a Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, consumul suficient de fibre ajută la îmbunătățirea digestiei și la prevenirea constipației – două beneficii pe care le-ați putea observa imediat. Un lucru de reținut este că veți obține fibre doar din consumul de semințe de rodie, nu și din consumul de suc de rodie.
Sănătatea inimii
Consumul suficient de fibre – inclusiv fibrele găsite în semințele de rodie – a fost, de asemenea, legat de îmbunătățirea sănătății inimii. Potrivit unei revizuiri din 2021 în Current Cardiology Reports, persoanele cu cel mai mare aport de fibre au avut un risc semnificativ redus de boli de inimă.
Cercetătorii sugerează că această reducere se datorează capacității fibrelor de a reduce colesterolul LDL (rău), scăderea tensiunii arteriale și reducerea inflamației. Pathak menționează, de asemenea, că rodiile sunt bogate în potasiu, despre care Asociația Americană a Inimii spune că este un nutrient important atunci când vine vorba de prevenirea hipertensiunii arteriale, un factor de risc pentru bolile de inimă.
Acest fruct este deosebit de bun pentru prevenirea îmbătrânirii: Acesta conține o substanță numită urolitină A, care acționează prin sprijinirea capacității celulelor de a-și reînnoi mitocondriile – celulele care produc energie.
Gestionarea diabetului
Sucul de rodie poate fi benefic pentru persoanele cu diabet de tip 2, spune Dr. Pathak. De exemplu, un studiu din 2019 publicat în Clinical Nutrition ESPEN a constatat că participanții cu diabet de tip 2 care au băut aproximativ 200 ml. de suc de rodie pe zi au avut o tensiune arterială mai scăzută (atât sistolică, cât și diastolică) după șase săptămâni.
Și o revizuire din 2019 în Molecular Nutrition & Food Research sugerează că sucul de rodie ajută la reglarea metabolismului lipidic (modul în care organismul dumneavoastră descompune și utilizează grăsimile) la persoanele cu diabet de tip 2. Toate acestea pot reduce riscul de boli de inimă la pacienții cu diabet de tip 2, care sunt expuși unui risc mai mare.
Potrivit unei revizuiri 2022 din Antioxidants, există, de asemenea, o mulțime de dovezi care arată că anumiți compuși din rodii pot fi legați de niveluri mai bune ale zahărului din sânge și pot proteja împotriva stresului oxidativ și a deteriorării celulelor, care pot înrăutăți rezultatele de sănătate pentru persoanele cu diabet de tip 2.
Proprietăți antioxidante
„Rodiile sunt bogate în antocianine, care sunt antioxidanți puternici și sunt, de asemenea, responsabile pentru frumoasa lor culoare roșu rubiniu”, spune Sarah Pflugrad, MS, RD, dietetician înregistrat și educator în nutriție. Ea explică faptul că acești antioxidanți sunt principalul motiv pentru care experții studiază potențialele beneficii pentru sănătate ale rodiilor.
„Se știe că inflamația cronică de grad scăzut este o cauză principală a multor afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, hipertensiunea arterială și diabetul de tip 2”, explică Pflugrad. Experții consideră că antioxidanții care se găsesc în rodii pot ajuta la contracararea acestei inflamații și, astfel, la reducerea riscului acestor și altor afecțiuni de sănătate, potrivit unei analize din 2021 din International Journal of Functional Nutrition.
Cum să mănânci rodie
Rodiile sunt delicioase atunci când sunt consumate ca atare, dar poate fi complicat să îndepărtezi semințele. Dacă doriți o modalitate mai convenabilă de a pune mâna pe semințe, cumpărați-le într-un pahar la piața locală. „Eu și copiii mei adorăm semințele suculente și crocante (arils) și ne place să le mâncăm ca atare”, spune Pathak.
CITEȘTE ȘI: Trei fructe care scad glicemia
El recomandă, de asemenea, utilizarea lor ca topping pe iaurt sau salată, în interiorul sandvișurilor sau ca umplutură pentru plăcinte.
Ca toate alimentele, rodiile nu au beneficii magice pentru sănătate și nu vor face sau desface o dietă sănătoasă. Cu toate acestea, sunt delicioase și versatile, și există dovezi puternice că fibrele din semințele de rodie pot promova sănătatea digestivă și pot reduce riscul bolilor de inimă.
Există, de asemenea, dovezi că anumiți compuși găsiți în rodii (și în concentrații mai mari în sucul de rodii) pot ajuta la reducerea inflamației, pot promova un control mai bun al zahărului din sânge și pot reduce riscul mai multor afecțiuni cronice. Sunt o mulțime de beneficii cuprinse în aceste semințe mici!
Comentarii: