NUTRITIE SANATATE

Fructul care combate artrita și cancerul: Are o aromă citrică, dar nu este portocală

mega-image.ro

Fructele de physalis denumite și ”felinarele” chinezești au un conținut ridicat de antioxidanți. Physalis este o boabă, oarecum asemănătoare cu un tomatillo, înfășurat într-o frunză asemenea hârtiei. Acest ambalaj îi conferă aspectul unui mic felinar chinezesc – de aici și porecla. Cu toate acestea, nu provine din Asia. Fructul este originar din țările din America de Sud, inclusiv Brazilia, Peru, Columbia, Ecuador și Chile.

Physalis este un fruct versatil pe care îl puteți mânca crud, gătit sau sub formă de gemuri sau jeleuri. Este o sursă bogată de vitamina C, antioxidanți și alți nutrienți.

Suport pentru sistemul imunitar

O ceașcă de physalis conține mai mult de 50% din valoarea zilnică a vitaminei C. Vitamina C acționează ca un antioxidant pentru a vă proteja corpul împotriva radicalilor liberi și pentru a vă stimula sistemul imunitar.

De asemenea, joacă un rol în formarea colagenului, care promovează vindecarea rănilor. În plus, vitamina C îmbunătățește alți nutrienți. Ajută organismul să absoarbă fierul și să facă alți antioxidanți, cum ar fi vitamina E.

CITEȘTE ȘI: Fructele care au grijă de creierul tău: Ajută la circulația sângelui

Proprietăți antiinflamatorii și de combatere a cancerului

Physalis conține steroizi care pot ajuta la combaterea condițiilor inflamatorii, cum ar fi artrita, lupusul și boala inflamatorie intestinală, notează WEB.MD.

Steroizii pot juca, de asemenea, un rol în prevenirea și tratamentul cancerului. Cercetătorii studiază folosind steroizii produși de fructele de psysalis pentru a viza și ucide celulele canceroase specifice.

Mențin sănătatea oaselor

Consumul de fructe physalis vă poate ajuta să vă satisfaceți nevoile zilnice de calciu. Majoritatea oamenilor ştiu că calciul este esenţial în construirea şi menţinerea masei osoase. Cu toate acestea, calciul joacă, de asemenea, un rol important în funcțiile organismului, cum ar fi:

  • Contracția musculară
  • Reglarea ritmului cardiac
  • Producţia de hormoni
  • Suport pentru vasele de sânge sănătoase
  • Sănătatea digestivă

Conținutul ridicat de pectină din fructele physalis îl face perfect pentru a face gemuri și jeleuri, dar pectina este, de asemenea, o sursă bună de fibre. Fibrele dietetice ajută la mutarea alimentelor prin intestinul gros (colon) pentru a preveni constipația. De asemenea, absoarbe apa din scaun pentru a o face mai moale și mai ușor de trecut prin sistemul digestiv.

Dimensiunile porțiilor

O porţie de physalis este de aproximativ o ceaşcă. Physalis este un fruct pe care îl puteți pregăti în multe moduri diferite. Puteți să-l mâncați crud, gătit sau în gemuri sau jeleuri. Aroma să citrică îl face ideal pentru asocierea sau decorarea deserturilor dulci, cum ar fi pavlova, glazura fondant, prăjituri sau brioșe.

Pentru a mânca un fruct physalis, desfaceți carcasa hârtiei și mâncați boabele portocalii strălucitoare din interior. Fructele, tulpinile şi rădăcinile de physalis au proprietăţi care ajuta la vindecarea organismului.

Physalis poate fi consumat ca atare, în stare proaspătă, după îndepărtarea frunzuliţelor protectoare, dar şi sub forma uscată. Se pot adăuga în salata de fructe, dar poate fi folosit şi în diverse preparate precum dulceaţa sau gem.

Cu physalis se pot prepara plăcinte, îngheţată, prăjituri, dulciuri diverse. De asemenea, fructele de physalis pot fi glazurate cu ciocolată şi servite ca atare.

CITEȘTE ȘI: Fructele care scad riscul de a face demență, îmbunătățesc memoria și scad colesterolul

Fructele se pot folosi şi la ornarea anumitor produse de patiserie, torturi, prăjituri.

Fructele trebuie să fie coapte în totalitate

Physalis nu trebuie consumate dacă fructele nu sunt coapte în totalitate, pentru că în stare crudă ele conţin o toxină periculoasă care se numeşte solanină. Aceasta poate afecta sistemul digestiv şi poate provoca crampe şi diaree. În cazurile severe poate duce chiar la deces. Acesta este motivul pentru care physalis trebuie consumat numai în stare coaptă.

Comentarii: