NUTRITIE SANATATE

Fructul care scade, cu succes, colesterolul: Consumă-l în fiecare zi

Foto: Pinterest.com

Fructul care scade, cu succes, colesterolul: Consumă-l în fiecare zi. Nu numai că sunt crocante și dulci, dar sunt și pline de nutrienți și mai versatile decât ați putea crede. Le puteți savura ca gustare direct din copac, le puteți coace în deserturi delicioase sau le puteți adăuga în mâncăruri sărate pentru o notă de dulceață naturală.

Fructul care scade, cu succes, colesterolul: Mere

Merele vă ajută să vă satisfaceți necesarul zilnic de fibre

Un singur măr de mărime medie conține mai mult de 4 grame de fibre – ceea ce reprezintă aproximativ 18% din necesarul zilnic al unei femei și 12% din necesarul unui bărbat.

CITEȘTE ȘI: Fructul bogat în potasiu care are grijă de inima ta

Cu toate acestea, în ciuda faptului că este un nutrient esențial, americanul mediu atinge doar aproximativ 58% din aportul zilnic recomandat de fibre. Fibrele nu numai că vă ajută să vă simțiți sătui mai mult timp, dar sunt, de asemenea, legate de o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv o digestie îmbunătățită, o mai bună reglare a zahărului din sânge și o mai bună sănătate a inimii.

În timp ce merele conțin atât fibre insolubile, cât și solubile, ele sunt cel mai bine cunoscute pentru pectina lor, o fibră solubilă care formează o substanță asemănătoare unui gel în tractul digestiv.

Această substanță se leagă de colesterol și zahăr, ajutând la gestionarea nivelului acestora în sânge. Pectina acționează, de asemenea, ca un prebiotic, hrănind bacteriile benefice din intestin și susținând sănătatea digestivă și intestinală generală.

Pentru a beneficia pe deplin de fibrele din mere, asigurați-vă că mâncați și coaja – decojirea poate reduce conținutul de fibre cu până la 50%.

Sunt pline de antioxidanți care luptă împotriva bolilor

Merele sunt bogate în antioxidanți, în special în quercetină, un tip de flavonoid care ajută la combaterea inflamației și protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi. Aceste proprietăți protectoare au fost legate de un risc mai scăzut de boli de inimă, boala Alzheimer și astm.

Quercetina a fost, de asemenea, studiată pe scară largă pentru potențialele sale proprietăți anticancer, cercetările arătând că poate ajuta la prevenirea răspândirii anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar, de prostată, de sân, de col uterin și de colon.

Merele susțin sănătatea inimii

Consumul a 100 până la 150 de grame de mere întregi pe zi – aproximativ un măr mic sau mediu sau 1 cană de mere feliate – poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă.

Consumul regulat de mere poate scădea tensiunea arterială, reduce presiunea pulsului și reduce colesterolul total și LDL (rău), crescând în același timp colesterolul HDL (bun).

Studiile au arătat că persoanele cu colesterol ușor ridicat care au mâncat două mere pe zi timp de opt săptămâni au înregistrat o reducere atât a colesterolului total, cât și a celui LDL. Pectina și flavonoidele găsite în mere joacă un rol important în aceste beneficii pentru sănătatea inimii, potrivit actualno.com.

În special în ceea ce privește tensiunea arterială, trei studii ample care au urmărit adulți timp de opt ani au constatat că consumul a cel puțin patru mere pe săptămână a fost asociat cu un risc redus cu 9% de hipertensiune arterială. În plus, consumul ridicat de mere a fost asociat cu un risc mai scăzut de accident vascular cerebral.

CITEȘTE ȘI: Fructul cel mai înșelător pentru ficat: Noi toți îl consumăm

Merele pot proteja împotriva diabetului

Deși merele sunt o sursă de carbohidrați, conținutul lor de fibre și nutrienți le menține la un nivel scăzut pe scara indicelui glicemic (IG), care măsoară modul în care alimentele pe bază de carbohidrați afectează nivelul zahărului din sânge. Cercetările arată că o dietă bogată în alimente cu IG scăzut poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, în timp ce o încărcătură glicemică mai mare îl crește.

Comentarii: