SANATATE

Gelozia, între sentiment și boală. Ce legătură teribilă are cu Alzheimerul

Despre gelozie s-a scris, în general, extrem de mult în literatură. Și sunt printre dumneavoastră practic oameni care se trezesc și adorm cu acest sentiment al geloziei. Dezvoltat în cel mai negativ mod cu putintă – de parcă ar avea, zic eu, și vreun sens pozitiv această gelozie! – deci dacă exacerbat și alimentat continuu, acest sentiment poate să ducă la tragedii imense.

Dar nu despre asta vreau să vă povestesc acum. Ci despre legătura incredibilă pe care au descoperit-o oamenii de știință în urma unui studiu care s-a întins pe durata a 40 de ani!

Experții au observat că femeile care au tendința de a fi geloase sau depresive prezintă un risc mai mare în a dezvolta Alzheimer. Mai exact, probabilitatea de a face temuta boală este de două ori mai mare.

 

Citește și: Ce trebuie să faci pentru a avea un creier mai eficient. Cele două activități recomandate de specialiști

 

Experții dau verdictul!

Științific, așadar,  gelozia e dăunătoare. Conduce la eliberarea unor hormoni ai stresului care afectează structuri cerebrale ce au legătură cu apariția maladiei Alzheimer.

Pentru reducerea riscului de îmbolnăvire, specialiștii susțin că femeile ar trebui să ceară ajutor calificat, în sensul în care pot apela la consiliere psihologică dacă se confruntă cu aceste situații. Și mai recomandă sport, foarte mult sport, dacă vor să evite o asemenea problemă de sănătate.

Mai mult, autorul studiului, Ingmar Skoog,  este de părere că pentru femeile aflate la vârsta a doua este chiar imperios necesar să facă mișcare în mod regulat. Recomadă, de asemenea cititul și…rebusurile care stimulează creierul.

 

Citește și: Creierul se ”autodevorează” atunci când nu dormim suficient /STUDIU

 

Alzheimerul și personalitatea omului

Profesorul Skoog, reputat psihiatru și cercetător,  susține că pe lângă factorii clasici precum lipsa de antrenament a creierului, alimentația defectuoasă, limitarea relațiilor sociale și predispozițiile genetice, modul în care un individ privește lumea poate influența apariția acestei boli.

„Dezvoltarea bolii Alzheimer este un fel de sumă a diferitelor daune ale creierului și a diferitelor lucruri care se întamplă acestuia. Personalitatea este unul dintre aceste lucruri”,  argumentează Skoog.

Mai pe înțelesul nostru, gelozia patologică vine din sentimente de nesiguranță, stimă de sine scăzută, dintr-o implicare emoțională mult prea ridicată la diverse evenimente sau experiențe, iar asta generează stres.

Neurologii susțin că un nivel ridicat de stres, prezent constant la unele personalități, scaldă creierul în hormoni precum cortizolul. Acesta poate afecta vasele de sânge și celulele din creier, fapt ce favorizează apariția bolii Alzheimer.

sursa: Time

Comentarii: