SANATATE

Gestul banal care îți păstrează inima sănătoasă

Foto: Pinterest.com

Corpul noastru conține aproximativ 70% apă, iar hidratarea suficientă este esențială pentru o sănătate optimă. Apa îndeplinește multe roluri în corp, inclusiv menținerea echilibrului electrolitic și a tensiunii arteriale, lubrifierea articulațiilor, reglarea temperaturii și menținerea sănătății celulelor.

Deși știm că este deosebit de important să rămânem hidratați, uneori ni se pare dificil să bem multă apă, mai ales în sezonul rece. Potrivit noilor cercetări, avem încă un motiv să nu mai găsim scuze pentru a uita de hidratare. Astfel, studiile arată că un consum de opt pahare pe zi pe tot parcursul vieții ar putea reduce cu 25 de ani riscul de insuficiență cardiacă.

Descoperirile, prezentate pe 24 august la Congresul Societății Europene de Cardiologie 2021, sugerează că menținerea unei bune hidratări poate încetini sau chiar preveni modificările inimii care duc la insuficiență cardiacă, a precizat autorul studiului, Natalia Dmitrieva, cercetător la National Heart, Lung, and Blood Institute, parte a Institutului Național de Sănătate (NIH) din Bethesda, Maryland, într-un comunicat de presă, potrivit doc.ro.

Descoperirile indică faptul că trebuie să fim atenți la cantitatea de lichid pe care o consumăm în fiecare zi și să luăm măsuri dacă constatăm că bem prea puțin, explică dr. Dmitrieva.

CITEȘTE ȘI: Cum să previi înfundarea arterelor: Alimentele care îmbunătățesc funcționarea vaselor de sânge și scad riscul de face boli de inimă

Câtă apă este suficientă?

Cantitatea recomandată de lichid pentru bărbați este de aproximativ 15 pahare (3.7 litri) pentru bărbați și 11 pahare (2.7 litri) de lichide pe zi pentru femei, potrivit Academiei Naționale de Științe, Inginerie și Medicină. Aceasta include toate băuturile (nu doar apa) și chiar alimentele; aproximativ 20% din aportul de lichide provine din alimente.

Nivelul de sodiu seric măsoară cantitatea de sodiu din corpul tău – cu cât ești mai hidratat, cu atât va fi mai scăzut nivelul sodiului seric. Acest test face parte din testele sanguine de rutină anuale, spune dr. Maria Mountis, cardiolog și specialist în insuficiență cardiacă la Cleveland Clinic din Ohio, care nu a fost implicată în această cercetare. „Folosim acest lucru (n.r – test) împreună cu alți markeri de laborator care analizează funcția rinichilor, pentru a evalua starea de hidratare a cuiva”, explică medicul.

Lipsa fluidelor poate declanșa procese care duc la dezvoltarea insuficienței cardiace

Potrivit autorilor, atunci când oamenii beau mai puține lichide și concentrația de sodiu seric crește, organismul încearcă să rețină apa, apoi activează procese despre care se știe că ar contribui la dezvoltarea insuficienței cardiace.

Insuficiența cardiacă apare atunci când inima nu mai pompează eficient sângele. Atunci când o persoană are insuficiență cardiacă, celulele din corp nu primesc suficient sânge, ceea ce poate provoca oboseală și dificultăți de respirație, potrivit American Heart Association (AHA).

Cercetătorii au analizat 15.972 de persoane, pe parcursul a 25 de ani

Pentru a determina dacă hidratarea (măsurată prin nivelul de sodiu seric din organism) ar putea fi un predictor al insuficienței cardiace, în termen de 25 de ani, cercetătorii au analizat 15.972 de persoane cu vârste cuprinse între 44 și 66 de ani. Participanții au fost evaluați pe parcursul a cinci vizite, până la vârstele de 70, respectiv 90 de ani.

Subiecții au fost încadrați într-unul din cele patru grupuri în funcție de nivelul lor mediu de concentrație de sodiu seric, care s-a bazat pe două vizite în primii trei ani de studiu: 135-139,5, 140-141,5, 142-143,5 și 144-146 milimoli per litru (mmol/L).

Pentru fiecare grup de nivel de sodiu, cercetătorii au analizat apoi proporția persoanelor care au dezvoltat insuficiență cardiacă și hipertrofie ventriculară stângă la vizita numărul cinci (după 25 de ani). Ventriculul stâng este camera principală de pompare a inimii și, atunci când pereții camerei devin mai groși (hipertrofie), poate fi un precursor al diagnosticului de insuficiență cardiacă.

După controlul factorilor care pot contribui la insuficiența cardiacă, cum ar fi vârsta, tensiunea arterială, indicele de masă corporală (IMC) și starea de fumat, concentrația mai mare de sodiu seric în timpul mijlocului vieții a fost asociată atât cu insuficiența cardiacă, cât și cu hipertrofia ventriculară stângă.

Fiecare creștere cu 1 mmol/L a concentrației de sodiu seric a fost asociată cu un risc crescut de 20% de a dezvolta hipertrofie ventriculară stângă și cu un risc de 11% crescut de insuficiență cardiacă, 25 de ani mai târziu.

Bea multă apă și redu sarea, pentru a-ți asigura sănătatea inimii

„Recomand pacienților mei să bea apă, în detrimentul altor lichide și cu siguranță să-și limiteze aportul de sare. Corpurile noastre sunt foarte pricepute să mențină toți acești electroliți în echilibru, dar trebuie să-i oferim, de asemenea, organismului ceea ce are nevoie, consumând suficientă apă și limitând aportul de sare”, spune dr. Mountis. De asemenea, este important să te adresezi medicului care se ocupă de analizele tale de laborator și care îți examinează starea de sănătate, pentru a primi recomandări personalizate pe baza lor, recomandă ea.

Deși hidratarea poate juca un rol important, reține că este doar unul dintre aspectele prevenției insuficienței cardiace, mai spune dr. Mountis. „Este important de menționat că cei mai frecvenți factori de risc pentru apariția insuficienței cardiace sunt tensiunea arterială crescută și boala coronariană. Acestea sunt controlabile cu o dietă sănătoasă, monitorizarea tensiunii arteriale și evitarea excesului de toxine în organism”.

Iată câteva ponturi pentru a crește consumul de apă!

Aromatizeaz-o

Adaugă fructe în apă. Lămâile, limetele și portocalele sunt variante foarte bune, care dau un gust aromat apei. Castraveții, pepenele verde, căpșunile și diverse ierburi sunt, de asemenea, opțiuni delicioase.

Formează-ți o rutină

Bea un pahar cu apă de fiecare dată când te speli pe dinți, iei o masă sau o gustare sau folosești toaleta. Te va ajuta să îți formezi acest obicei și să te disciplinezi.

Consumă alimente bogate în apă

Multe fructe și legume au un conținut ridicat de apă, inclusiv pepene galben, pepene roșu, castraveți, salată și țelină.

Monitorizează-ți consumul cu un gadget

Investește într-o sticlă ”inteligentă”, care se conectează la smartphone-ul tău și înregistrează cât bei. Sau setează-ți o alarmă ca memento și notează aportul în agendă.

CITEȘTE ȘI: Simptome ieșite din comun care pot anunța că ai probleme cu inima: La ce să fii atent

Fă concurs cu un apropiat

Începe o ”competiție sănătoasă” cu un prieten sau cu copiii tăi, pentru a vedea cine își poate îndeplini cel mai des obiectivul de a bea apă.

Ai mereu la tine o sticlă cu apă

Poate fi o provocare să bei suficientă apă atunci când ești pe drum. Umple o sticlă de apă înainte de a pleca de acasă și ai grijă să o ai mereu la îndemână.

Alternează băuturile

Dacă nu poți renunța complet la sifon sau suc, încearcă să alternezi cu apă. De fiecare dată când termini un pahar de apă, treci la sifon sau suc și invers.

Comentarii: