REVIEW

Gestul care îți poate salva viața: Ce trebuie să faci dacă ești într-un lift aflat în cădere

inc.com

E un scenariu de groază, dar ce ai face dacă liftul în care te-ai afla ar începe brusc să cadă în gol? Ai reuși să te salvezi dacă ai sări la momentul potrivit?

Înainte de orice, trebuie să realizezi că, odată cu liftul, cazi și tu, așa că atunci când liftul se va opri brusc, și tu te vei opri brusc.

CITEȘTE ȘI: Învaţă de la cei care s-au îmbogăţit! Cum poţi să economiseşti bani lunar

Așadar, te-ar ajuta dacă ai face un salt la momentul potrivit?

Pentru a înțelege mai bine, ne putem gândi la problemă în termeni de înălțime -mai exact, cât de sus era liftul când a început să cadă și cât de sus poți tu să sari?

Să luăm un scenariu optimist, în care ești foarte sportiv și ai putea sări 70 de centimetri deasupra solului. Dacă ai cădea de la o înălțime de un etaj (cam trei metri), va fi ca și cum ai căzut de la 80 de centimetri – asta dacă reacționezi la timp, adică în 0,8 secunde, potrivit playtech.ro.

Dacă ai cădea însă de la etajul trei (aproape nouă metri), un salt la momentul potrivit ar putea să fie echivalentul unui salt de la 4,7 metri. Cu puțin noroc, vei trăi, dar vei avea multe răni.

În cazul în care ai cădea de la etajul cinci (cam 15 metri), vei lovi pământul ca și cum ai căzut nouă metri. Vei avea cam 1,7 secunde să reacționezi și să te salvezi. Iar dacă ai cădea de la etajul șapte (21 de metri), ai avea cam două secunde de reacție, dar șansele să supraviețuiești sunt oricum nule.

CITEȘTE ȘI: A fost descoperită ‘viteza morţii’. Efecte importante în medicină

Orice ai face, ignoră mitul care spune că, într-un lift în cădere, trebuie să te întinzi pe jos, astfel încât impactul să fie absorbit de întregul tău corp. Dacă faci asta, riști să îți rănești creierul, iar leziunile la creier sunt cauza principală a morții în cazul căderilor de la înălțime.

Comentarii: