„Gogoşile din aluat congelat sunt un cocktail de chimicale, unele conţin chiar 14! Au doar aromă de lapte, mustesc de grăsimi trans mult peste limita de siguranţă, sunt colorate cu dioxid de titan, glazurate cu carmin, o singură bucată conţine 5 linguriţe de zahăr şi peste 28 de aditivi alimentari sau dacă intră în meniul zilnic, îngraşă cu un kilogram şi jumătate pe lună!”. Sunt informaţiile extrase de pe portalul „Ce se întâmplă, doctore?”, informaţii spicuite din rapoarte ale ANPC. Aşa-i că vă înspăimântă?
Mai ales în condiţiile în care gogoşile americane au invadat piaţa românească, de la supermarketuri la mici magazine şi sunt ambalate ca să atragă atenţie. Sunt foarte colorate şi aspectate comercial, suficient pentru ca piticii noştri să facă inclusiv crize de isterie dacă refuzăm să le cumpărăm una cu fulgi de ciocolată sau cu bombonele multicolore.
Citeşte şi: De ce românii sunt cei mai mari consumatori de zahăr din Europa. Care sunt consecințele
Cine nu are voie la gogoşi
Gogoşile au fost şi deliciul copilăriei noastre. Doar că aceste produse fabricate din aluat congelat nu au nimic în comun cu cele tradiţionale, pe care ni le făcea bunica din aluat plămădit şi frământat în aceeaşi zi. Reţeta e simplă: făină, lapte sau apă, gălbenuş de ouă, ulei de floarea soarelui sau unt, zahăr, drojdie şi sare şi diverse arome.
Din păcate, însă gogoşile comercializate în supermarketuri au în schimb doar conservanţi, coloranţi, acidifianţi, emulsifianţi şi arome sintetice şi doar urme de lapte, urme de ouă. De aceea, dincolo de faptul că sunt pline de calorii, sunt adevărate bombe chimice, care trebuie evitate de persoanele care suferă de anumite afecţiuni, scrie csid.ro.
”Gogoşile sunt produse hipercalorice, cu un conţinut ridicat de grăsimi trans şi zahăr sub diverse forme, fapt care nu le recomandă să facă parte din alimentaţia femeilor însărcinate şi a celor care suferă de boli cardiovasculare, renale şi sindrom metabolic”, ne avertizează conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Comentarii:









