NUTRITIE

De ce românii sunt cei mai mari consumatori de zahăr din Europa. Care sunt consecințele

Foto: Pinterest.com

Românii sunt mari consumatori de zahăr, arată statisticile. Media naţională este de 30 de kilograme pe an, de două ori mai mare decât cea din Uniunea Europeană. O explicaţie ar fi aceea că oamenii nu citesc etichetele produselor pe care le cumpără. Dacă ar face-o, ar afla că aproape orice aliment procesat conţine adaos de zahăr.

Înainte să cumperi un produs trebuie să citeşti eticheta, spun specialiştii. Un sfat pe care nu-l respectă însă toţi românii.

Ingredientele sunt obligatorii prin lege să fie în ordine descrescătoare, vrem să luăm o băutură carbogazoasă și vedem că primul ingredient e zahărul, trebuie să fim conștienți că e cea mai mare în produsul respectiv”, spune Sorin Mierlea, de la Asociația pentru Protecția Consumatorului.

CITEȘTE ȘI: Cum scapi de DEPENDENȚA de zahăr în DOAR 3 zile. Meniu personalizat

Medicii spun că o persoană care face mişcare ar trebui să consume cam 20 grame de zahăr adăugat pe zi.

La un simplu calcul, constatăm că cei mai mulţi dintre români depăşesc limita.

„Consumul în exces de zahăr și orice zaharuri, cum ar fi și glucoza din fructe, duce la boli metabolice și obezitate. Asta înseamnă diabet, hipertensiune, boli vasculare, sindrom metabolic, obezitate și multe altele. Pe lângă asta, vorbim de aspectul exterior. Este foarte important dacă facem mișcare, pentru că zaharurile, carbohidrații, reprezintă principala sursă de energie. Totodată, zahărul este cel care rupe fibra de colagen și elastina din structura pielii. Sfătuiesc pacienții mei să consume stevia sau xylitolul. Studiile științifice au arătat că sunt singurele produse sigure pentru consumul pe termen lung”, spune nutriționistul Florin Ioan Bălănică.

CITEȘTE ȘI: Ți-e poftă de zahăr și pâine? Nutriționiștii indică vinovatul…

România se află pe primul loc în Europa la consumul de zahăr, cu 30 de kilograme anual pe cap de locuitor. Cifra este de două ori mai mare decât media europenă.

Foto: stirileprotv.ro

Consumul zilnic de zahăr recomandat: 20 g

Lapte 200 ml – 10 g carbohidrați (glucide/zaharuri)
Pâine 10 felii – 50 g
Suc natural 500 ml – 50 g

CITEȘTE ȘI: Clătite sănătoase fără făină și zahăr: 4 combinaţii delicioase!

România – Consum zahăr: 30 kg/locuitor

Media europeană – Consum zahăr: 16 kg/locuitor.

Comentarii: