SANATATE

Se cere TAXAREA produselor cu un conținut mare de zahăr

Ministerului Sănătății  i se cere taxarea urgentă a produselor cu conținut mare de zahăr, în special a dulciurilor și băuturilor carbogazoase, băuturilor necarbonatate, băuturilor pentru sportivi și băuturilor energizante.

„Cerem o taxă pe băuturi și alimente cu adaos de zahăr, un impozit sau taxă suplimentară concepută pentru a reduce consumul de alimente și băuturi cu zahăr adăugat”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Colegiul pacienților.

Potrivit sursei citate, produsele care intră sub incidența acestei taxe includ dulciuri și băuturi carbogazoase, băuturi necarbonatate, băuturi pentru sportivi și băuturi energizante.

„Sistemul de sănătate publică din România este cronic subfinanțat, medicii ne pleacă pe capete iar patologia generată de aceste alimente Ne-esențiale și NE-sănătoase crește alarmant. Avem nevoie urgentă de acțiune, altfel vom avea de gestionat un dezastru de proporții și costuri foarte mari pe măsură ce obezitatea crește spre cotele din țările dezvoltate”, a declarat Cristian Sas, președintele Asociației Colegiul Pacienților.

Asociația propune ca banii rezultați să finanțeze creșterea salariilor medicilor și asistenților, precum și creșterea valorii punctului cu care sunt plătiți medicii de familie și specialiștii din ambulatoriu.

„Organizația Mondială a Sănătății conduce această inițiativă la nivel internațional”, se mai arată în comunicat.

Comentarii: