SANATATE

DIETA pentru reducerea nivelului TRIGLICERIDELOR din sânge/ MENIU DETALIAT

Noile cercetari arata ca trigliceridele pot fi factor de risc potent, dar controlabil, pentru accidentul vascular cerebral si afectiunile cardiace. Trigliceridele sunt substante grase sintetizate de organismul uman din grasimile din alimente (si uneori din zahar). Trigliceridele sunt extrase apoi din sange si sunt stocate in organism sub forma tesuturilor adipoase. Unele trigliceride sunt sintetizate la nivelul ficatului. Trigliceridele din plasma sunt obtinute din grasimile alimentare sau sintetizate in organism din alte surse energetice cum ar fi carbohidratii.

Caloriile ingerate in timpul mesei si care nu sunt folosite imediat de tesuturi sunt convertite in trigliceride si sunt transportate in adipocite pentru a fi stocate. Anumiti hormoni regleaza eliberarea trigliceridelor din tesuturile grasoase, pentru a implini nevoile energetice ale organismului intre mese. Daca in dieta nu exista suficiente grasimi, organismul va transforma carbohidratii in trigliceride pentru stocare pe termen lung la nivelul musculaturii si al arterelor coronare.

2 Condimente pentru SCĂDEREA glicemiei

Adormi greu? Te trezești noaptea? Iată la ce boli GRAVE ești expus/ STUDIU

Trigliceridele in exces la nivelul plasmei poarta numele de hipertrigliceridemie. Nivelul crescut al acestora poate fi consecinta unor boli, cum ar fi diabetul zaharat netratat.

Nivelul crescut al trigliceridelor pare sa fie mai riscant la femei decat la barbati

La un nivel normal, trigliceridele intretin activitatea musculaturii. Dar trigliceridele in plus – cele pe care musculatura nu le-a ars din lipsa exercitiului fizic – sunt stocate ca grasime. Majoritatea trigliceridelor ajung in sange la 3-6 ore dupa masa si sunt arse sau socate in urmatoarele 10-12 ore.

Problema o reprezinta excesul de trigliceride care poate face ca peretele interior al vaselor de sange sa fie imbracat cu grasime. Daca aceasta grasime se desprinde si ajunge in sange poate determina obstructii care omoara portiuni ale muschiului inimii si poate opri fluxul sanguin in anumite zone ale creierului.

In plus, nivelul crescut al trigliceridelor face parte dintr-o clasa de probleme de sanatate, numit sindromul metabolic sau sindromul X. Acesta include hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, diabet zaharat instalat precoce si obezitate abdominala. Studiile arata ca aproape una din patru femei adulte prezinta sindromul X, dar nu stie acest lucru.

Cele mai frumoase modele de ROCHII ale PRIMĂVERII 2017

Cum RECUNOȘTI o geantă CONTRAFĂCUTĂ

Ce poate determina cresterea nivelului de trigliceride?

  • Cresterea ponderala. Greutatea in exces este prima cauza a nivelului crescut al trigliceridelor. Organismul persoanelor supraponderale produce prea multe trigliceride, iar arderea si stocarea acestora se produce prea incet. Organismul transforma grasimea si o parte din carbohidrati in trigliceride, care reprezinta cea mai importanta sursa de energie pentru activitatea musculara. Fructele, legumele si cerealele integrale (carbohidrati nerafinati) nu determina cresterea rapida a nivelului de trigliceride in timp ce painea alba, pastele fainoase, si dulciurile pot face acest lucru. Nu se stie cu certitudine de ce carbohidratii rafinati determina cresterea brusca a trigliceridelor, dar par sa ajunga in ficat cu viteza mare, transformandu-se foarte rapid in trigliceride.
  • Factorii genetici. In timp ce marea majoritate a cauzelor nivelelor crescute de trigliceride si colesterol nu sunt genetice, unele cazuri se datoreaza unor boli genetice care afecteaza functionarea ficatului. Pacientii care sunt diagnosticati cu aceste afectiuni ar trebui sa-si indemne membrii familiei sa-si faca investigatii pentru a identifica disfunctii hepatice. Dintre pacientii cu nivele crescute de colesterol sau trigliceride, se estimeaza ca 1 la 500 au o cauza genetica a bolii.
  • Varsta. Dupa varsta de 40 de ani, organismul uman produce mai putine enzime care scindeaza trigliceridele. Femeile au risc mai mare de a face hipertrigliceridemie dupa menopauza, cand incep sa aiba crestere ponderala cu depunerea grasimii la nivelul abdomenului. In acelasi timp, pe masura ce femeia imbatraneste, nivelul de estrogeni care protejeaza inima incep sa scada, in timp ce nivelele de LDL cholesterol si trigliceride cresc.
  • Medicamentele. Estrogenii orali, unele medicamente antihipertensive cum ar fi beta-blocantele si diureticele, unele medicamente impotriva acneei, corticosteroizii si antiinflamatoarele pot duce la cresterea trigliceridelor.

Stai mult la CALCULATOR? Iată ce posturi trebuie să eviți!

Antidoturi naturale pentru dezechilibrele hormonale

Cum trebuie sa tratam aceasta problema?

Putem începe cu:

    • acordarea unei atenții sporite la ce și cum mâncăm
    • exerciții fizice de intensitate moderată, minim 30 minute/zi
    • renunțarea la fumat
    • reducerea aportului de alcool, recomandat fiind evitarea completă

Dieta – alimente recomandate

DE SEZON/ Cele mai bune REȚETE cu LEURDĂ

Torta Pasqualina/ REȚETE DE WEEK-END

Cea mai sănătoasă rețetă: Negresă de ciocolată cu ZUCCHINI. Fără lactate, fără ulei/ LOW-CARB

Exemple de meniuri sanatoase planificate pentru o saptămana

Foto: misiunea150.ro

 

Comentarii: