NUTRITIE

Torta Pasqualina/ REȚETE DE WEEK-END

Foto: Pinterest.com

Toti stim din copilarie, pentru ca am vazut la televizor, cum Popeye marinarul, ori de cate ori intra in cate o incurcatura si asta se intampla mai tot timpul, apelea la spanac pentru a prinde puteri.

Se pare ca vestitul marinar Popey a avut dreptate, spanacul chiar face muschii mult mai eficienti si mai puternici.

Oamenii de stiinta au descoperit ca nitratii gasiti in spanac stimuleaza producerea de proteine din muschi, ceea ce ii face mai puternici. Adaugand la aceasta si faptul că spanacul trateaza anemia si astenia de primavara, cred ca avem un motiv extrem de bun pentru a executa o Torta Pasqualina!

Ingrediente

PENTRU ALUAT: 

1 ou
1 galbenus
450 (500) g faina
200 g unt (plus un cubulet pentru uns forma )
50 ml iaurt
1 lingurita de sare
1 lingurita praf de copt

PENTRU UMPLUTURA:

6 oua
1 si 1/2 kg de spanac proaspat (sau 1 kg congelat )
3 linguri de ulei
200 ml smanatana de gatit
1 ceapa uscata
3 cepe verzi
sare si piper proaspat macinate
sucul de la o jumatate de lamaie

PENTRU DECOR: 

un galbenus pentru uns
seminte de susan si nigella

Mod de preparare: 

Preparati mai intai umplutura deoarece aceasta trebuie sa fie rece cand asamblam tarta.

Daca folositi spanac prospat, spalati-l bine si opariti-l pentru cateva minute intr-o oala cu apa fierbinte. Scurgeti-l si tocati-l marunt.
Intr-o tigaie mare puneti uleiul si caliti ceapa uscata si cele verzi tocate pana devin moi (adaugati doua trei linguri de apa daca e necesar ).  Adaugati spanacul si continuati gatirea inca vreo 5 minute. Luati de pe foc vasul si adaugati smantana, zeama de lamaie, sare si piper dupa gust. Lasati la racit.

Prepararea aluatului. Intr-un bol puneti faina, adaugati sarea, praful de copt (cernut ), oul, galbenusul, iaurtul si untul moale (nu topit, ci la temperatura camerei) si framantati un aluat omogen. Daca vi se pare moale adaugati inca 50 g de faina. Infasurati-l in folie alimentara si puneti-l la frigider pentru o jumatate de ora.

Impartiti apoi aluatul in doua bile, una mai mare pentru baza si peretii formei (cam trei sferturi din aluat ) si una mai mica (un sfert) pentru a acoperi umplutura.
Intindeti bila mare si acoperiti fundul si peretii formei unse inainte cu unt. Puneti umplutura de spanac si nivelati-o bine. Cu ajutorul unui pahar, faceti 6 adancituri pe suprafata umpluturii, unde spargeti ouale.

Intindeti si bila mica, acoperiti cu delicatete umplutura, ungeti supratata cu galbenus si decorati cu seminte de susan si nigella.

Coaceti tarta 40-50 de minute la 175-180 °C. Se taie cand este complet rece.

Poftă bună!

Comentarii: