SANATATE

Stai mult la CALCULATOR? Iată ce posturi trebuie să eviți!

Featured Video Play Icon

Daca faci parte dintre persoanele care stau mut la calculator, fie ca lucrezi, fie ca te joci, si nu respecti recomandarile specialistilor, te poti alege cu dureri musculare si de spate, cu afectiuni oftalmologice si oboseala oculara.

Din fericire, exista solutii pentru a evita durerile de gat, umeri, brate, spate, picioare si ochi. Pentru asta poti avea nevoie fie de o ajustare a pozitiei scaunului, fie a pozitiei ecranului sau a surselor de iluminat.

Iata care sunt pozitiile necorespunzatoare, la care trebuie sa renunti, si pozitiile bune pe care trebuie sa le adopti.

Vorbesti la telefon cu telefonul asezat intre umar si ureche

Folosesti frecvent telefonul in aceasta pozitie pentru a putea sa tastezi la calculator in timp ce trebuie sa vorbesti. Trebuie sa renunti la aceasta solutie pentru ca pozitia poate provoca dureri in zona gitului si intre omoplati si umar. Postura cea buna: daca esti nevoia sa tastezi sau sa folosesti computerul in timp ce vorbesti la telefon, se recomanda utilizarea unor casti cu microfon.

Tii capul aplecat inainte sau inapoi

Aceasta pozitie poate fi consecinta unui ecran sau a unui birou pozitionat prea jos (daca lucrezi pe laptop). Daca nu reglezi statia de lucru, poti suferi din cauza durerilor de gat.

Postura corecta presupune, in primul rind, reglarea inaltimii ecranului, astfel incat privirea sa indreptata in jos sa formeze un unghi de 30 ° intre orizontala si in jos. Reglati ecranul pentru a mentine barbia la orizontala.

Tii bratele intinse pentru a ajunge la tastatura, mouse sau la un alt obiect de pe birou

O tastatura, un mouse si un telefon prea departe necesita intinderea bratelor pentru a folosi obiectele respective. Pozitia determina o miscare a coatelor la corp si o flexie a umarului. Daca vrei sa ai o postura buna trebuie sa te asiguri ca stai cat mai aproape de tastatura, mouse si telefon. Scaunul ar trebui sa fie, de asemenea, aproape de birou. Mouse-ul trebuie sa fie la aceeasi inaltime cu tastatura si langa ea. Se ajusteaza cotierele scaunului pentru a sprijini antebratul fara a ridica umerii.

Stai intr-o pozitie in care picioarele nu ating solul

Un scaun mare si inalt impiedica picioarele sa atinga solul. In aceasta situatie coapsele trebuie sa suporte greutatea picioarelor conducand la scaderea tensiunii arteriale. Un scaun prea inalt exercita presiune la nivelul coapselor si in spatele genunchilor si pot aparea astfel dureri ale picioarelor. Este foarte important sa reglezi corespunzator inaltimea scaunului, astfel incat sezutul scaunului sa fie chiar sub genunchi si picioarele sa atinga intotdeauna solul. Daca nu este posibil sa reglezi inaltimea scaunului, poti utiliza un suport pentru picioare. Atentie! Statul picior peste picior reduce fluxul sanguin catre gamba si picior.

Tastezi doar cu doua degete

Tastatul excesiv contracta muschii degetelor si incheieturile mainilor. Dactilografierea cu numai doua degete trebuie evitata, deoarece presupune folosirea acelorasi degete de fiecare data. De asemenea, un mouse sau o tastatura plasate prea aproape pot provoca dureri la incheietura mainii.

Lumina directa prea puternica si reflexiile pe ecran

Corpurile de iluminat si ferestrele pot provoca reflexii pe ecranul computerului, care te vor impiedica sa vezi asa cum trebuie. De asemenea, in cazul in care ecranul este plasat prea sus, pleoapele se vor ridica si, prin urmare, ochii se pot usca. Acelasi efect poate aparea si daca aerul din incapere este uscat, din cauza prafului, a aerului conditionat sau daca un numar semnificativ de persoane lucreaza in aceeasi camera. Daca suferi de tulburari oculare (miopie, astigmatism, etc.), este foarte important sa tii cont de toate aceste aspecte care pot te pot impiedica sa iti desfasori activitatea in conditii bune. Ecranul trebuie sa fie pozitionat astfel incat nici o fereastra sa nu reflecte lumina. Regleaza luminozitatea si contrastul ecranului in functie de lumina ambientala. Nu uita sa cureti ecranul periodic de praf.

ATENTIONARE! Prea mult timp petrecut in fata calculatorului

Dupa o zi intreaga de lucru in fata calculatorului te poti simti extrem de obosita si plictisita. Daca esti nevoita sa lucrezi in mod continuu pe calculator, este bine sa faci o pauza de 5 – 10 minute la fiecare ora. Profita de pauza pentru a te aerisi si pentru a face un pic de miscare.

STIAI CA? Angajatorul este obligat sa iti achite controalele oftalmologice!

Daca folosesti calculatorul la locul de munca, trebuie sa stii ca legislatia in vigoare ii obliga pe angajatori sa se asigure ca posturile de lucru (birourile) salariatilor respecta conditiile minime pentru a evita, in principal, riscurile pentru vedere, problemele fizice si solicitarea mentala.

Postura CORECTA la calculator

Urmareste acest material video care dureaza doar doua minute. Iti va arata care e postura corecta la calculator și pe care trebuie sa incerci sa o si adopti.

Comentarii: