SANATATE

Te învinețești FĂRĂ să te fi lovit? E cazul să mergi la doctor

Nu o dată ți s-a întâmplat să învinețești atunci când te-ai lovit și acesta este un lucru normal. Problematic este însă dacă te trezești cu vânătăi pe corp din senin, fără să te fi lovit. În acest ultim caz, mai ales dacă vânătăile sunt roșiatice sau negre-albăstrui, trebuie să mergeţi urgent la medic.

Vânătăile apar la oricine atunci când se loveşte, la unele ersoane este nevoie de o lovitură mai tare, la altele chiar și de o lovitură ușoară. Vasele de sânge de la suprafaţă se sparg şi aşa apar vânătăile.

Sunt însă şi persoane predispuse la acest tip de afecţiune şi care se învineţesc foarte uşor. „Persoanele care stau prea mult la soare au parte de mai multe vânătăi deoarece se pierde din elasticitatea pielii şi atunci aceastea se poate răni mult mai uşor. De asemenea, pe măsură ce îmbătrânim pielea devine mai subţire şi apar mai uşor vânătăi. Şi persoanele cu pielea foarte albă sunt mai sensibile deoarece stratul de piele este mai subţire decât la persoanele mai creole“, spune spune Florin Tudor, medic internist, pentru Adevărul.

Administrarea unor medicamente sau lipsa vitamine pot duce la vânătăi

În mod special, dacă luaţi anumite tipuri de medicamente puteţi să treziţi cu vânătăi. „În general anticoagulantele sau antiinflamatoare au tendinţa să subţieze sângele, care nu se mai coagulează repede şi atunci pe piele apar mai uşor vânătăi. Chiar şi aspirina şi ibuprofenul luat zilnic sau în doze mari poate avea acest efect. În cazul femeilor şi anticoncepţionalele afectează vasele se sânge. Lipsa vitamina C sau de vitamina B12 (atunci când aveţi anemie) fac pacienţii mai sensibili şi aceştia se pot învineţii foarte uşor“, mai spune medicul.

Adormi greu? Te trezești noaptea? Iată la ce boli GRAVE ești expus/ STUDIU

Stai mult la CALCULATOR? Iată ce posturi trebuie să eviți!

Boli care nu trebuie ignorate

Dacă nu aveţi pe corp doar o vânătaie sau două, ci mult mai multe care apar din senin atunci trebuie să mergeţi la medic.

„Una dintre bolile care au ca simptom vânătăile este vasculita. Vasele de sânge se inflamează, se sparg şi apar vânătăi de culoare roşie. Este o boală autoimună care însă poate fi ţinută sub control. O altă boală autoimună care dă foarte multe vânătăi este Purpura Trombocitopenică Imună. Apare în general la femeile tinere, dar şi la copii. În cazul acestei boli numărul de trombocite din sânge este foarte scăzut şi de aceea apar vânătăile. Se poate da tratament şi devine foarte periculoasă, la fel ca şi vasculita, atunci când pacientul trebuie să sufere o intervenţie chirurgicală, caz în caz coagularea sângelui este foarte importantă“, mai spune specialistul.

După Brexit, o nouă polemică zguduie societatea. VEZI de ce la a pornit totul!

Antidoturi naturale pentru dezechilibrele hormonale

DIETA SECRETĂ cu ajutorul căreia Gabriela Firea a slăbit 20 kg în 3 luni

Atenţie în cazul bolilor de ficat şi de sânge

Vânătăile pot fi semnul unor boli grave.„Vânătăile pot apărea şi în cazul cirozei sau al insuficienţei hepatice. În acest caz apar mai mult în zona abdominal, dar nu trebuie ignorate.

De asemenea, vânătăile se pot asocia şi cu Hepatita B sau C. Anumite tipuri de cancer de sânge, cum este leucemia de exemplu, se pot asocia şi cu vânătăi în exces. Este bine să mergeţi la un consult medicul şi să nu ignoraţi vânătăile dacă acestea apar cu regularitate atunci când nu v-aţi lovit“, mai spune medicul.

Foto: Pinterest.com

Comentarii: