NUTRITIE SANATATE

Medicii avertizează cu privire la sindromul colonului iritabil: Ce să mănânci şi ce să NU mănânci

Foto: Pinterest.com

Sindromul de colon iritabil este o afectiune medicala caracterizata de simptome gastrointestinale precum diaree, constipatie, crampe abdominale sau flatulenta.

Cu toate ca nu se cunoaste cauza exacta a acestei afectiuni, medicii au descoperit ca exista o dereglare in modul de interactionare intre creier si intestine, la pacientii care sufera de colon iritabil.

Pacientii care sufera de sindrom de colon iritabil pot observa ca anumite alimente le declanseaza sau agraveaza simptomele.

Ce alimente ar trebui sa evite pacientii cu sindrom de colon iritabil

Simptomele colonului iritabil sunt declansate sau agravate de consumul unor alimente. Asadar, sindromul de colon iritabil poate fi tinut sub control prin alimentatie.

CITEȘTE ȘI: Alimente care îţi curăţă COLONUL

Alimentele care favorizeaza balonarea, flatulenta si diareea, potrivit doc.ro:

– Alimentele bogate in continutul de zahar
– Fasolea, broccoli, conopida, varza
– Alimentele care contin indulcitori artificiali precum sorbitolul sau xylitolul
– Produsele lactate
– Alimentele grase
– Bauturile carbogazoase
– Alimentele procesate
– Usturoiul, ceapa
– Painea si cerealele din cereale rafinate, nu integrale
– Cofeina
– Alcoolul

Acestea nu trebuie eliminate complet din dieta, ci evitate macar in perioadele in care colonul iritabil afecteaza in mod considerabil calitatea vietii pacientului.

Alimentele care declanseaza simptomele neplacute sunt diferite de la un pacient la altul, de aceea este foarte important ca pacientul sa iti monitorizeze starea dupa fiecare masa, astfel incat sa identifice daca sunt sau nu anumite intolerante alimentare.

Ce si cum sa mananci pentru a combate simptomele neplacute ale sindromului de colon iritabil

Consuma cantitati moderate de fibre solubile precum: painea integrala, orezul brun, pastele integrale, pulpa fructelor, precum si fructele deshidratate.

CITEȘTE ȘI: Concluzie ŞOC a specialiştilor: Carnea roşie procesată şi alimentaţia săracă în fibre vă pot îmbolnăvi de cancer

Nu consuma, la aceeasi masa, alimente care au temperaturi diferite – de pilda, inghetata dupa o supa fierbinte.

Mananca portii mai mici, chiar daca asta inseamna ca trebuie sa mananci mai des.

Mananca fara sa te grabesti, mesteca bine si incearca sa fii relaxat in timpul mesei.

Inlocuieste laptele cu lapte vegetal precum cel de soia, de migdale sau de cocos; alege insa variante fara zahar.

Inlocuieste untul din retete cu ulei de masline.

Incearca sa mananci cat mai sanatos si sa nu sari peste nicio masa – infometarea contribuie si ea la aparitia simptomelor neplacute de colon iritabil.

Alte recomandari pentru pacientii cu sindrom de colon iritabil:

Limitarea stresului – anxietatea, grijile si stresul contribuie la instalarea simptomelor de colon iritabil. Fa tot posibilul pentru a te elibera de stres, astfel incat sa eviti declansarea sau acutizarea intestinului iritabil.

Practicarea activitatilor relaxante – plimbarile in aer liber, cumparaturile, muzica sau alte hobby-uri pot ajuta pacientul cu sindrom de colon iritabil sa se relaxeze, astfel incat simptomele sa fie ameliorate.

Foloseste tehnici de relaxare – terapia cognitiv comportamentala, psihoterapia, yoga, tai chi-ul iti pot oferi cateva tehnici de relaxare pe care le poti folosi apoi cu regularitate, astfel incat sa ameliorezi simptomele colonului iritabil.

CITEȘTE ȘI: Tulburările digestive asociate cu ÎNAINTAREA în vârstă

Evita medicamentele care agraveaza simptomele gastrointestinale – antibioticele, siropul pentru tuse si unele antidepresive accentueaza simptomele sindromului de colon iritabil si e indicat sa le eviti daca suferi de aceasta problema. Bineinteles, daca medicul le recomanda, trebuie sa urmezi tratamentul, insa nu le lua “dupa ureche”.

Comentarii: