NUTRITIE

Tulburările digestive asociate cu ÎNAINTAREA în vârstă

Foto: Pinterest.com

Nu este nicio noutate faptul că, pe masura ce inaintam in varsta, apar modificari ale organismului la nivelul aparatului cardiovascular, sistemelor nervos, osteoarticular si, nu in ultimul rand, la nivelul sistemului digestiv. Astfel, apare o diminuare a functiei secretorii a glandelor salivare, pancreatice si bilei, a stomacului, cu reducerea aciditatii si scaderea asimilarii nutrientilor.

In cavitatea bucala, din cauza edentatiei totale sau partiale si scaderii secretiei salivare, masticatia se face cu dificultate. De aceea, este indicat ca inghititurile sa fie mici, sa se mestece incet si sa nu se vorbeasca in timpul meselor. Depresia cauzata de singuratate, de lipsa mobilitatii, duce la scaderea apetitului, ulterior, la probleme digestive.

De asemenea, multitudinea de medicamente (antidepresive, antihipertensive, cele pentru osteoporoza) duce la alterarea gustului alimentelor, la greturi sau interfereaza cu absorbtia alimentelor. In continuare, aflati ce afectiuni pot aparea pe masura ce anii trec.

CITEȘTE ȘI: Afecțiunile cu o incidență mai mare în rândul BĂRBAȚILOR

Gastrita atrofica

Este o afectiune a carei incidenta creste cu varsta. Se caracterizeaza prin subtierea mucoasei gastrice, cu aparitia unor zone de inflamatie si metaplazie (schimbarea structurii unui tesut) determinata, in special, de infectia cu Helicobacter pylori. In urma subtierii, mucoasa gastrica devine mult mai vulnerabila la medicamente, mai ales la aspirina sau alte antiinflamatoare folosite frecvent la varstnici pentru durerile reumatismale. Scaderea secretiei acide duce, de asemenea, la exacerbarea florei de putrefactie, cu balonari frecvente si constipatie. Suprapopularea bacteriana a intestinului subtire si atrofierea vilozitatilor intestinale (suprafata poroasa) la acest nivel duc la scaderea absorbtiei de calciu, fier si vitamina B12.

CITEȘTE ȘI: Lista oficială a APELOR MINERALE NATURALE din România, publicată în Monitorul Oficial

Constipatia

Tractul gastrointestinal are un sistem nervos autonom. Asadar, numarul de neuroni de la acest nivel scade la jumatate cu trecerea anilor. De aceea, contractiile esofagului, stomacului si intestinului sunt mai reduse. Regimul alimentar sarac in fibre, in special consumul scazut de lichide face din constipatie unul din cele mai frecvente motive pentru care seniorii se prezinta la medic. Pe langa modificarile dietetice, se recomanda screeningul cancerului colorectal, prin depistarea hemoragiilor oculte in scaun, sau colonoscopie. Calitatea colagenului din peretele intestinal se modifica, se depun mai multe fibre ce ingroasa peretele si, alaturi de constipatie, duc la aparitia diverticulilor colonici.

Ischemia mezenterica cronica

Este rezultatul depunerii placilor aterosclerotice la nivelul vaselor de sange, cu reducerea fluxului de sange la nivelul intestinelor subtire si gros. Se manifesta prin durere abdominala cu caracter de crampe, diaree si distensie abdominala (crestere in volum a abdomenului). Si incontinenta fecala este des intalnita. Apare mai frecvent la femeile care au nascut pe cale naturala, dar si dupa interventii chirurgicale, leziuni nervoase pelvine sau boala Alzheimer.

CITEȘTE ȘI: Semnele care îți indică LIPSA de vitamine din organism. Ce trebuie să schimbi în dieta ta

Probioticele si prebioticele, de un real ajutor

Inaintarea in varsta si dieta necorespunzatoare pot duce la schimbari majore in compozitia microflorei intestinale si scaderea sistemului imun. Sunt reduse diversitatea speciilor si bacteriile benefice, cum ar fi bifidobacteriile si lactobacilii, crescand susceptibilitatea pentru infectii cu Clostridium difficile. Raportul dintre bacteriile de tip Firmicutes/Bacteroides scade cu varsta. Folosirea produselor simbiotice (probiotice, prebiotice) este benefica in reechilibrarea acestui raport. Produsele probiotice pot modula sistemul imun prin cresterea fagocitozei si reglarea productiei de citokine proinflamatorii, cu efect benefic pentru intregul organism.

Comentarii: