SANATATE

Avertisment OMS: Jumătate dintre medicamentele vândute pe internet sunt falsificate! Vezi ce conțin unele dintre ele

Foto: Pinterest.com

Un raport de monitorizare dat publicităţii arată că în România cele mai vândute medicamente pe internet sunt cele destinate bolnavilor de cancer, iar Organizaţia Mondială a Sănătătăţii (OMS) avertizează că 50% din astfel de produse sunt falsificate.

Peste 50% dintre anunţurile de pe internet se refereau la produse folosite în tratamentul cancerului renal, de ficat, al tumorilor neuroendocrine ale pancreasului, al cancerului tiroidian sau al cancerului bronho-pulmonar fără celule mici.

Din pacate, lipsa frecventa a doctoriilor din spitale ii determina pe oamenii disperati sa apeleze la astfel de tratamente, extrem de riscante.

“Un pacient care consumă un medicament cumpărat de pe internet, pentru că, din anumite motive, nu a avut acces la medicamente decontate de stat, este supus unor riscuri enorme” susține Dan Miclea, director general Media Kompass, organizaţia care a elaborat raportul de monitorizare.

CITEȘTE ȘI:

Alimentele indicate bărbaților de PESTE 50 de ani

TESTUL SIMPLU care îți spune dacă AI PROBLEME cu tiroida

”În acest context, credem că este nevoie de campanii de informare şi educare a populaţiei cu privire la riscurile la care se expun prin procurarea de medicamente din surse neautorizate.  Totodată, este necesară o legislaţie clară, care să susţină demersurile instituţiilor abilitate în contracararea acestui fenomen, o legislaţie care să vizeze atât comerţul ilegal online sau offline cu medicamente din surse necontrolate, cât şi contrafacerea”,  precizează Dan Miclea, potrivit site-ului doctorulzilei.ro.

Foto: Pinterest.com

Medicamentele contrafăcute conţin, de obicei, o cantitate necorespunzătoare (fie prea mică, fie prea mare) a substanţei active sau, aceasta poate chiar să lipsească. În acelaşi timp, produsele de acest tip pot conţine o substanţă activă cu scop terapeutic diferit de cel asociat produselor pe care le substituie.

CITEȘTE ȘI: 

Culoarea anului 2018, anunțată de Institutul PANTONE: 18-3838 Ultra Violet

Modele de unghii la modă în 2018 / Stilul FRENCH

Au fost şi cazuri în care în medicamentele falsificate au fost descoperite substanţe toxice, precum otravă pentru şobolani.

De asemenea, există riscul ca medicamentele comercializate pe internet să nu fi fost transportate şi depozitate corespunzător sau să fie expirate.

Comentarii: