NUTRITIE

Îţi place PIFTIA? ce spune un cunoscut nutriţionist despre acest fel de mâncare

Piftia este unul dintre felurile de mâncare specifice Crăciunului. Cunoscuta nutriţionistă Mihaela Bilic a explicat pe pagina ei de Facebook cât de sănătoasă este piftia şi cum trebuie consumată pentru a avea cât mai puţine calorii.

„Piftia- multa gelatina cu putine calorii

E sezonul pentru racituri sau piftie, preparate dietetice ce contin carne fiarta (de porc sau pasare), multa apa si geletina. Gelatina e o proteina prezenta in oase si cartilaje care are capacitatea de a absorbi de 10 ori mai multa apa decat greutatea ei. Din cauza asta trebuie sa folosim la piftie multe oase (picioare, cap de porc, spinari de pui sau curcan), doar asa preparatul final va fi ferm si bine inchegat.

Colagenul din pielea de pui si soriciul de porc are si el proprietati gelificante asa ca puneti la fiert in oala cu piftie si urechi, „adidasi” sau gheare, chiar daca apoi nu le consumati, zeama lor se va intari perfect.

Nu va ramane decat sa puneti si bucatele de carne slaba, afumata sau nu, astfel incat amestecul final sa contina de toate si sa aiba gust. Si nu uitati sa indepartati grasimea de deasupra inainte sa o serviti!”, a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

CITEȘTE ȘI: Cum să cureți RAPID un ou fiert /TRUCURI în BUCĂTĂRIE

Rețete INEDITE de preparare a fructului de AVOCADO

Pentru a pune în aplicare aceste sfaturi, vă oferim mai jos două rețete de piftie, una din carne de porc și una din carne de curcan:

Piftie din carne de porc

Ingrediente: două picioare de porc, un ciolan afumat, o jumătate căpățână de porc, o căpățână de usturoi, un morcov, un pătrunjel, o țelină, o ceapă, sare

Preparare: se spală carnea și pune la fiert vreo trei ore până se desprinde de pe oase, apoi se adaugă legumele și se mai lasă la fiert o jumătate de oră. Se adaugă sare, cât e necesar, apoi usturoiul pisat și se ia de pe foc. Cu o paletă se scot carnea și legumele și se lasă puțin să se răcorească. Apoi se dezosează carnea și se așază în farfurii, se toarnă zeama strecurată, cât să le acopere și se dă la rece.

CITEȘTE ȘI: Tipurile de MIERE şi indicaţiile terapeutice pentru fiecare în parteDieta la PESTE 50 de ani. Ce modificări trebuie să faceți

Piftie din carne de curcan

 Ingrediente: 1,5 kg carne de curcan (două aripi), un morcov, o țelină, 4 cepe, 10 căței de usturoi, sare, piper

Preparare: se pune la fiert carnea în apă cu sare, alături de ceapa tăiată în jumătăți, morcovul curățat și tăiat felii și rădăcina de țelină tăiată cubulețe, până se înmoaie (cam o oră). Se scot legumele, se taie felii apoi se pun într-un castron. Se adaugă puțin piper la fiertura de curcan și se mai lasă la fiert la foc mic până scade zeama și carnea este foarte bine fiartă. Se scoate carnea din zeamă, se porționeaza în castronașe, se adaugă legumele iar în zeamă se pune usturoiul zdrobit și se toarnă în castroane până se umplu. Se servește după ce s-a întărit, cu mărar deasupra.

Ponturi: piftia trebuie să fiarbă la foc foarte mic. Cea de porc cam 4 ore, cea de curcan, mai puțin. Se spumează și doar după ce e fiartă carnea se adaugă zarzavatul. Piftia e gata când zeama este lipicioasă. Dacă vrei o piftie mai slabă las-o în oală până a doua zi. Curăță stratul de grăsime, apoi pune-o pe foc, strecoară zeama, adaugă usturoiul și e gata.

Comentarii: