NUTRITIE

Tipurile de MIERE şi indicaţiile terapeutice pentru fiecare în parte

Foto: Pinterest.com

Mierea este un aliment dulce, lichid siropos produs natural de catre albine ca hrana pentru ele insele. Culoarea aurie si gustul delicios sunt inconfundabile. Dupa ce albinele culeg nectarul de la o floare, il amesteca cu produse chimice din saliva lor pentru a rezulta mierea. Albinele zboara inapoi in stup si-l pastreaza in celulele fagurilor.

Excesul de umiditate este inlaturat din miere cu ajutorul aripilor albinelor, pentru ca mierea sa fie gata pentru consum. Rolul si actiunea naturala a albinelor este cu adevarat uimitoare, iar rezultatul este un produs alimentar deosebit: mierea.

Gustul si textura depind de tipul florilor din care provine nectarul cules de catre albine.

Mirea poate fi de diferite tipuri:

Mierea polifloră

Mierea polifloră – este indicată în surmenaj, oboseală fizică sau intelectuală, debilitate, stări de convalescenţă, tulburări de creştere.

Mierea polifloră de la câmpie are o acţiune antiseptică şi sedativă mai puternică, spre deosebire de mierea polifloră din regiunile muntoase înalte, la care efectul antiinfecţios se adresează în special aparatului respirator, iar efectul sedativ este înlocuit cu unul tonic nervos.

4 TESTE care te ajută să identifici mierea falsă

Marele secret al fripturii ‘în sânge’: Este sau nu periculos să o consumăm mai crudă

Etapele unei relații: CÂT durează ETAPA OARBĂ?

În general, mierea poliflora este considerată cel mai complex tip de miere, ea înglobând nectarul de la câteva zeci, dacă nu sute, de specii de plante medicinale şi împrumutând ceva din proprietăţile terapeutice ale fiecăreia dintre ele.

Foto: Pinterest.com

Administrată oral, mierea polifloră are acţiune antiinflamatoare, antimicrobiană, antialergică, expectorantă, antitusivă, calmantă, antispastică, îmbunătăţeşte diureza şi eliminarea toxinelor, creşte capacitatea de apărare a organismului, are acţiune favorabilă asupra muşchiului cardiac şi circulaţiei coronariene, hrăneşte şi fortifică celulele nervoase, îmbunătăteşte somnul, tonifică şi reglează activitatea sistemului endocrin, combate constipaţia şi alte afecţiuni ale intestinelor, ameliorează funcţiile celulelor hepatice, favorizeaza absorbţia calciului şi a altor nutrienţi, facilitează digestia proteinelor şi grăsimilor.

Cum scapi de un ATAC DE PANICĂ în doar 30 de secunde

Mierea de mană

Mierea de mană – are culoare maronie închisă, este obţinută de pe frunzele de fag, de frasin şi de stejar. Are proprietati laxative mult mai puternice decat celelalte tipuri de miere, are efect antiinflamator asupra tubului digestiv, favorizează eliminarea toxinelor din corp.

Foto: Pinterest.com

Este foarte bogată în minerale (Ca, Mg, Fe), de până la 20 de ori mai mult ca alte sortimente; totodată, contine multe proteine şi aminoacizi. De aceea, este indicat consumul ei mai ales de către copii, persoanele anemice şi cele aflate în convalescenţă. Pentru că este energizantă şi revitalizantă, se recomandă sportivilor şi oamenilor activi.

Cele mai ÎNTÂLNITE GREȘELI pe care le fac femeile însărcinate

Aparatul dentar la copii. Necesitate sau modă?

Sfaturi importante pentru părinţi: Ce nu trebuie să faci când micuţul este nervos

Mierea de tei

Mierea de tei – are aroma cea mai placută şi cea mai puternică dintre toate tipurile de miere. Este recunoscută drept calmant psihic, somnifer, anafrodiziac. Deschisă la culoare şi cu reflexe verzui, cristalizează uşor, mai ales dacă este păstrată la rece. Conţine oligoelemente ca potasiu, calciu, mangan.

Foto: Pinterest.com

Este foarte căutată de importatorii din toată Europa de Vest, datorită calităţilor sale deosebite.

Se recomandă ca remediu împotriva oboselii şi stresului, este folosită drept calmant al sistemului nervos, în insomnii, prevenirea migrenelor.

Are proprietăţi anti-microbiene, anti-inflamatoare şi dizolvă mucusul, ceea ce o face utilă în tratarea guturaiului, laringitei, bronşitei, astmului bronşic, a tusei şi a iritaţiilor gâtului. Se foloseşte în terapia crampelor, a durerilor gastrice, a bolilor renale ori ale vezicii biliare.

Alimentele care devin TOXICE dacă le încălzești

Cum identifici MIEREA CONTRAFĂCUTĂ

Mierea de floarea-soarelui

Mierea de floarea-soarelui – este cumva la polul opus faţă de cea de tei. Are proprietăţi tonice psihice şi tonice generale, este afrodiziacă, stimulează imunitatea. Este utilă în ateroscleroză; are proprietăţi anti-bacteriene. Se foloseşte ca adjuvant în tratarea bronşitelor şi a bolilor de stomac. Conţine multă glucoză, ceea ce face să formeze cristale mari şi neregulate.

Mierea de salcâm

Mierea de salcâm – are culoare alb-gălbuie, este parfumată şi limpede. Are multă fineţe şi discreţie, ceea ce o face să fie mult apreciată de către copii. Îndulceşte alimentele şi ceaiurile fără să le denatureze gustul. Se păstrează lichidă în mod natural, fiind foarte bogată în fructoză şi săracă în glucoză. Are, ca şi mierea de tei, proprietăţi calmante psihice, potrivit elldor.info.

Foto: Pinterest.com

Mai este recomandată drept calmant gastric, stimulent pentru activitatea cardiacă.

Datorită conţinutului scăzut de glucoză, ea poate fi consumată cu moderaţie şi de către pacienţii diabetici. Sunt permise 1-3 linguriţe pe zi. La pacienţii cu diabet (în special de tip 2), mierea în cantităţi mici, pe stomacul gol, poate diminua şi stabiliza glicemia.

Mierea de salcâm este expectorantă, calmantă a tusei, diuretică, antidiareică, regulator intestinal, indicată pentru suferinţe gastrice, în tratamentul asteniei şi al nevrozelor.

Problemele de sănătate care apar la bărbații de PESTE 30 de ani

Cafeaua la IBRIC, sub lupa nutriționiștilor. O mai preferi?

Mierea de brad

Mierea de brad – este foarte rară, randamentul de culegere al albinelor fiind mic. Are proprietăţi excepţionale asupra plămânilor şi sistemului respirator, beneficiind de proprietăţi antiinfecţioase, expectorante, antitusive şi, atunci când este consumată cu tot cu fagure, bronhodilatatoare.

Culoarea mierii de brad este intensă, închisă. Are acţiuni antiseptice, antiinflamatoare, atât pentru căile respiratorii, cât şi pentru cele urinare; este antianemică şi diuretică. Conţine oligoelemente precum fosfor, potasiu, calciu, sulf, magneziu, zinc, bor, fier, cupru.

Foto: Pinterest.com

Mierea de zmeur

Mierea de zmeur – face parte dintre aşa-numitele soiuri de padure. Are o culoare albicioasă, specifică, după care poate fi recunoscută.

Regleaza activitatea ovarelor, este reîntineritoare, previne apariţia unor afecţiuni ca osteoporoza, sclerodermia. Se recomandă pentru îndulcirea ceaiurilor folosite ca remediu în stări gripale, tuse şi răceala. Este cunoscută ca reîntineritoare pentru ten.

Adevăratele motive pentru care medicii recomandă ochelarii de soare

Îţi trosneşti degetele? Vezi cât de NOCIV este acest obicei!

Mierea de mentă

Mierea de mentă – este culeasă de albine din culturile de mentă întinse pe zeci de hectare. Se foloseşte ca antitusiv, bronhodilatator, calmant gastric, analgezic, antispastic. Uşurează digestia, combate balonarea. Este bogată în vitamina C.

Foto: Pinterest.com

Mierea de trifoi

Mierea de trifoi – este obţinută de albine, atunci când sunt ţinute în pastorală, în preajma lanurilor cultivate cu soiurile furajere ale speciei Trifolium repens.

Cele mai mari GREȘELI de sănătate pe care le pot face femeile de PESTE 30 de ani

Boala care face ravagii printre români: Ajung prea târziu la medic şi nu mai pot fi salvaţi

Are o acţiune diuretică foarte bună, ajutând la eliminarea apei în exces din ţesuturi şi, de asemenea, are o acţiune estrogenă, adică ajută la fixarea calciului în oase, iar la femei favorizează accentuarea caracterelor feminine şi are efect întineritor puternic.

Mierea de mac

Mierea de mac – are un efect somnifer, antispastic şi anafrodiziac (reduce excitabilitatea sexuală) puternic. Are adesea o nuanţă mai închisă, din cauză că are în compoziţie şi mici granule de polen de mac, care este negru la culoare.

Mierea de coriandru

Mierea de coriandru – are culoare deschisă şi un parfum suav deosebit, care se percepe la două săptămâni de la extracţie, după ce dispare mirosul iniţial, neplăcut.

E indicată în gastritele hiperacide şi ulcere.

Care sunt regulile ELEMENTARE de BUN SIMȚ pe care toată lumea ar trebui să le cunoască

MIEREA nu se strică niciodată. Mituri incredibile despre alimente

Mierea de cimbrişor

Mierea de cimbrişor – de culoare aurie deschisă, este un sortiment cu aromă plăcută şi intensă, bogată în cupru şi bor. Datorită proprietăţilor antiseptice ale uleiurilor volatile de cimbrişor, această miere poate fi folosită în plăgi purulente şi alte infecţii ale pielii.

Administrată intern, are proprietăţi expectorante şi calmante pentru spasmele căilor respiratorii, fapt pentru care se recomandă în tratarea tusei, chiar şi a celei convulsive sau astmatice, a bronşitei, guturaiurilor, răguşelii. Mierea de cimbrişor acţionează asupra ficatului şi rinichilor, ameliorând starea lor de funcţionare, poate activa circulaţia, este tonică în cazul anemiilor.

Mierea de castan

Mierea de castan – este mai bogată în fructoză decât în glucoză, ceea ce o face să rămână fluidă timp îndelungat. Are un gust plăcut, dulce-amărui.

Trucul care te ajută să mănânci pâine FĂRĂ să te îngrași

Alimentele pe care NU este indicat să le mai mănânci DUPĂ 30 de ani

Este bogată în oligoelemente, în special potasiu, magneziu, mangan şi bariu. Ca şi cea de salcâm, este permisă diabeticilor. Îmbunătăţeşte circulaţia sanguină, în special pe cea venoasă. Are proprietăţi cicatrizante.

Foto: Pinterest.com

Mierea de rapiţă

Mierea de rapiţă – de culoare alburie spre galben deschis, abundă în glucoză, ceea ce face ca să cristalizeze repede, chiar în primele două săptămâni după extragerea din faguri.

Conţine oligoelemente, mai ales calciu şi bor. De consistenţă cremoasă, emolientă şi cu gust plăcut, e mai puţin dulce decât cea de salcâm.

Cum învingem POFTA DE DULCE a copiilor

Care sunt cele mai PERICULOASE alimente de la supermarket. NU le mai cumpăra!

Este uşor digerabilă, puternic anti-bacteriană, trofică pentru inimă. Uleiul de rapiţă conţine enzima Q3, necesară oaselor. Din acelaşi motiv, mierea de rapiţă poate fi folosită ca adjuvant în tratarea osteoporozei.

Foto: Pinterest.com

Prevenirea bolilor cu ajutorul mierii:

Diabetul – studii recente, făcute în mai multe ţări ale lumii, arată că înlocuirea totală a zahărului în alimentaţie cu miere duce la o scădere cu 60-70% a ratei apariţiei diabetului.

Obezitatea – se recomandă, de asemenea, înlocuirea totală a zahărului cu miere, care nu dă aceeaşi dependenţă ca şi zaharicalele obişnuite.

Secretul pe care nu-l ştiai: Care este floarea ta protectoare în funcţie de luna care te-ai născut

Cum arătau actorii din Game of Thrones în urmă cu mulţi ani, înainte de a intra în Westeros

Caria dentară – dacă vreţi să frânaţi fenomenul apariţiei acestei probleme, înlocuiţi complet zahărul cu mierea de albine. Caria dentară are drept cauză nu doar bacteriile fixate la nivelul smalţului dinţilor, ci şi anumite tulburări metabolice produse, conform mai multor studii, de către consumul de zahar.

Constipaţia – se previne foarte eficient prin consumul zilnic de miere. Doza care se ia în fiecare zi este de două linguriţe de miere, pe cât posibil lichidă şi proaspătă, din anul curent.

Osteoporoza – apare atunci când în organism nu mai sunt sintetizaţi suficienţi hormoni estrogeni, hormoni care au un rol crucial în fixarea calciului în oase. Toate tipurile de miere conţin în cantităţi mici lăptişor de matcă, cea mai bogată substanţă naturală în acest tip de hormoni.

Cât de PERICULOS poate fi uleiul pe care îl folosim. Vezi recomandările specialiștilor!

Marele secret pentru o mâncare sănătoasă: Care tip de ulei e mai bun

Menopauza prematură – nu poate apărea la femeile care consumă zilnic miere, legume şi fructe crude. Aceste alimente sunt un puternic reîntineritor, stimulând în mod armonios activitatea ovarelor şi întârziind apariţia menopauzei, cu până la zece ani.

Comentarii: