NUTRITIE

Marele secret pentru o mâncare sănătoasă: Care tip de ulei e mai bun

Marele secret pentru a găti o mâncare sănătoasă a fost dezvăluit de către bucătari. Uleiurile vegetale sunt o sursă importantă de calorii – aproximativ 900 de kilocalorii la 100 de mililitri şi 120 de kilocalorii per linguriţă. Orice dietă de slăbit trebuie să le ia în calcul.

Uleiurile sunt de 3 tipuri: rafinate – în care pentru extragerea unei cantităţi cât mai mari de ulei de seminţe se folosesc temperaturi şi presiuni ridicate, ceea ce afectează calitatea gustului; presate la rece – în care se utilizează încălzirea şi presarea minimă a seminţelor pentru extragerea uleiului, gustul fiind mult mai apropiat de cel al seminţelor din care se extrage uleiul şi nerafinate – în care uleiul se extrage prin încălzire, este foarte aromat şi mai închis la culoare.

Cum să porți SANDALELE în vara aceasta /GALERIE FOTO

Zodiile care NU sunt făcute pentru căsătorie

Uleiurile vegetale sunt surse împortante de calorii, astfel încât persoanele care îşi pun problema unei diete de slăbire trebuie să fie foarte atente la cantităţile pe care le consumă. Astfel, 100 de mililitri conţin aproximativ 900 de kilocalorii şi 120 de kilocalorii per linguriţă, provenite în special din grăsimi poli- şi mononesaturate a căror proporţie variază în funcţie de tipul de ulei, potrivit „Abecedarului de nutriţie“.

Totodată, uleiul este una din cele mai importante surse de vitamina E din alimentaţie, dar aduc şi un aport semnificativ de vitamina K. Uleiul conţine cantităţi importante de acizi graşi esenţiali; omega-3 şi omega-6. Temperaturile înalte produc arderea şi descompunerea grăsimilor fapt care, pe lângă gustul neplăcut, provoacă iritaţie la nivelul esofagului şi a stomacului. Uleiurile cu punct de fumegare crescut – adică cu temperatură înaltă la care grăsimea începe să fumege şi să capete gust neplăcut – cum este uleiul de rapiţă este de preferat la gătit, în timp ce uleiul de măsline extravirgin (presat la rece) are cel mai redus punct de fumegare, motiv pentru care se preferă utilizarea lui în stare crudă, ca adaos la salate.

Sex la telefon? JOCURI erotice care îţi vor condimenta relaţia

SURPRINZĂTOR! Ce NU știai despre consumul de alcool

Ce să NU îi spui niciodată celei mai bune PRIETENE

Consumul uleiurilor vegetale este asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare cu condiţia unui consum în limitele necesarului de calorii. Excepţia este dată de uleiul de palmier şi de cocos şi de grăsimile hidrogenate, care sunt solide la temperatura camerei şi conţin acizi graşi saturaţi şi trans-, nocivi pentru sănătate.

Comentarii: