LIFESTYLE SANATATE

Ai grijă cum faci curățenie! Pericolul ascuns al produselor de dezinfectat

Toate femeile folosesc in casa atunci cand fac curatenie produse dezinfectante, de la detergentul de vase, pana la dezinfectantul pentru toalete, spray-ul pentru mobila, solutiile de curatat parchetul, multe dintre acestea avand in componenta clor.

Acestea pot dauna pielii daca nu se folosesc manusi de protectie, iar problemele respiratorii apar daca incaperea nu este corect aerisita.

Produsele de curatenie pe baza de clor pot duce la anumite afectiuni dermatologice, oculare, respiratorii, precum si la declansarea unor alergii.

Mai mult, ultimele cercetari in domeniu arata ca folosirea in exces a produselor de curatat care au la baza clorul pot creste semnificativ riscul de a dezvolta boli pulmonare precum emfizemul, bronsita cronica sau astmul cronic.

Principalele riscuri ale utilizarii dezinfectantilor

• Boli de plamani

Cercetatorii care au realizat un studiu de amploare au sugerat ca persoanele care utilizeaza produsele de curatat o data pe saptamana, asa cum de altfel este firesc, pot prezenta un risc mai crescut de a dezvolta la un moment dat o boala obstructiva de plamani. Potrivit sfatulmedicului.ro, principalul agent nociv din aceste substante este clorul, care ataca destul de serios plamanii.

CITEȘTE ȘI: Avertismentul specialiștilor despre pericolul din perne: Cat de des trebuie schimbate

În timp ce tu dormeai: lucrurile uimitoare pe care le face creierul în timpul somnului

• Dermatita de contact

O alta problema de sanatate la care sunt expuse persoanele care utilizeaza des produse dezinfectante pentru curatarea mobilei sau a obiectelor sanitare este dermatita de contact.

• Provoaca iritatii la nivelul pielii sau ochilor

Mai mult, anumite produse de curatat care au un efect antibacterian pot avea compozitia lor o substanta numita triclosan, care odata absorbita prin piele, poate afecta ficatul.

• Inalbitorii au un efect coroziv puternic, putand irita pielea, ochii, dar si tractul respirator

Mai grav, daca sunt ingerati, acestia pot provoca edem pulmonar.

• Spray-urile folosite pentru curatarea mobilei

Daca sunt folosite in exces, pot creste riscul de aparitie a unor alergii, deoarece printre substantele incluse in aceste spray-uri se numara si anumiti derivati ai petrolului, substante foarte toxice pentru piele. In plus, spray-urile pot provoca tuse seaca sau anumite alergii precum rinita alergica.

• Sampoanele pentru curatat

Pot contine perchlorethylene, un agent care este posibil sa dauneze ficatului si rinichilor. Mai mult, daca persoana care se ocupa cu spalatul unui convor inhaleaza anumite particule si vapori emanati de samponul destinat curatarii covorului poate prezenta un risc crescut de rinita alergica sau de astm bronsic.

CITEȘTE ȘI: Cum poţi să măreşti eficienţa medicamentelor: Acesta este marele secret

Abia acum s-a aflat: Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei apă sărată timp de şapte zile

De ce este periculos clorul

Efectele expunerii clorului asupra sanatatii sunt imediate, uneori chiar de la primele secunde. In functie de durata de expunere, dar si de cantitatea de clor, efectele sunt diferite.

Astfel, daca persoana este expusa la clor prin inhalare, atunci va prezenta un risc crescut de aparitie a tusei, a durerilor de gat, precum si a iritarii cailor respiratorii.

Daca nivelul de clor la care a fost expusa o persoana este ridicat, atunci pot aparea anumite spasme bronsice. Totodata, expunerile dese si repetate pot creste riscul de aparitie a edemului pulmonar.

Comentarii: