SANATATE

Avertismentul specialiștilor despre pericolul din perne: Cat de des trebuie schimbate

Foto: Facebook.com

Specialiștii susțin că ar trebui să le schimbăm mai des, ideal ar fi la doi ani, cu atât mai mult cu cât, după această perioadă pot fi un adevărat focar de paraziți și alergeni, ele acumulând celule moarte epiteliale de la nivelul scalpului, tenului și restului pielii, urme de fire de păr, bacterii moarte și vii, mucegai, uneori chiar și insecte minuscule, acarieni și dejectele acestora.

De ce trebuie să schimbăm pernele des?

Conform specialiștilor, simpla schimbare a feței de pernă, spălarea, dezinfectarea ei cu substanțe specifice și utilizarea fierului de călcat nu sunt suficiente pentru a ne proteja de efectul acestui focar organic.

„In timp ce unii microbi pot fi găsiti numai în pernele din spitale sau hoteluri, alții își pot face cuiburile în pernele din locuința noastră”, spune medicul Arthur Tucker, de la North Middlesex University Hospital NHS Trust.

CITEȘTE ȘI: În timp ce tu dormeai: lucrurile uimitoare pe care le face creierul în timpul somnului

O noapte odihnitoare, fără somnifere: Plantele care îți asigură un somn liniștit

Specialiștii au analizat sute de perne pentru a vedea ce microorganisme se ascund în acestea. Potrivit doc.ro, în unele cazuri, pernele erau contaminate cu germeni care provoacă infecții respiratorii, de la acarieni la mucegaiul microscopic răspunzător de aspergiloză pulmonară cronică, o boală de plămâni gravă.

Cel mai adesea mucegaiul poate conduce la reacții alergice, și cele mai expuse sunt persoanele care suferă de astm, fumătorii sau cei care au o afecțiune cronică la nivelul plămânilor și căilor respiratorii.

Profesorul David Denning, expert în boli infecțioase, afirma că este posibil că aspergiloza pulmonară cronică să fie cauzată de afecțiuni preexistente pulmonare, moștenirea genetică și expunerea îndelungată la ciuperca Aspergillus, iar în propriul pat, pernele și saltele noastre, acestea își pot face cel mai comod culcuș.

Pentru a evita imbolnăvirea, schimbați fețele de pernă de cel puțin două ori pe săptămană sau chiar și mai des, mai ales dacă aveți părul lung și cu tendința la îngrășare și acumulare de sebum și călcati-le mereu înainte de folosire, pentru a le steriliza.

Alte recomandări

Pernele trebuie scuturate și “batute” cât mai des, lăsate la aerisit măcar o dată pe săptămâna dacă nu zilnic, într-o zonă curată a terasei sau balconului și spălate cel puțin o dată pe an la curătătorie, pentru că uscarea să fie rapidă și în profunzime, lucru greu de realizat cu mașină de uscat de acasă.

După doi ani, indifferent cât de comode și dragi ne sunt, pernele trebuie aruncate și înlocuite.

CITEȘTE ȘI: Ai probleme cu somnul? Sfaturi care te vor face să dormi buştean

Felul în care dormi spune multe despre tine. Explicația pentru fiecare poziție

Persoanele alergice ar trebui să se orienteze spre perne cu puf sintetic ori spumă și să le evite pe cele umplute cu puf de pasăre, mult mai “disponibile” pentru a găzdui microorganismele amintite.

Lenjeria de pat poate conține, de asemenea bacterii și acarieni așa că se schimbă săptămanal și se spală la temperaturi de peste 60 de grade Celsius pentru a distruge bacteriile și alergenii. De asmenea, nu trebuie uitate cuverturile de pat și pernuțele decorative pe care mulți uită să le spele și scuture cu lunile.
Pentru că majoritatea sunt din materiale mai prețioase și culorile sunt mai dificil de gestionat acasă, ele pot fi duse la curatoriile de specialitate o dată pe lună.

 

Comentarii: