MOMS SANATATE

Gripa la gravide, ce trebuie să ştie o femeie însărcinată

În plin episod de isterie generală creată de coronavirus şi alte gripe sezoniere, femeia gravidă cu siguranţă este în acea categoria ultrapanicată. Dar oare ce ştiu femeile însărcinate despre pericolele care o pândesc, pe ea şi pe copilul ei?

Gravidelor li se recomandă vaccinul antigripal pentru a reduce din riscurile ce pot apărea în cazul infectării cu virusul gripal. Dar şi odihna, alimentaţia echilibrată, purtarea măştilor medicale, evitarea aglomeraţiilor şi spălarea pe mâini.

Doctorul Ruxandra Albu, medic primar obstetrică–ginecologie dă detalii pentru portalul „Ce se întâmplă, doctore?” despre cât este depericuloasă gripa în cazul femeilor însăcinate şi la ce riscuri se expun, atât ele cât şi fătul.

CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să faci pentru a avea un creier mai eficient. Cele două activități recomandate de specialișt

Febra poate avea un efect nociv asupra embrionului

Gripa debutează brusc iar printre simptome se numără dureri de cap, dureri musculare, dureri osoase, febră, nas înfundat, tuse. Gravidele, copiii mici, bătrânii şi persoanele care suferă de boli cronice se numără printre categoriile vulnerabile în faţa infecţiei cu virus gripal. Iată ce complicaţii poate da virusul gripal în cazul femeilor însărcinate.

Gripa este periculoasă pentru sarcină nu prin efectul malformativ direct al virusului gripal ci prin efectul nociv al febrei asupra embrionului” explică
Dr. Ruxandra Albu.

Femeile gravide care fac gripă riscă o serie de afecţiuni din sfera respiratorie sau chiar naştere prematură. ”În ceea priveşte gravida aceasta este predispusă, din cauza imunităţii scăzute, la complicaţii respiratorii cum ar fi sinuzita, pneumonia, insuficienţa respiratorie sau chiar naştere prematură”, a încheiat medicul ginecolog pentru site-ul csid.ro.

Comentarii: