SANATATE

Grupa de sânge care are cel mai mic risc de atac de cord, conform cardiologilor

Foto: Pinterest.com

Grupa de sânge care are cel mai mic risc de atac de cord, conform cardiologilor. Subiectul influenței grupei de sânge asupra riscurilor diferitelor boli nu este suficient de studiat, dar există câteva observații.

De exemplu, persoanele cu grupa de sânge O sunt mai predispuse la holeră, în timp ce persoanele cu grupele de sânge A și B sunt mai predispuse să sufere de probleme de coagulare a sângelui.

Mai multe observații privind frecvența atacurilor de cord în funcție de grupa de sânge au fost făcute de către medicii Asociației Americane a Inimii. S-a dovedit că problemele cardiace apar mai ales la persoanele cu grupele sanguine A, B și AB. Dar la purtătorii de grupa O, riscul de insuficiență cardiacă este redus cu 10 la sută.

CITEȘTE ȘI: Persoanele care au această grupă de sânge NU ar trebui să bea nici măcar o picătură de alcool: Pot deveni dependenți

Grupa de sânge și riscul de atac de cord

„Probabil că totul se datorează ratei de coagulare a sângelui, care este mult mai mare în rândul posesorilor de grupe A și B”, sugerează Asociația Americană a Inimii. „Zece procente nu este o diferență impresionantă. Dar există un avantaj notabil al grupului O față de grupurile A și B în ceea ce privește tromboza venoasă profundă – pericolul crește cu 51 la sută, și al apariției emboliei pulmonare – cu 47 la sută.

„Aceste boli nu numai că sunt grave în sine, dar cresc și riscul de insuficiență cardiacă”, a declarat hematologul Douglas Guggenheim pentru proiectul Cnet. Expertul sugerează că riscul crescut este legat de inflamația care apare în organismul persoanelor cu grupele de sânge A, B și AB.

„Proteinele prezente în grupele de sânge 2 și 3 pot provoca „înfundarea” sau „îngroșarea” suplimentară a venelor și arterelor, ceea ce duce la un risc crescut de formare de cheaguri de sânge și de boli de inimă”, spune Guggenheim.

Persoanele cu grupa O nu au, de asemenea, niciun motiv de bucurie. Ei au un risc crescut de sângerare din cauza unei mai slabe coagulări a sângelui. Acest lucru este deosebit de periculos pentru femei în timpul nașterii, leziunile pot fi însoțite de pierderi mari de sânge.

Cei cu grupa AB, potrivit observațiilor medicale, prezintă un risc mai mare decât ceilalți de tulburări cognitive, probleme de memorare, de concentrare sau de luare a deciziilor. În orice caz, indiferent de riscuri, un stil de viață sănătos nu poate fi anulat. Este necesar să se mănânce corect, să se facă mișcare și să se stea mai des în aer liber, potrivit experților din cadrul organizației.

CITEȘTE ȘI: Persoanele care au această grupă de sânge se îmbolnăvesc cel mai puțin

„Pentru cei care vor să-și mențină sănătatea inimii, nu există recomandări speciale în afară de sfaturile clasice”, spune Guggenheim. Iar toate întrebările despre riscurile crescute sau diminuate de a dezvolta boli în funcție de grupele de sânge vor permite, cel mai probabil, crearea de noi tipuri și recomandări de terapie.

Comentarii: